Siyaset ‘Ekonomimize saldıranlar başaramayacak’

‘Ekonomimize saldıranlar başaramayacak’

12.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomi üzerinden oyunlar oynandığına dikkat çekerek, “Ekonomimize saldıranlara sesleniyorum; başaramayacaksınız, 15 Temmuz’da, Suriye’de, Irak’ta, daha önceki oyunlarınızda başaramadığınız gibi yine başaramayacaksınız” dedi

‘Ekonomimize saldıranlar başaramayacak’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Külliye’deki Roman Buluşması’nda ekonomiye dair mesajlar da vererek “Ekonomimize saldıranlara sesleniyorum. Başaramayacaksınız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Romanlar Buluşması’na katıldı. Romanları, Roman dilinde selamlayarak konuşmasına başlayan Erdoğan, şu mesajları verdi:

DOĞDUĞUM BÜYÜDÜĞÜM MAHALLE: Bizleri çok duygulandırdılar. Beni doğduğum, büyüdüğüm mahalleme götürdüler, Kotra’ya götürdüler. Orada sınıf arkadaşlarım vardı, beraber top oynadığımız arkadaşlarım vardı. Biz Erokspor, onlar Ateşspor’du. Hep yenerdik onları. O mahalledeki o kardeşlerimizin ne kadar çalışkan olduğunu gördük. O tabloyla yeniden 10-11-12 yaşıma döndüm. Ama oradan sadece doktor, öğretmen çıkmıyor, aynı zamanda Cumhurbaşkanı da çıkıyor. Bakmayın siz Almanların o Nazi uygulamasıyla Romanlara yaptıklarına. Bakmayın daha üç, beş sene önce Fransızların Romanları Fransa’dan sınır dışı ettiklerine. Bunlar medeniyiz diye geçinirler, ama medeniyetten nasibi yoktur.

Haberin Devamı

BİZ ASLINI YAPARIZ: Birileri bu işini taklidini yapar, biz aslını yaparız. Biz yaşarız, birileri siyasi yatırım yapar. Bizim Roman kardeşlerimizle muhabbetimiz çok eskilere, çocukluk yıllarımıza dayanır. Kasımpaşa’da Roman kardeşlerimizle yan yana evlerde büyüdük. Sokakta beraber oyun oynadık. Aynı okula gittik, aynı camide omuz omuza ibadet ettik. Bizim için Türk, Roman, Kürt, Laz, Gürcü, Boşnak yoktur. Biz hepimiz de birbirimizi Allah için seviyorduk, Allah’ın bir kulu olarak görüyorduk. Ne diyor o güzel Roman şarkısında, ‘İlle de Roman olsun, ister taştan, çamurdan olsun. O da Allah kuludur, her kim olursa olsun’. Hepimiz de Allah’ın kulu olduğumuz için birbirimize de öyle bakıyor, öyle davranıyorduk.

FRANSIZ KALMADIK: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan Başbakanlığıma, Cumhurbaşkanlığı’na kadar hangi görev geldiysek Roman kardeşlerimle iç içe olduk, irtibatı hiç kesmedik. Gerek bu tarz toplantılar vesilesiyle gerek il ziyaretlerinde, gerekse Kasımpaşa’ya gidişlerimde hep Roman kardeşlerimle kucaklaştım, helalleştim. Biz Roman kardeşlerimize Fransa gibi Fransız kalmayacağız. Roman federasyonlarına bir şey söylüyorum. Dil çalışmasını bence geliştirin ve Başbakan Yardımcım Hakan Bey’in, parti olarak Öznur Hanım’ın takibinde fayda var. Bu dil sizin kendi aranızda bütünleşmenizi daha da artıracaktır, daha da geliştirecektir.

Haberin Devamı

BAY KEMAL DİYOR Kİ: Her ne kadar birileri Romanları sadece Romanlar Günü’nde hatırlayıp istismar malzemesi olarak kullanmaya çalışıyorsa da sizler bizim ne yaptığımızı, ne yapacağımızı gayet iyi biliyorsunuz. Bay Kemal diyor ki, ‘Ben sizin ayağınıza geldim, Cumhurbaşkanı sizi ayağına çağırıyor’. Bay Kemal ben Roman kardeşlerimin içinde doğdum, oradan çıktım, oradan geldim.

YANINIZDAYIM: Müzik mi icra ediyorsunuz en güzelini yapın. El sanatlarıyla mı uğraşıyorsunuz en güzelini üretin. Ticaretle mi iştigal ediyorsunuz, en güzelini ortaya koyun. İşte o zaman önünüzdeki zorlukların, sıkıntıların, önyargıların birer birer yıkıldığını göreceksiniz. Verdiğiniz mücadele Cumhurbaşkanı olarak şahsımdan başlayarak devletimizin tüm kurumları yanınızdadır.

