Siyaset Eğilim değişim yönünde

Eğilim değişim yönünde

23.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’de milletvekili adaylarını belirlemek için önceki gün Adana, Muğla ve Kayseri’de yapılan eğilim yoklamalarında milletvekilleri Tolga Çandar, Turgay Develi, Ümit Özgümüş ve Şevki Kulkuloğlu, listeye girebilecek bir oy dahi alamadı.

Eğilim değişim yönünde

CHP’de milletvekili adaylarını belirlemek için önceki gün Adana, Muğla ve Kayseri’de yapılan eğilim yoklamalarına giren 5 milletvekilinden dördü listeye giremedi. Bu sonuçlar, örgütün değişim talebi olarak yorumlandı.
Daha önce de 5 kentte eğilim yoklaması yapan CHP’de 8 kentteki aday adayları kontenjan sıraları hariç netleşmiş oldu. Adana’da mevcut milletvekillerinden Ümit Özgümüş ve Turgay Develi eğilim yoklamasına katılsa da, milletvekili aday listesine girebilecek bir oy alamadı. Avukat Elif Doğan Türkmen 9 bin 168 oyla ilk sırayı alırken, 19. Dönem SHP milletvekili İbrahim Özdiş, 9 bin 14 oy ile ikinci sırayı aldı. Kontenjan uygulaması nedeniyle milletvekili listesinde üçüncü sırada yer alacak Özdiş, seçilirse 20 yıl aradan sonra parlamentoya girmiş olacak. Tekirdağ’da 8 Mart’ta yapılan eğilim yoklamasının ardından Adana’da da liste başına bir kadın aday seçilmiş oldu. Milletvekilleri Özgümüş 24., Develi ise 40. sırada kaldı. Diğer milletvekilleri Faruk Loğoğlu ve Ali Demirçalı, kontenjan başvurusu yapmıştı.

Vekil sonuncu oldu
Kayseri’de 15 aday adayının yarıştığı eğilim yoklamasında doktor Çetin Arık ilk sırayı alırken, YDK üyesi Ali Paşa Tan ikinci sırada kaldı. Tan, kontenjan uygulaması nedeniyle milletvekili listesinde üçüncü sırada yer alacak. İki dönemdir Kayseri milletvekili olarak görev yapan Kulkuloğlu ise son sırada kaldı.
Muğla’da ön seçimden avukat Akın Üstündağ birinci sırada çıktı. İkinci sırayı ise mevcut milletvekillerinden Nurettin Demir aldı. Demir, kontenjan uygulaması nedeniyle milletvekili listesinde üçüncü sırada kendine yer bulacak. Demir’in yeniden seçilmesi bekleniyor. Diğer milletvekili Tolga Çandar ise 28 aday adayı arasında 24. sırada kalarak listeye giremedi. Diğer milletvekili Ömer Süha Aldan, kontenjan başvurusu yapmıştı.
Eğilim yoklaması yapılması beklenen Trabzon’da yaşanan kontenjan krizi nedeniyle ön seçim önceki gün yapılamadı. Trabzon’da adayların nasıl belirleneceğinin bu hafta içinde belli olması öngörülüyor. Eğilim yoklaması yapılan 3 kentte milletvekili listesi de şöyle şekillendi:
- Adana: Elif Doğan Türkmen, (kontenjan adayı), İbrahim Özdiş, Aydın Uslupehlivan, (kontenjan adayı), Müzeyyen Şevkin, Rıza Mete, Ahmet Adıgüzel, Abdullah Sedat Doğan, Rukiye Cinkılıç, Akif Kemal Akay, Mustafa Bilgilioğlu, Yüksel Karaaslan, Orhan Sümer.
- Kayseri: Çetin Arık, (kontenjan adayı), Ali Paşa Tan, Aşkın Genç, Feyzullah Keskin, Tülin Temel, Mustafa Aslan, Ayhan Gülsoy, Mesut Ay.
- Muğla: Akın Üstündağ, (kontenjan adayı), Nurettin Demir, Burak Erbay, Emrah Doğu, Süleyman Girgin.