Siyaset DTP'li Tuğluk: ‘PKK ve Öcalan, çözümün bir parçası yapılmalı’

DTP'li Tuğluk: ‘PKK ve Öcalan, çözümün bir parçası yapılmalı’

29.05.2009 - 12:11 | Son Güncellenme:

.

DTPli Tuğluk: ‘PKK ve Öcalan, çözümün bir parçası yapılmalı’

DEMOKRATİK Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, çetebaşı Abdullah Öcalan’dan ‘Sayın’ diye söz ederek, Kürt sorununun adaletle çözülebileceğini söyledi. Tuğluk, “Kürt sorunu öyle dedikleri gibi muhatapsız çözülecek bir sorun değildir. Ve sayın Öclan’dan DTP’ye kadar herkes muhataptır. Gerçek bir çözüm istiyorsanız PKK’yı ve Öcalan’ı çözümün bir parçası yapmak zorundasınız” dedi. Tuğluk, bireysel haklarla çözümün olamayacağını da belirterek, “Bizi siyasi ve kültürel kimliğimiz ile tanıyacaklar” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen Kültür Sanat festivali kapsamında Sur İlçesinde Dağkapıdaki Orduevinin karşısındaki meydanda konser düzenlendi. Sık sık Öcalan lehine slogan atıldığı ve posterlerinin açıldığı konserde, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, bir konuşma yaptı. Tuğluk, 2-3 kişinin bir araya gelemediği, dillerinden, fukarılıktan utanır hale geldikleri dönemden, kültürleri ile ilgili festival yapma dönemine geldiklerini ifade ederek, bunun bir toplumsal devrim olduğunu vurguladı. DTP’li Aysel Tuğluk, “Bizi bu günlere getiren şehitlerimizi burada saygıyla anıyoruz. Onlar asla yenilmezler. Tarihin uzun bir kesitinde yok sayıldık, ezilmiş, aç bırakılmış, zorbalığın her türüne maruz kalmış bir halktık. Ama yok olmadık, direndik ve mücadelemiz sayesinde yenilmedik. Şiir gibi destan yaza yaza Memu Zin aşkıyla bu topraklara bağlı kaldık” dedi. 

BİZİ SİYASİ VE KÜLTÜREL KİMLİĞİMİZ İLE TANIYACAKLAR 
DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, ya aydınlık bir baharı ya da zifiri karanlık bir baharı yaşacayacaklarını ileri sürerek, “Biz halk olarak tercihimizi koyduk savaş ancak ve ancak barışla biter dedik. Ama değerli halkımız ölülerimiz çoğalıyor. ‘Bunları yok ederiz, sindireceğiz’ diyenler halen buna devam ediyor. Vekillerinizi polis zoruyla ifadeye götürülmeye çalışıyorlar. O yüzden çocuklarınız, arkadaşlarımız tutuklanıyor. Ama yine başaramayacaklar. Biz bu baharı halkımızın özgürlük baharı yapcağız. Bizi tanıyacaklar. Bizi siyasi ve kültürel kimliğimiz ile tanıyacaklar. Amacımız bu coğrafyada özgür, eşit yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz. Reddedilmek değil, öldürülmek değil, açlığa mahkum edilmek değil, kimliğimizle onurumuzla değerlerimizle yaşamak istiyoruz” dedi. Milletvekili Tuğluk, şöyle konuştu: 

BİREYSEL HAKLARLA ÇÖZÜM OLMAZ 
“Cumhurbaşkan’ından Başbakan’a kadar Hükümet bir fırsattan bahsediyor. Ancak, ne kadar samimiler bilmiyoruz. Buradan şunu söylüyoruz. Eğer tasfiye planları üzerinden bir çözümünüz varsa bunu buradan reddediyoruz. Kürt sorunu adaletle çözülecek bir sorundur. Öyle dedikleri gibi muhatapsız çözülecek bir sorun değildir. Ve sayın Öclan’dan DTP’ye kadar herkes muhataptır. Öyle, ‘Biz ABD’yle, Güneyli güçlerle kafa kafaya verip bu sorunu çözeriz’ diyorsanız işte yürekten söylüyoruz çözemezsiniz. Gerçek bir çözüm istiyorsanız PKK’yı ve sayın Öcalan’ı çözümün bir parçası yapmak zorundasınız. Öyle bireysel haklarla İmralıyı F tipine çevirmekle, bölgede kimsenin Türkçe ismini bilmediği köylerin ismini Kürtçe yapmakla, bilmem pişmanlık yasalarını düzenlemekle Kürt sorununu çözemezsiniz. Bu mantıkla çözeceğini sanmak gaflet halidir. Bu belirttiğiniz çözümü bize kabul ettiremezsiniz.” 

BU ÜLKE BU KADAR ÖLÜMÜ KALDIRAMAZ ARTIK 
DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, bedelleri ve acılarını unutmayacaklarını, onların hesabını soracaklarını ifade edereke, “Bunlardan sonuç alamazsınız. Çatışmaları, ölümleri durdurabiliriz. Bu ülke bu kadar ölümü kaldıramaz artık. Ve barışa hazırız. Yeter ki diyalog kurulsun, yeter ki ‘Gelin birlikte bu sorunu çözelim’ densin. Eğer yine yok denilirse biz yine onurlu bir barış için mücadelemize devam edeceğiz. Bizler bugünlere kolay gelmedik. Bir festival yapmayı hayal ederken, 9’ncusnu yapıyoruz. Herkes bedelini az ya da çok ödedi. Sizlerin emeklerinize, değerlerinize, mücadelenize sahip çıkacağınızı bunları daha da büyüteceğinizi ve her zaman sevgiden, hoşgörüden, barıştan yana olan inancınıza inancımız tamdır” diye konuştu.

Yazarlar