Siyaset ‘Doğal kaynaklar’ adanın tümüne aittir

‘Doğal kaynaklar’ adanın tümüne aittir

06.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kıbrıs Rum Kesimi’nin Akdeniz’deki arama çalışmalarına karşılık Türkiye’nin de bölgeye gemi göndermesiyle duran Kıbrıs müzakerelerine çözüm amacıyla Atina’ya giden Davutoğlu, “Kaynaklar adanın tümüne aittir. Rum yönetimi tüm adayı temsil ediyormuş gibi davranmamalı” diye konuştu

‘Doğal kaynaklar’  adanın tümüne aittir


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmaları nedeniyle duran Kıbrıs müzakerelerinde Yunanistan’a net mesaj vererek, “Doğal kaynaklar adanın tümüne aittir. Kıbrıs Rum Yönetimi tüm adayı temsil ediyormuş gibi davranmamalı. Ortak durum belirlersek herkes kazançlı çıkar” dedi. Davutoğlu, Kıbrıs Rum Kesimi’nin Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz aramasına karşılık, Türkiye’nin bölgeye arama gemisi göndermesi ile duran Kıbrıs müzakerelerinde çözüm arayışı için Yunanistan’da görüşmelerde bulundu.
Davutoğlu’na ziyaretlerinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Taher Yıldız, AB Bakanı Volkan Bozkır, Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Kültür Bakanı Ömer Çelik eşlik etti.
Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konsey (YDİK) Toplantısı ve ortak Bakanlar Kurulu toplantısı için Yunanistan’a gelen Davutoğlu, şu mesajları verdi:
* DOSTANE GÖRÜŞMELER: Ege ve Kıbrıs ile diğer iki ülkeyi doğrudan ilgilendiren konuları ele aldık. Dostane görüşmeler oldu. Batı Trakya’daki soydaşların durumları iki ülkeyi de ilgilendiren dini özgürlükler ve hakları konusunda da dostane ve geniş kapsamlı istişare olanakları oldu.
* BÜTÜNÜNE AİTTİR: Kıbrıs sorununu her zaman olduğu gibi kapsamlı şekilde ele aldık. Türkiye ve Yunanistan’ın ortak çözüm iradesi göstermesi müzakereleri olumlu yönde etkileyecektir. Her iki tarafın da görüşü; Kıbrıs etrafındaki doğalgaz kaynakları, Kıbrıs’ın bütününe aittir. Bu aynı zamanda kapsamlı çözüm sürecinde katkı sağlayacak bir imkandır.
* BU BİR İMTİHAN: Birlikte görüşmek suretiyle her mesele çözülür ama sanki Kıbrıs Rum Yönetimi tüm adayı temsil ediyormuş gibi tek taraflı adımların sürece katkı getireceğini düşünmüyoruz. Son derece olumlu bir atmosfer olduğunu ifade edebilirim. Bunun bir imtihan olduğunu söyledim. Öyle bir ortak durum belirleriz ki buradan herkes kazançlı çıkar. 1, 2, 3 değil tüm taraflar. Kıbrıs’ta iki tarafın ortak çabaları ile doğalgazın birlikte işletilmesi ile Yunanistan’a köprü oluştururuz.

Haberin Devamı

‘İyi ki komşuyuz’

Davutoğlu, dün öğleden sonra Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’ı ziyaret etti. Papulyas, “Bu toplantılar iyi komşuluk ilişkilerini daha da ileriye götürecek toplantılardır. Komşu olarak kalacağız ve onun için iyi komşuluk ilişkileri elzemdir” dedi. Davutoğlu da “Siz her şeyi değiştirirsiniz ama coğrafyayı değiştiremezseniz. İyi ki komşuyuz. Tarihte çok az millet bu kadar ortak özelliğe sahip” karşılığını verdi.

Ankara’da bu kadar bakan yok

Türk-Yunan İş Forumu’nun kapanışına Samaras ile birlikte katılan Davutoğlu, “Atina’da 9 Türk bakan bulunuyor. Ankara’da bu kadar sayıda bakan yok. Dolayısıyla burada bir Bakanlar Kurulu toplantısı ayrıca yapabiliriz. Biz dört sene önce Yunanistan ile Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi mekanizması kurduğumuzda bunu geçici ve bir hevesle başlayan bir süreç gibi görmedik. Türkiye için bu stratejik karardı. İki ülke arasında tarihi köklü ilişkileri, kalıcı dostluk ilişkisine döndürmek, Türkiye ve Yunanistan’ın gerek Doğu Akdeniz’de gerek Ege’de gerekse Balkanlar’da bir barış örneği teşkil edecek en üst düzey ilişkiler seviyesine getirmek, Avrupa’da birlikte çalışmak, dünyada birlikte çalışmak” dedi. Davutoğlu, “Hiçbir şekilde Türkiye ve Yunanistan arasında kimse bir gerilim beklentisi içinde olmasın” diye konuştu.