YARDIMCI OLALIM: Roman vatandaşlarımızın konut sorunlarını çözmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve TOKİ işbirliğinde bir proje başlattık. Ülkemizin farklı yerlerindeki 31 merkezde toplam 4 bin 608 sosyol konut inşa ettik. Ama bu konut projesini maalesef devam ettiremedik. Çünkü kontular TOKİ’nin genel konsepti gereği çok katlı binalardan oluşuyordu. Oysa Roman vatandaşlarımız müstakil evlerde yaşama kültürüne sahip. Şehirlerdeki arsa maliyetlerinin yüksekliği sebebiyle Bakanlığımız bu projeyi finanse edemediği için konut yapımına ara verildi. Şayet Roman vatandaşlarımız kuracakları kooperatifler vasıtasıyla arsa meselesini çözmede bize yardımcı olurlarsa inşallah konut inşası konusunda kendilerine yardımcı olmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

OYUNLARI BOŞA ÇIKARDIK: İşte ekonomide IMF’ten, dünya çapında söz sahibi finans kuruluşlarından bağımsız kararları alabilme, uygulamalar gerçekleştirebilme şansızım var mıydı? Yoktu. Ama göreve geldik, 23,5 milyar dolar IMF’ye borcumuz vardı, 2013 bütün borçları ödedik. Şimdi bizim IMF’ye bağımlılığımız yok. İşte AK Parti iktidarı budur. Ekonomi üzerinden oyunlar oynuyorlar. Gezi olayları vesaire. Bütün bu oyunların hepsini boşa çıkardık, çıkarmaya devam edeceğiz. Ekonomimize saldıranlara sesleniyorum. Başaramayacaksınız. 15 Temmuz’da, Suriye’de, Irak’ta, daha önceki oyunlarınızda nasıl başaramadıysanız şimdi de öyle başaramayacaksınız.

Haberin Devamı

Erken evlilikler için yeni çalışma

Cumhurbaşkanı Erdoğan Külliye’de ağırladığı Romanların, erken yaşta evlilikler nedeniyle verilen hapis cezası konusunda şikayette bulunması üzerine Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’ya seslenerek, “Bir an önce neticeye kavuşturmamız lazım. Sadece Roman kardeşlerimizi için değil; Güneydoğu’da; Doğu Anadolu’da da maalesef bu sorun önümüzdeki en önemli sorunlardan bir tanesi. İnşallah Bu iş masanın üstünden kalkacak” dedi. Milliyet’e konuşan Hayati Yazıcı, daha önce büyük tartışma yaratan düzenleme için, “konu gündemimizde, çalışma yapılıyor” dedi.

‘Ekonomimize saldıranlar başaramayacak’

‘Virtüözümüz nerede?’

- Konuşmasında Erdoğan, ünlü klarnetçi Serkan Çağrı’nın adını anarak, “Bizim klarnet virtüözümüz nerede? Yoksa dönüp gitti mi ne yaptı?” diyerek salonda aradı. Salona gelen Çağrı’yı gören Erdoğan, klarnetinin yanında olmadığını öğrenince “Olur mu? Buraya geliyorsun klarnetin yanında değil” dedi.

- Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda Çanakkale Lapseki Roman İlahi Grubu da bir dinleti sundu. Ünlü Roman sanatçı Kibariye, sanatçı Bayram Şenpınar ile, “Allah kadirdir her şeye” isimli eseri söyledi.

Gözyaşını tutamadı

- Romanlar hakkında hazırlanan bir video film izletilirken, Romanların geçmişten bugüne yaşadıkları sıkıntıları anlatan bir gösteri sahnelendi. İstanbul’un Kasımpaşa’daki Roman arkadaşlarının anılarını anlattığı videoyu izleyen Erdoğan, gözyaşlarına hakim olamadı.

- Sahneye getirilen, “kırmızı gül” maketinin içinden çıkan bir erkek ve kız çocuğu ellerindeki Türk bayrağı ve çiçeği, Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a hediye etti.

- Konuşmalar sonrasında farklı alanlarda başarılı olan başta Kibariye olmak üzere Roman vatandaşlara Erdoğan tarafından hediye verildi.

- 15 Temmuz şehidi Tolga Ecebalın’ın oğlu da sahneye çıkarken ağlaması üzerine Ecebalın’ın oğluna sarılarak teselli etti.

Trump’la Suriye’yi konuştu

Rusya ve ABD arasında yaşanan gerilim devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile dün gece telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan, Trump ile dün gece bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile Suriye’deki son gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulundu. ANKARA Milliyet

Yazarlar