Siyaset Dört emekli amiral daha savunma yaptı

Dört emekli amiral daha savunma yaptı

23.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kamuoyunda "amirallerin Montrö bildirisi" olarak bilinen açıklamada imzası bulunan 103 emekli amiral hakkında, "devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçundan 12 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın dünkü ikinci duruşmasında emekli amirallerden Engin Heper, Erdem Caner Bener, Ergun Mengi ve Osman Nadir Kınay savunma yaptı.

Dört emekli amiral daha savunma yaptı

PAŞA ALYURT Ankara - Heper, görev yaptığı ilk gemi görevinin Boğazlara giren çıkan yabancı gemileri Montrö Sözleşmesi'ni kontrol etmek olduğunu anlatarak, "Bu duyuru Montrö'nün feshini veya tadilinin Türkiye'nin aleyhine olacağı için imzaladım. Bu yola gidildiği taktirde bize Birleşmiş Milletler Deniz Hukukunu dayatacaklardı" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bener ise “Kamuoyunun böyle bir davayla meşgul edilmesinden üzüntü duyuyorum. Emekli diplomatlar da açıklama yaptı. Aynı görüşleri ifade ettiğimiz halde biz yargılanıyoruz" ifadelerini kullandı. Mengi de, Montrö'nün tartışmaya açılması ve sarıklı amiralle ilgili açıklama yaptıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptıkları açıklamalarla ilgili değerlendirmesini okuyan Mengi, "Görüldüğü gibi Sayın Cumhurbaşkanı tam da amirallerin basın duyurusundaki endişeleri taşımaktadır" dedi. Mengi, Montrö'nün önemine de değinerek, "Rusya-Ukrayna krizinde her platformda Sayın Cumhurbaşkanımız ve Dışişleri Bakanı, Montrö'nün statüsünü bozulmamasının her iki ülkenin de yararına olduğunu açıklamışlardır. Bunlar da yapılan duyurunun ne kadar haklı olduğunu göstermektedir" görüşünü dile getirdi. Kınay da, diğer emekli amirallerin katıldığını gördükten sonra kendisinin de metne imza attığını aktardı.