Siyaset Düzensiz göçmenlere devlet destekli dönüş

Düzensiz göçmenlere devlet destekli dönüş

21.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Afganistan ve Pakistan başta olmak üzere düzensiz göçle Türkiye’ye gelen göçmenlerin ülkelerine dönüşleri için “Ulusal Destekli Gönüllü Geri Dönüş Mekanizması” kurulacak.

Düzensiz göçmenlere devlet destekli dönüş

Ayrıntıları ortaya çıkan mekanizmaya göre Türkiye’de düzensiz göçmen olarak işlem gören yabancılara, gönüllülük temelinde ayni ve nakdi yardım sağlanacak. Beşeri sermayelerini geliştirecek eğitimler de verilecek olan düzensiz göçmenlerin bu yolla Türkiye’den çıkışları sağlanacak.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 2019 performans programında öne çıkan ayrıntılar özetle şöyle:

- Yabancıların ve uluslararası koruma kanunu kapsamındakilerin ülkeye giriş ve vize işlemleri için daha hızlı ve etkin bir sistem geliştirilecek.

- Afganistan ve Pakistan başta olmak üzere düzensiz göçle gelen göçmenlerin, ülkelerine dönüşleri ve oradaki sosyal yaşama uyum sağlamaları için Ulusal Destekli Gönüllü Geri Dönüş Mekanizması kurulacak. Türkiye’deki düzensiz göçmenlere gönüllülük temelinde ayni ve nakdi yardım sağlanarak veya beşeri sermayelerini geliştirecek eğitimler verilerek Türkiye’den çıkışları sağlanacak.

- Türkiye’deki Suriyelilerin biyometrik verileri sürekli güncel tutulacak ve geçici koruma kapsamındaki yabancılara hizmet sunan kurumlarla söz konusu veriler elektronik ortamda anlık olarak paylaşılacak. Geçici barınma merkezlerinde halihazırda kalan yabancıların ihtiyaçlarının karşılanması ile özel ihtiyaç sahiplerini belirleyecek bir mekanizma oluşturulacak. Yeniden yapılandırma için 1.2 milyar TL bütçe ayrıldı.

Haberin Devamı

- İnsan ticaretine konu olmuş kişilerin tespiti ve yabancı muhtemel mağdurların sınır dışı olmalarını engellemek için yapılacak mülakat sayıları artırılacak. İnsan ticareti konusunda kamu spotu, belgesel ve broşürlerle toplumsal farkındalık yaratılacak; ihbar ve şikayetlerin artması sağlanacak. STK’lar tarafından insan ticareti mağdurları için sığınmaevleri yapılacak ve işletilecek.