Siyaset El Nusra bağımsız terör örgütü!

El Nusra bağımsız terör örgütü!

19.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

El Kaide ile bağlantılı 16 örgütü sıralayan Dışişleri Bakanlığı, El Nusra’nın terör örgütü listesinde olduğunu ancak El Kaide’den bağımsız olduğunu belirtti

El Nusra bağımsız terör örgütü

Bakanlar Kurulu’nun, Irak’taki El Kaide terör örgütü ile bağlantılı kuruluşlar listesinde, 16 örgüt yer aldı. Listede, El Nusra Cephesi’nin yer almaması bu örgütün terör listesinden çıkarıldığı yorumlarına neden oldu. Ancak yetkililer durumu yalanladı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarıyla listelenen kişi, kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunan malvarlığının dondurulmasına ilişkin 30 Eylül 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararında yapılan değişiklik, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Kurul, söz konusu kararın ekindeki, “El Kaide ile Bağlantılı Gerçek Kişiler” başlıklı bölümde yer alan Mohammad Ilyas Kashmiri ile Jainal Antel Salı Jr. isimli şahıslara ilişkin hükümleri yürürlükten kaldırdı. Kararla, “El Kaide ile bağlantılı Tüzel Kişi, Kuruluş veya Organizasyonlar” listesine Mali’de faaliyet gösteren Al Mouakaoune Biddam ve Al Mourabitoun ile Cezayir, Mali ve Nijer’de faaliyet gösteren Al Moulathamoun eklendi. Listede, IŞİD’in de aralarında bulunduğu 16 örgüt sıralandı. Listede, Nusra Cephesi’nin yer almaması örgütün listesinden çıkarıldığı yorumlarına neden oldu.
Dışişleri yetkilileri ise iddialarını yalanladı. Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “BMGK Yaptırımlar Komitesi tarafından yapılan güncelleme doğrultusunda, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi mevzuatımız kapsamında 21 Mayıs 2014 tarihinde alınan Bakanlar Kurulu kararıyla, El-Nusra, Irak El-Kaidesi’nden bağımsız bir örgüt olarak bu kez, ‘Al-Nusrah Front for the People of the Levant’ ismiyle listelenmiştir. Söz konusu Bakanlar Kurulu kararı 3 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girmiştir. Bu itibarla, El-Nusra cephesi mevzuatımız kapsamında bağımsız bir örgüt olarak listelenmiş durumdadır. BMGK Yaptırımlar Komitesi son olarak, 2 Haziran 2014’te aldığı kararla, Irak El-Kaidesi altında yer alan kullanılan diğer isimler bölümünden ‘Jabhat al Nusrah, Jabhet al-Nusra, Al-Nusrah Front, The Victory Front’ isimlerini silmiştir.”

Haberin Devamı

BM’de hâlâ El Kaide bağlantılı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, dün yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Yaptırımlar Komitesi’nin 14 Mayıs’ta aldığı kararla El-Nusra Cephesi’nin Yaptırımlar Listesi’nde bulunduğu Irak El-Kaidesi bölümünden çıkararak, ‘bağımsız bir örgüt’ olarak ‘Al-Nusrah Front for the People of the Levant’ (Levant Halkı için El Nusra Cephesi) ismiyle listelediğini belirtti.
Ancak BM’nin söz konusu kararında ‘Levant Halkı için El Nusra Cephesi’ adlı örgüt, ‘Irak El-Kaidesi’ bölümünden çıkarılarak ‘El Kaide bağlantılı örgütler’ üst başlığı içerisine yerleştiriliyor. Buna gerekçe olarak örgütün faaliyetlerinin Suriye ile sınırlı kalması gerekçe gösteriliyor.
El Nusra için yazılan yeni açıklamada da “El Kaide ile bağlantılı” ifadesine yer veriliyor. Kararda El Nusra, El Kaide’den değil yalnızca Irak El-Kaidesi’nden bağımsız bir örgüt olarak nitelendiriliyor.
DIŞ HABERLER