Siyaset Ege’de vekilleri MHP - CHP aldı

Ege’de vekilleri MHP - CHP aldı

08.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Seçimin yıldızı HDP, Ege’de de oylarını artırmayı başardı. Buna karşılık HDP’nin oy sayısı bölgedeki 7 ilde vekil çıkarmak için yeterli gelmedi. Ak Parti’nin kaybettiği vekiller MHP ile CHP tarafına gitti. Bölgede MHP vekil sayısını 3, CHP de 2 artırdı

Ege’de vekilleri  MHP - CHP aldı

Ak Parti’nin 2011 seçimlerinde elde ettiği vekil sayısını yukarı taşımak adına değil, elinde tutmak için çalışma yürüttüğü 2015 seçimlerinde iktidar partisi istediğini alamadı. Seçim öncesi Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Ege Bölgesi’nde de aslında tablo farklı değildi. Özellikle HDP’nin barajı aşması durumunda, Ak Parti’nin zayıflayacağı ortadaydı.
HDP dün barajı aşınca bu parti özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri ile büyük şehirlerden vekil çıkardı. Ama Ege’de durum farklıydı.
Ege Bölgesi’nin en büyük kenti İzmir hariç geride kalan şehirlerinde ‘Türk bayrağı’ hassasiyeti etkisini gösterdi. Bu illerde HDP oy oranını artırmış olsa da, bunun vekil tarafında etkisi sıfır oldu. Bu illerde Ak Parti’nin kaybettiği vekiller CHP ve MHP cephesine doğru kaydı.
2015 Milletvekili Genel Seçimleri, Ege Bölgesi’nde, İzmir dışındaki yerlerde de heyecana sahne oldu. Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Manisa, Muğla ve Uşak’ta seçmenler, sabahın ilk saatlerinden itibaren sandıklara koştu. İzmir dışındaki illerin çıkardığı vekil sayısı 45’ten 44’e düştü. (10 milletvekili çıkaran Manisa, bu yıl 9 kişiyi TBMM’ye gönderdi) Ege’de İzmir dışında CHP 19, AK Parti 16, MHP 3 milletvekili kazandı. 2011’deki seçime göre AK Parti 6 vekil daha az çıkardı, buna karşın bölgede MHP vekil sayısını 3, CHP de 2 artırdı. HDP, Ege Bölgesi’nde İzmir dışında milletvekili çıkaramadı.

Haberin Devamı

AYDIN

CHP vekillerini dörtledi...

Meclis’e Aydın’dan CHP 4, Ak Parti 2, MHP ise 1 milletvekili gönderiyor. Ak Parti’nin bir vekilliği CHP’ye gitti. Bunda Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun ciddi etkisi var. 2011 Genel Seçimleri’nde Aydın’da yüzde 38’lik oranla ilk sırada yer alan CHP, 4 yıl sonra da oy oranını yaklaşık yüzde 2 artırarak yerini korudu. Aydın’daki şaşırtıcı durum AK Parti’de yaşandı. Yüzde 35’lik oyunu yaklaşık yüzde 6’lık bir oranda düşüren AK Parti, bir milletvekilliğini de kaybetti. MHP’nin oy oranı ise 2011’e göre hemen hemen aynı kaldı. Milletvekili çıkarmaya hak kazanamasa bile Ege Bölgesi’nde İzmir’den sonra HDP’nin en etkili olduğu il, yaklaşık yüzde 8’lik bir oy oranıyla Aydın oldu. CHP’de Bülent Tezcan, Metin Lütfi Baydar, Hüseyin Yıldız ve Mehmet Fatih Atay, AK Parti’de Mehmet Sadık Atay ve Abdurrahman Öz, MHP’de de Ali Uzunırmak seçildi.

Haberin Devamı

AFYON

Oylar değişti vekiller kaldı

2011 seçimlerinde yüzde 60’ın üzerindeki oylarında yaşanan gerileme sonrası yüzde 52’ler seviyesine gerileyen Ak Parti’yi, ikinci sıradaki MHP izledi. MHP 2011’e göre oylarını 7 puan artırarak yüzde 25’in üzerine taşıdı. CHP’nin oyları ise yerinde saydı.
Bu sonuçlar sonrası vekil tablosu 2011 seçimlerine göre değişmezken Ak Parti 3, MHP ve CHP’e 1’er vekil çıkardı. Ak Parti’den Halil Ürün, Ali Özkaya, Remziye Sıvacı, MHP’den Mehmet Parsak, CHP’den ise Burcu Kayıkcı Meclis’e gidecek olan isimler olarak sıralandı.

