Siyaset Ecevit: Kendi takdiri

Ecevit: Kendi takdiri

23.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ecevit: Kendi takdiri

Ecevit: Kendi takdiri


Başbakan Bülent Ecevit, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasıyla ilgili "O kendi takdirleridir. Ben karışmak istemem" dedi.
Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası'ndan konutuna gitmek üzere ayrılırken, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ecevit, seçim kampanyalarında kendisinin Baykal'ın üslubunu "hırçın" olarak değerlendirdiğinin anımsatılması üzerine de "O konulardaki tartışmaları geride bıraktık" karşılığını verdi.
FP lideri Recai Kutan ise Baykal'ın istifasını "Kendi takdiridir. Öyle karar vermişler. Dolayısıyla o konuda yorum yapmaya imkanım yok" sözleriyle değerlendirdi.
Baykal'ın istifa gerekçelerini daha sonra ortaya koyacağını ifade eden Kutan, bu gerekçeleri gördükten sonra yorum yapabileceğini belirtirken, bir gazetecinin "Sayın Baykal sizin formatınıza uygun olarak istifa etti. Yılmaz ve Çiller de istifa etmeli mi?" sorusuna ise yanıt vermedi.
MHP Basın Sözcüsü Şevket Bülent Yahnici de Baykal'ın istifasının kendi tasarrufu olduğunu belirterek, "Siyasette başarısız bir liderin, siyasete devam noktasındaki ısrarı, çok akıllı bir iş değil" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hakan Tartan ise hiçbir zaman başkalarının başarısızlığı üzerine konuşmadıklarını vurgularken, "Sonuçta CHP, köklü bir partidir. Sayın Genel Başkanı da onun üyeleri de kendi içlerindeki değerlendirmelerde en doğruyu bulacaklardır" diye konuştu.
Partinin diğer il yöneticileri ve belediye başkanlarının görüşleri şöyle:
* Sefa Sirmen (İzmit Belediye Başkanı): Deniz Baykal, CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etmekle erdemli bir hareket yaptı. Seçim öncesinde hak etmediği bir tepkiye maruz kalmıştı. İstifa etmeseydi, daha büyük hedef olacaktı. İlk gün yapsaydı, seçim sonrasındaki tepkilerle de muhatap olmazdı. Nitekim, gerekeni yaptı ve istifa etti. Bir başarısızlık var ve sorumluluk, üst yönetimdedir. Örgütlerde kusur göstermek yanlış olur. CHP, hedeflerini iyi anlatamamış, haklı olduğu konularda bile haksız duruma düşmüştür.
* İstanbul İl Başkanı Mehmet Bölük: Ağır yenilginin tek sorumlusu olarak Deniz Baykal'ın gösterilmesini doğru bulmuyorum. Parti içinden bu kampanyaları yönetenler de bu duruma düşülmesinin sorumlularıdır.
* İstanbul milletvekili adayı Nurettin Sözen: Baykal'ın kararı doğru. Parti bir an evvel özeleştiri yaparak, durum değerlendirmesi yapmalı, yeni bir kadroyla yoluna devam etmeli. Baykal'la birlikte MYK'de istifa etmeliydi.
* İstanbul milletvekili adayı Etem Cankurtaran: Partinin rahat bir kurultay yapması için MYK'nın da istifa etmesi gerekirdi. Genel Sekreter, yardımcıları, partinin bu işlerle ilgili sorumlu olan arkadaşların pişkinlik göstermeleri doğru değil.
* İstanbul milletvekili adayı Aysel Baykal: Baykal'ın bir daha aday olmaması gerekir. Tepkilerin yumuşamasını bekleyip, yeniden yönetime gelmek istemelerinden şüpheleniyorum.
* Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk: İstifayı çok cesurca ve olumlu buluyorum. Bu davranış partiye örnek olarak bir ivme kazandıracak. Kurultayda yeni kadroların gelmesi lazım.
* CHP İzmir İl Başkanı Selçuk Ayhan: CHP seçimlerden yenilgiyle çıktı. Doğal olarak, fatura partinin en başındaki insana çıkartılır. O da demokratik bir olgunluk gösterdi.
* İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yüksel Çakmur: Parti liderleri yönetici olarak görevlerini yaptılar. Bir sonuç çıktı. Bu sonuçları bir kişiye fatura etmemekte büyük fayda vardır. Geleceğe bakalım.
* Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ziya Yergök: Gelişmiş, çağdaş ülkelerde yerleşmiş demokrasi geleneklerine uygun bir tutum, övgüye değer bir davranış.
* Antakya Belediye Başkanı İris Şentürk: Yerinde bir karar. Partinin yeniden yapılandırılması için bu gerekliydi.
* CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Kemal Demirel: Bu olay, hem parti hem de ülke açısından verilmiş doğru bir karardır.
* CHP Samsun İl Başkanı Refik Karakoç: CHP, kurulduğu günden bu yana ilk defa böyle bir durumla karşılaşıyor. Bunun bir bedeli olması gerekirdi.
* Eskişehir İl Başkanı Süleyman Karakaş: Birilerinin istifa edip kenara çekilmesi önemli değil. Önemli olan eksiklerin, yanlışların nerede olduğunu tespit edip, çözüm yollarının bulunmasıdır.