Siyaset DSP’de Rahşan Ecevit depremi

DSP’de Rahşan Ecevit depremi

05.12.2008 - 00:40 | Son Güncellenme:

Sarıgül’ün DSP’ye dönmesinin ardından partinin Kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit, yönetimi eleştiren sert bir çıkış yaptı. Ecevit, ’Varlık nedeni anlaşılmayan bir kuruluş haline gelen DSP’nin ya adını değiştirin ya Ecevit’in adını bırakın’ dedi

DSP’de Rahşan Ecevit depremi

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün 2001’de ayrıldığı DSP’ye dönmesi, partide deprem etkisi yarattı. Bu gelişmenin ardından, yerel seçim sonrasına bırakmayı düşündüğü “ültimatomu” öne alan Kurucu Genel Başkan Rahşan Ece-vit, DSP yönetimine sert eleştiriler yöneltti.
“Ya adınızı değiştirin ya da Ecevit adını kullanmaktan vazgeçin” uyarısında bulunan Ecevit’le birlikte hareket eden milletvekilleri, açıklamayı, parti örgütünü harekete geçirme ve kurultaya kadar varabilecek bir sürecin başlangıcı olarak nitelendirdi.
CHP’de beklediği desteği bulamayınca DSP saflarına törenle geri dönen Sarıgül, Rahşan Ecevit cephesinde bardağı taşıran son damla oldu. Genel Başkan Zeki Sezer’le “istifa’ polemiği yaşanmasından bu yana DSP yönetimiyle arası açık olan, partinin hiçbir toplantısına katılmayan Rahşan Ecevit’in açıklamaları partinin internet sitesine de konulmuyordu.
Yakın çevresine “Yerel seçimi bekleyelim, bizim bir zararımız olmasın” dediği kaydedilen Ecevit, Sarıgül ile partiden ihraç edilen Gökhan Çapoğlu ve “Çile Çiçekleri” hareketinde yer alanların DSP’ye katılması üzerine, açıklamayı öne aldı.

‘Reddi miras’ istedi

Seçim kazanmak uğruna ilkelerden vazgeçilemez” başlıklı açıklamasında, parti yönetiminden “reddi miras” anlamına gelen bir istekte bulunan Ecevit, şunları kaydetti:“Kurucusu Bülent Ecevit’in düşünce, inanç ve ilkelerinden koparılmış olan Demokratik Sol Parti’nin ‘Atatürk’ün yolunda, Ecevit’in ışığında’ tekerlemeleriyle hayatını sürdürmeye çalıştığı görülüyor. Bülent Ecevit’in 1986’da özenle kurduğu bu parti, artık varlığının nedeni anlaşılamayan, söylemleri ve eylemleriyle neyi amaçladığı bilinmeyen bir kuruluş haline gelmiştir.
Demokratik Sol Parti’yi bu duruma getiren parti yönetiminin bu tutumu, parti tabanının önemli bir kesiminde huzursuzluğa neden olmuştur. Bu nedenle Demokratik Sol Parti ya adını değiştirmeli ya da Bülent Ecevit’in adını kullanmaktan vazgeçmelidir.”
Açıklamada, partinin kuruluş tarihi olarak 1986 yazılması dikkat çekti.

Yönetim olağanüstü toplandı

DSP Başkanlık Divanı, bu açıklamanın ardından, Sezer’in başkanlığında olağanüstü toplandı. Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit, “Biz, DSP olarak Ecevit’le, Rahşan Ecevit’le, demokratik sol felsefe çerçevesinde yolumuza devam ediyoruz. O bildiriyi yazanlar partinin kuruluş tarihini bile bilmiyorlar. Parti, 1985’te kuruldu. DSP’nin son aylarda elde ettiği ivme ile yerel seçimlerde solda birinci parti olacağına dair işaretler içimizden bazılarını huzursuz etmişe benziyor. Kendi içimizden bize karşı oyun oynanıyor. Bizi durdurmak isteyenler var” dedi.
Bu arada DSP yönetiminin Sarıgül’ün ardından, sürpriz isimlerle temasları sürdürdüğü öğrenildi. Bu kapsamda eski Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan ve eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ile görüşüldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

ECEVİT YANLILARI:
‘Bu gidişe dur’ deyin çağrısı
DSP Eskişehir Milletvekili, eski Genel Sekreter Tayfun İçli, Ecevit’in “partiye sahip çıkın” çağrısı yaptığını söyledi. Partiye zarar gelmemesi için hep suskun kaldıklarını, ancak artık ortada parti kalmadığını savunan İçli, Milliyet’e şöyle konuştu:
“Parti ilkelerken uzaklaştı, rozet takma olayı bardağı taşıran son damla oldu. Sanki Sarıgül DSP’ye katılmıyor da, DSP Sarıgül’e katılıyor. ‘Halkçı Ecevit’ sloganları atılması gereken yerde ‘Halkçı Sarıgül’ sloganları atıldı. Siyaset birbirinden intikam alarak tatmin olma aracı değildir. Ama şimdi bakıyoruz bu hale geldi. Sarıgül, Baykal’dan intikam almak için DSP’yi kullanıyor. Bu açıklama, örgüte, ‘partiye sahip çıkın’ demektir. Gözlerine perde inen arkadaşların uyanması gerekiyor. Artık bıçak kemiğe dayandı. Kimse susmasın. Bu kurultay olur başka bir yol olur, parti intikam saikiyle hareket edenlere bırakılmamalı.”
DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün de, “Bu Rahşan Hanım’ın ikinci ikazı. İlkine göre dozajı biraz daha yüksek bir açıklama oldu. Ama bunu yapmaya mecbur kaldı. Rahşan Hanım’ın açıklaması aslında herkese bir çağrı, ‘bu gidişe bir dur’ deyin çağrısıdır” dedi.

Yazarlar