DENİZLİ

‘CHP ATAĞI’ VEKİL GETİRDİ

Denizli’de 2015 milletvekili seçimlerinde AK Parti, birinci parti olmasına karşın 1 milletvekilliğini CHP’ye kaptırdı. Kentte AK Parti 3, CHP 3, MHP de 1 milletvekili çıkardı. AK Parti, 2011’de yüzde 49,9’la birinciliği göğüslemesine rağmen bu seçimde aldığı oylarda yüzde 10’luk düşüş yaşadı. CHP ve MHP ise 2011 seçimlerine göre oylarını ciddi biçimde artırdı.
CHP, oyunu yüzde 10 yükselerek 2 olan milletvekili sayısını 3’e çıkardı. AK Parti ise 1 milletvekilliğini kaybetti. AK Parti’de Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel ve Bilal Uçar, CHP’de Melike Basmacı, Kazım Arslan ve Gülizar Biçer Karaca, MHP’de Emin Haluk Ayhan seçildi.

Haberin Devamı

MANİSA

Kazanan değişmedi

Manisa’da 2011 seçimlerinde 10 olan milletvekili sayısı bu seçimde 9’a düştü. 2015 seçimlerinde AK Parti 4, CHP 3, MHP ise 2 milletvekili çıkardı. AK Parti, 2011 seçimlerinde yüzde 46,9’la ipi göğüslemiş ve 5 milletvekilliği kazanmıştı.
AK Parti, Manisa’da en fazla oyu aldı, ancak vekil sayısı 4’e düştü. CHP, 2011 seçimlerine göre oylarını bir miktar artırdı, MHP’de de yükseliş görüldü. HDP, yüzde 6,68’lik oy oranına karşın milletvekili çıkaramadı. AK Parti; Recai Berber, Uğur Aydemir, Selçuk Özdağ, Murat Baybatur, CHP; Özgür Özel, Mazlum Nurlu, Tur Yıldız Biçer, MHP; Erkan Akçay ve Zeynel Balkız’ı Ankara’ya gönderdi.

KÜTAHYA

AK PARTİ ZAYIF ‘MHP’ ÇIKIŞTA...

2011 yılında yapılan seçimlerde Kütahya’da yüzde 64.5 oy alan AK Parti, bu seçimlerde oyunun yüzde 54.5’a düşmesine engel olamadı.
Kütahya’da milletvekilliği sayısının 1 tane eksilmesi, Ak Parti’yi olumsuz etkiledi. Bir önceki seçimlerde 5 vekil çıkaran Kütahya, bu seçimlerde 4 vekil için yarıştı. Sonuçta, 3 milletvekili Ak Parti’den 1 vekil de MHP’den Meclis’e gidiyor.
CHP bu ilde yüzde 11.9’luk oy oranıyla üçüncü parti oldu. HDP kanadı ise etkili olamadı. AK Parti’de Mustafa Şükrü Nazlı, Vural Kavuncu, İshak Gazel, MHP’den ise Alim Işık milletvekili olarak seçildi.

Haberin Devamı

MUĞLA

DENGELER KORUNUYOR...

Muğla’da 2011’deki aynı tablo ortaya çıktı. Kentte AK Parti, CHP ve MHP arasında bölüşülen milletvekilliklerinde bir değişim olmadı. CHP yüzde 45,72 oy oranıyla 3, AK Parti yüzde 26,55’lik oranla 2, MHP de 18,93’le 1 milletvekilini Meclis’e gönderdi. Muğla’da yüzde 5,16 oy oranına ulaşan HDP, barajı aşamadığı için milletvekili çıkaramadı. CHP Akın Üstündağ, Ömer Süha Aldan ve Nurettin Demir, AK Parti Hasan Özyer ve Hasan Kökten, MHP de Mehmet Erdoğan’ı Meclis’e taşıdı.

UŞAK

DURMUŞ YILMAZ MECLİS’TE...


Uşak’ta, sayılar Ak Parti, CHP ve MHP arasında 1-1-1 olarak paylaşıldı. Ak Parti yüzde 38, CHP yüzde 28.3, MHP de 27.8’lik orana ulaştı. Ak Parti’nin vekillerinden biri MHP’ye kaydı. MHP de, bu kez TBMM’ye 1 ismi gönderdi. Yüzde 2.4 oy alan HDP, Uşak’tan vekil çıkaramadı. 10 Kasım’da gazetelere Atatürk için “Olmasaydın da olurduk” ilanı veren E. Gökhan Özekin seçilemedi. AK Parti’den Mehmet Altay, CHP’den Özkan Yalım ve MHP’den Durmuş Yılmaz seçildi.