Siyaset Dostça uyarıyoruz bu sevdadan vazgeçin

Dostça uyarıyoruz bu sevdadan vazgeçin

16.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Barzani’nin 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu yapma kararının “fahiş bir hata” olduğunu tekrarlayan Başbakan Yıldırım, bu sevdadan vazgeçilmesini istedi. Yıldırım “Bir akıl tutulması yaşanırsa Türkiye’nin atacağı adımlar bellidir. Bunun bilinmesi gerekir” uyarısını yaptı

Dostça uyarıyoruz  bu sevdadan vazgeçin

Başbakan Binali Yıldırım, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin yapmakta ısrar ettiği referanduma ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaparak, “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne çağrımızı tekrar ediyoruz, gelin bu sevdadan vazgeçin” dedi. Cuma namazını Beştepe Millet Camii’nde kılan Başbakan Yıldırım, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan Yıldırım şunları kaydetti:
KENDİNİ BİLMEZ BİRKAÇ KİŞİ: Her şeyden önce Aysel Tuğluk’un validesi Hatun Hanım’a Allah’tan rahmet, aileye başsağlığı diliyorum. Şunu herkes iyi bilmeli ki bu ülkede her vatandaşın istediği yerde yaşamaya ve vefatı halinde de istediği yere defnedilmeye hakkı vardır. Bu en temel vatandaşlık, insanlık hakkıdır. Bu cenazenin defni ile ilgili yaşanan olay asla kabul edilemez. Kendini bilmez birkaç kişinin ortaya koyduğu bir provokasyondur. Hemen valimiz, bakanımız bize de bilgi vererek devreye girdiler ve meseleyi hallettiler. Ama burada bitmiyor. Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı, gözaltılar, sorgulamalar var. Bu işin sorumluları kimse bulunacak, gereği yapılacak. Terörle mücadele ayrı bir şeydir, birliğimizi kardeşliğimizi bozmaya çalışan bizi birbirimize düşürmeye çalışan tahriklere provokasyonlara asla müsamaha göstermeyiz. Bu dinimizde de kültürümüzde de geleneklerimizde de olmayan bir şeydir. Ümit ederim ki buna benzer başka hadise yaşanmaz. Yaşansa bile zerre kadar müsamaha etmemiz söz konusu değil. Tekrar mevtaya Allah’tan rahmet diliyorum.
FAHİŞ BİR HATA: Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin geçtiğimiz aylarda aldığı referandum kararı ilk andan itibaren Türkiye olarak biz bu kararın fahiş bir hata olduğunu ifade ettik ve bu karardan vazgeçilmesini söyledik. Geldiğimiz noktada Irak Merkezi Yönetimi, İran karşı. Türkiye zaten karşı; BM Daimi Güvenlik Konseyi üyesi büyük devletler karşı ABD, İngiltere karşı, dünyanın birçok ülkesi bu işe karşı. Dolayısıyla Irak Merkezi Hükümeti de zaten Meclis kararı ile bunu tanımayacağını ilan etti. Ayrıca ihtilaflı bölgelerin de referanduma dahil edilmesini şiddetle reddetti ve Kerkük Valisi’ni görevden uzaklaştırdılar.
BARZANİ’YE DOSTÇA ÇAĞRI: Türkiye olarak Sayın Mesut Barzani’ye dostça çağrı yapıyoruz: Hala vakit varken bu yanlıştan dönün. Aksi halde tabii ki bölgede zaten büyük sorunlar var PKK ile DEAŞ’la mücadele var, yıllardan beri devam eden Suriye’deki iç savaş var. Bunlar ortadayken yeni sorun alanı oluşturmak en başta orada yaşayan Kürt kardeşlerimize en büyük zararı verir. Türkiye Irak’ın toprak bütünlüğünü Irak’ın anayasasında belirtilen Kürdistan federal yapısını değiştirecek herhangi bir adımın atılmasına karşıdır. Tabiatı ile öyle ümit ediyorum ki bu günlerde BM konuya müdahil olacak ve bu anlamda bazı gelişmeleri hep beraber görmüş olacağız. Biz kalan 10 gün içerisinde tüm iyi niyetimizle birlikte komşu olarak yaşadığımız Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne çağrımızı tekrar ediyoruz: Gelin bu sevdadan vazgeçin, problemleriniz varsa merkezi yönetimle çözümü konusunda Türkiye elinden gelen gayreti gösterdi; bundan sonra da göstermeye devam edecek. Ümit ederim aklıselim galip gelir. Biz konunun yaptırım noktasına gelmesine arzu etmeyiz. Biri akıl tutulması yaşanırsa o noktaya taşınırsa Türkiye’nin atacağı adımlar bellidir. Bunun bilinmesi gerekir.

Le Drıan ile görüştü

Yıldırım, Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian’ı Başbakanlık Resmi Konutu’nda kabul etti. Görüşme 45 dakika sürerken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries de hazır bulundu.

‘YARGININ BİR İŞİ’

YARGININ İŞİ: (Kılıçdaroğlu’nun avukatına yapılan gözaltına ‘akıl tutulması’ yanıtını vermesi) Sayın Kılıçdaroğlu’nun yorumuna yorum getirme ihtiyacı duymuyorum. Bu yargının bir işidir. Tabiatı ile dosya içeriği nedir, neyle suçlanıyor, bunu bilmediğimiz için burada daha fazla değerlendirme yapmak doğru olmaz. Ümit ederim gerekli yasal işlemler sonucu isabetli karar verilmiş olur.

İbadi ile konuştu

Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile dün telefonda görüştü. Yıldırım, görüşmede, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumu düzenleme kararının baştan sona yanlış bir adım olduğunu ve yol yakınken bu girişimden vazgeçilmesi için beraber çalışılması gerektiğini söyledi. İbadi de referandum kararına karşı olduklarını karar çıksa dahi tanımayacaklarını ve bu konuda Türkiye ile iş birliği halinde olmaya devam edeceklerini belirtti.

Dostça uyarıyoruz  bu sevdadan vazgeçin


Başbakan Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı önünde şehit olan Necati Sayın’ın kızı, 15 Temmuz gazisi Ayşe Sayın ile Muhammed Özyiğit’in nikah törenine katıldı.