Siyaset DTP'de sular durulmuyor

DTP'de sular durulmuyor

12.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

DTP'de sular durulmuyor

DTPde sular durulmuyor

       GENEL İdare Kurulu (GİK) seçimleri nedeniyle çekişmeli geçen birinci olağan kongresinin stresini henüz üzerinden atamayan DTP, Başkanlık Divanı seçimi için yine karıştı.
       Kongre ardından yaşanan iki istifayla grup sınırına dayanan DTP'de, şimdi de hem genel başkan yardımcılığı seçimleri için hummalı bir yarış, hem de bakanlık değişimi için kulis çalışmaları sürüyor. Partiden kopmaları önlemek amacıyla uğraş veren Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk'u da, seçilemeyen adaylar veya bakanlık isteyenlerin olası istifası zor durumda bıraktı.
       Eski genel başkan yardımcılarının, parti yönetiminde söz almak isteyen yeni adaylarla yarışacağı için çekişmeli geçmesi beklenen Temsilciler Meclisi ve GİK toplantıları, yarın yapılacak. DTP kulislerinde "Bu seçimlerden sonra dağılmazsak, bir daha dağılmayız" sözleri yüksek sesle dile getiriliyor.
       Temsilciler Meclisi'nde GİK'e seçilen üyeler arasından altı genel başkan yardımcısı ve bir genel sekreter belirlenirken, aynı gün akşam saatlerinde toplanacak GİK'te de üç genel başkan yardımcısı ve bir genel muhasip seçilecek.
       DTP kulislerinde, daha önce genel muhasiplik görevini yürüten Özden Özbilun'un rakibi olmayacağından görevini sürdüreceği, genel sekreterlik görevinin ise Muhtar Mahramlı'nın elinden alınacağı öne sürülüyor.
       İl başkanları, GİK listesine 26. olarak giren eski genel sekreter Mahramlı'nın karşısına, kamuoyunun Özer Çiller hakkındaki suç duyurusuyla tanıdığı, "Çillerlerin belalısı" olarak ünlenen Kırıkkale İl Başkanı Sadık Avundukluoğlu'nu çıkarmak için uğraşıyor.

       Milletvekillerinden 18'inin GİK'e girmesi yanı sıra, grup yönetiminde de görev alması Siyasi Partiler Yasası'na aykırı olduğundan, DTP'yi zor durumda bıraktı. 20 milletvekili olan DTP'de Grup Başkanvekili Müjdat Koç ve Gencay Gürün dışındaki her milletvekili GİK üyesi olduğundan, en az sekizinin GİK'ten istifası gerekiyor.
       Öte yandan en yüksek oyları alarak GİK'e giren Cemal Alişan, Ferit Bora, Muzaffer Arıkan'ın da hangi görevlere getirilerek ödüllendirileceği ve Grup Başkanı Mahmut Yılbaş'ın da gruptaki görevinden veya GİK'ten istifa edip etmeyeceği kesinlik kazanmadı.
       Kongresi ardından iki istifayla grup sınırına gelen DTP'de asıl kopmaların yarınki Temsilciler Meclisi ve GİK'ten sonra yaşanacağı öne sürülürken, DTP kurmayları "Örgütlerimizi kurduk, büyük kongremizi yaptık. Seçimlere girmemiz için bir engel kalmadı. Milletvekili sayımız artık bizim değil, komisyonlardaki dengeyi kaybedecek iktidarın, ANAP'ın derdidir" diyerek, kendilerini teselli ediyor.