Siyaset Elçi HADEP için çekildi

Elçi HADEP için çekildi

25.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Elçi HADEP için çekildi

Elçi HADEP için çekildi


A. Rezzak ORAL - ANKARA


HADEP, seçime en iddialı girdiği merkez olan Diyarbakır'da liste başına tutuklu Genel Başkan Murat Bozlak yerleştirildi. HADEP'in Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı da İl Başkanı Avukat Feridun Çelik oldu. HADEP'in yedeği olarak gösterilen DEHAP ise, son anda seçimden çekildi. DEHAP, birkaç merkezde belediye başkan adayı göstermekle yetindi.
Merkez yoklamasıyla adaylarını belirleyen HADEP, İstanbul'da Genel Başkan Yardımcısı Bahattin Günel'i Birinci Bölge'den, MYK üyesi Mehmet Satan'ı İkinci Bölge'den, öldürülen Kürt işadamı Savaş Buldan'ın eşi Pervin Buldan'ı da Üçüncü Bölge'den birinci sırada aday gösterdi.

Ağır toplar liste başı

HADEP'te bazı illerin liste başı adayları şöyle:
Genel Başkan Yardımcısı Osman Özçelik Mardin, Avukat Nuri Özmen Bingöl, PM üyesi Melik Aygül Erzurum, Genel Sekreter Ahmet Turan Demir İçel, Genel Başkan Yardımcısı Cemal Coşkun Adıyaman, Ankara İl Başkanı Kemal Bülbül ve Halil İbrahim Özdemir Ankara İkinci Bölge, Eyüp Karageçi Adana, eski Genel Başkan yardımcılarından Mehmet Nuri Güneş Iğdır, Ramazan Yıldız Ardahan, Celalettin Erkmen Şanlıurfa, Mehmet Tekin Van, Cevdet Akgün Sivas, Ali Yavuz İzmir Birinci Bölge, kadın aday Aynur Gürbüz İzmir İkinci Bölge, Veysel Turhan Siirt, MYK üyesi Hamit Geylani Hakkari, Şadi Özdemir Muş, Ali Hıdır Doğan Batman.

62 kadından 3'ü liste başı

80 ilin tamamında milletvekili adayı gösteren HADEP'in listelerine toplam 62 kadın girdi. Üçü liste başı olan kadın adaylar arasında çok sayıda isim de ikinci ve üçüncü sıralarda yer buldu.
Eski Genel Başkan Yardımcısı Şehabettin Özaslaner Van'da belediye başkanlığına aday oldu. Gazeteci Ragıp Zarakolu da, İstanbul İkinci Bölge'de ikinci sıradan aday gösterildi.
HADEP adaylığı için adı geçen İHD Genel Başkanı Akın Birdal aday olmadı. Ahmet Türk, Sedat Yurtdaş gibi eski DEP milletvekillerinin de, siyasi yasakları olması nedeniyle aday olmadıkları kaydedildi.

HADEP 38 belediyeye aday

HADEP yerel seçimlere sadece 38 ilde katılırken, ağırlık partinin güçlü olduğu Doğu ve Güneydoğu illerine verildi. HADEP'in Karadeniz'deki illerde belediye başkan adayı göstermediği dikkat çekti. Ankara Büyükşehir'e kadın aday Emine Mısır, İzmir'e Hüseyin Topal, Adana'ya Süleyman Kılıç, Malatya'ya Mustafa Türk, Batman'a Abdullah Akın, Muş'a Mehmet İpek, Elazığ'a Metin Aktaş, Mardin'e Cemal Veske, Hakkari'ye Hüseyin Ümit, Iğdır'a Hasan Alagöz, Kayseri'ye İshak Tacar, Adıyaman'a Sait Aktaş, Bitlis'e İshak Tepe, Kars'a da Tuncer Bakırhan aday gösterildi.

Tutuklu adaylar

HADEP Doğu ve Güneydoğu'da açıkladığı milletvekili ve belediye başkan adayları arasında çok sayıda tutuklu da yer aldı. Kadın adaylara da ağırlık veren HADEP, Türkiye genelinde 50 kadını seçimlerde aday gösterdi.
Yargıtay Başsavcılığı'nın hakkında kapatma davası açtığı HADEP'in aday gösterdiği tutuklu ve gözaltındaki partililerin isimleri şöyle:
"Diyarbakır milletvekili adayları Genel Başkan Murat Bozlak ile Ali Ürküt, Siirt milletvekili adayı il başkanı Veysel Turan, Şanlıurfa milletvekili adayı Celalettin Erkmen, Batman Milletvekili adayı Salih Yıldız, Ağrı Belediye Başkan adayı il Başkanı Hüseyin Yılmaz, Van Belediye Başkan Adayı Şahabettin Özaslaner ve Siirt Belediye Başkan Adayı Selim Özalp."
Gözaltındaki Diyarbakır İl Başkanı Feridun Çelik ile 10'u aşkın aday ise önceki gün salıverildi.
HADEP'in açıkladığı milletvekili ve belediye başkan adayları arasında 50 kadın aday da yer alıyor. Güneydoğu'da aşiret ilişkilerinin güçlü olduğu bazı ilçe mekezlerinde kadın adayların gösterilmesi dikkat çekerken, 1993'te Batman'da silahlı saldırı sonucu öldürülen Mardin milletvekili Mehmet Sincar'ın eşi Cihan Sincar, Kızıltepe ilçesinde belediye başkan adayı gösterildi. Bolu'da faili meçhul cinayete kurban giden işadamı Savaş Buldan'ın eşi Pervin Buldan ise İstanbul'dan milletvekili adayı oldu. HADEP Mardin'in Derik ilçesi belediye başkan adaylığına Ayşe Karadağ, Doğubeyazıt ilçesine ise Mukaddes Kubilay adlı kadınları aday gösterdi.