Siyaset Doğru Yol'da Gandi taktiği

Doğru Yol'da Gandi taktiği

21.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Doğru Yol'da Gandi taktiği

Doğru Yolda Gandi taktiği

DYP Lideri Tansu Çiller, önümüzdeki günlerde başlatacağı sivil inisiyatif hareketi çerçevesinde hükümetin seçime gitmemesi durumunda "Sine-i Millete" dönmeyi gündeme getirecek.
Çiller'in son günlerde yaptığı "Muhalefetsiz demokrasi olmaz" açıklamaları önümüzdeki günlerde izleyeceği stratejinin ilk işaretlerini verdi. DYP'li kurmaylar, Çiller'in izleyeceği "Topyekün Demokrasi Mücadelesi"ne CHP dışındaki muhalefet partilerinin de destek vereceğini öne sürdü.
Çiller'in kurmayları tarafından hazırlanan ve "Topyekün Demokrasi Mücadelesi" adı verilen stratejinin aşamaları şöyle belirlendi:
* DYP'nin başını çekeceği muhalefet partileri ilk aşamada "Sivil itaatsizlik" dönemi başlatarak pasif direniş yöntemi ile Meclis'i boykot edip hükümeti seçime zorlayacak.
* Çiller, Hindistan'ın direniş lideri Mahatma Gandi'yi örnek alarak başta oturma eylemi, yürüyüşler ve açlık grevleri olmak üzere büyük direnişler içine girecek ve bu eylemine de CHP dışındaki muhalefet partilerinden destek isteyecek.
* Çiller, "Tüpten çıkan diş macunu bir daha tüpe girmez" görüşünden hareketle, "Sivil itaatsizlik" döneminde yaptıkları hareketin gerekçesini, çıkacağı "Büyük Türkiye Gezisi"nde halka şöyle anlatacak:
"Türkiye'nin en büyük partilerinin kapatıldığı bir parlamenter demokrasi, işletilmeyen bir parlemento demokrasisidir. Niçin biz figüran olalım? Sivil siyaset insiyatifini kaybetmiştir. TBMM hükümranlık kabiliyetini kaybetmiştir. Bir üstün hakkı korumak için, başkalarının üstün hakkını ihlal etmeden, şiddete başvurmadan, yasaya karşı gelme hakkımı kullanıyorum."
* Çiller ayrıca "Sivil itaatsizlik" olarak adlandırdığı dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne daha sert mesajlar vermeyi deneyecek. Çiller bu mesajları neden sertleştirdiğini de kamuoyuna, "Demokrasi mücadelesi verenlerin, TSK'nın yıpranması gibi bir hassasiyeti olamaz" diye açıklayacak

* Çiller "Sivil itaatsizlik" döneminde hükümeti seçime gitmeye ikna edememesi durumunda ise "Milli iradeye yönelik manipülasyonun devam ettiğini" gerekçe göstererek "Meclis'ten çekilme (Sine-i millet)" dönemini başlatacak.
* Çiller bu dönemde, CHP dışındaki partilerle birlikte Meclis'ten çekilmeyi gündeme getirerek yine hükümeti seçime zorlayacak.
* Hükümeti seçim konusunda ikna edememesi durumunda ise Çiller, Meclis'ten çekilecek.