Siyaset DYP'den Susurluk'a misilleme

DYP'den Susurluk'a misilleme

11.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANAP'lı TBMM Eski Başkan Vekili Hocaoğlu'nun öldüğü kaza DYP tarafından gündeme getiriliyor. DYP Milletvekili Güven "olaylar Susurluk'la başlamış değildir" dedi

DYPden Susurluka misilleme

DYP, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporuyla yeni boyut kazanan Susurluk olayına misilleme olarak, ANAP'lı TBMM eski Başkan Vekili Yılmaz Hocaoğlu'nın "Ataköy Kontu" diye tanınan emlak kralı Yafes Öztürk'le birlikte öldüğü kazayı gündeme getirmeye hazırlanıyor.
DYP - SHP koalisyonu döneminde Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı yapan DYP İçel Milletvekili Turan Güven son gelişmeleri Milliyet'e değerlendirirken, "Olay Susurluk'taki kazayla başlamış değildir. Bu nedenle sürdürülen soruşturma kapsamına, zamanında pek dikkate alınmayan, ama politikacı - mafya birlikteliğini sergileyen benzer olaylar da alınmalı. Hocaoğlu'yla Öztürk'ün öldüğü kaza da dahil edilmeli" dedi.
Zamanında dikkate alınmayan olayların da bütün ayrıntılarıyla soruşturulmasını isteyen Güven şunları söyledi:
"Siyasi kişiliği olan bazı zevatın mafya diye anılan, gayrikanuni işlemler içindeki gruplarla ilişkisi bütün gerçekliği ve çıplaklığıyla ortaya çıkarılmalıdır. Zaman mefhumuna bakılmaksızın, kökleri nereye kadar gidiyorsa araştırılmalı, adli ve idari soruşturma yapılmalıdır. Bu soruşturmalar nereye kadar varıyorsa oraya kadar gidilmelidir."
Güven, "Soruşturma kapsamına alınmasını istediğiniz daha önceki olaylar nelerdir" sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Mesala bunların içinde, yine bir milletvekilinin yeraltı dünyasında adı geçen bir kişiyle yaşamını yitirdiği bir trafik kazası var. Hocaoğlu ve Yasef Öztürk olayı... Bu olay görevlendirilmediğimiz için Teftiş Kurulu'nun gündemine gelmemişti."

Bu arada ANAP Manisa Milletvekili Tevfik Diker'e, geçen hafta Hocaoğlu'nun öldüğü kazayla ilgili ihbar geldiği öğrenildi. Diker, kendisini arayan bir kişinin "Öztürk Emlakbank'a ait C - Motellerini ve Galeria'yı işletiyordu. Kaza da Emlakbank mafyasının hesaplaşmasına yönelikti ve Susurluk'la bağlantılıydı" dediğini belirtti.
Hocaoğlu'nun milletvekili seçilmeden önce Emlakbank'ta yönetim kurulu üyeliği yaptığına dikkat çekilirken, Öztürk'ün İzmir'e atış poligonu kurmak için gittiği ortaya atılmıştı.

Hocaoğlu'yla Öztürk'ün öldüğü kaza, 8 Ağustos 1993'te İzmirli İşadamı Ali Galip Irmak'ın kullandığı 35 BEU 37 plakalı Renault marka otomobilin Göztepe kavşağında bir minibüsle çarpışması sonucu meydana geldi. Daha sonra aracın TBMM Genel Sekreterliği'ne ait 06 MRS 41 plakalı otomobil olduğu, ancak kazadan yaralı kurtulan Irmak'a ait sivil plakanın takıldığı ortaya çıktı.