Siyaset Elçi’yi seviyorsanız barikatları kaldırın

Elçi’yi seviyorsanız barikatları kaldırın

03.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri, “Elçi barıştan yanaydı. ‘Yollarda barikatların doğru olmadığını’ sürekli olarak ifade ediyordu. Eğer bu vasiyet ise buna herkesin uyması lazım” dedi. Kılıçdaroğlu, Elçi’nin ailesini de ziyaret etti

Elçi’yi seviyorsanız barikatları kaldırın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kent merkezinde silahlı çatışmaların yeniden başladığı Diyarbakır’a gelerek öldürülen Baro Başkanı Tahir Elçi’nin ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Kentte kurulan barikatlarla ilgili çağrı yapan Kılıçdaroğlu, “Eğer siz bu kentin sokaklarını barikatlarla ayırırsanız, bu kabul edilemez. Tahir Elçi’ye seviyorsanız barikatları kaldırın diyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’na CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Selin Sayek Böke ile milletvekilleri Hilmi Yarayıcı ve Gürsel Erol eşlik etti. Kılıçdaroğlu, ilk olarak Elçi’nin eşi Türkan Elçi’yi evinde ziyaret ederek, başsağlığı diledi. Elçi’nin kızı Nazenin Elçi ile uzun süre sohbet eden Kılıçdaroğlu, üzüntüsünü anlatırken, Türkan Elçi, “Muktedir devletin bu olayı çözmesini bekliyoruz. Kimseyi suçlamıyoruz. ‘O yaptı, bu yaptı’ demiyoruz. Zaten Tahir de böyle isterdi. Ancak olayın mutlaka çözülmesini istiyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu, daha sonra Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne giderek Emniyet Müdürü Adnan Taşdan’a olay günü şehit olan iki polis için taziye ziyaretinde bulundu. Ziyarette Kılıçdaroğlu’na PKK’nın kazdığı hendekler ve yerleştirdiği bombalar ile ilgili bilgi verildi.

Haberin Devamı

‘Polis töhmet altında’

Kılıçdaroğlu, Diyarbakır Barosu’na da giderek, Elçi’nin çalışma masasına karanfil bıraktı. Kılıçdaroğlu, Baro Başkanvekili Ahmet Özmen ve Baro yönetim kurulu üyeleriyle görüştü. Özmen, Kılıçdaroğlu’na şunları söyledi:

“Olayın kim tarafından ve nasıl işlendiği savcılık tarafından henüz aydınlatılmış değil. Aydınlatılmışsa da bizlerle paylaşılan bilgi söz konusu değil. Orada bir çatışma yok. Orada ateş eden güvenlik güçleri. Bunu yüzde yüz söylemek mümkün değil ama polis burada töhmet altında. Dolayısıyla en zayıf ihtimal bile olsa şüpheli pozisyondalar. Polislere bir gözaltı işlemi yapılmalı ve şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınması gerekir.” Kılıçdaroğlu, Elçi’nin öldürülmesi sırasında olay yerinde bulunan gazeteci Ramazan Yavuz ile de görüşerek bilgi aldı. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, “Diyarbakır’ın göbeğinde bir faili meçhul olmamalı, böyle bir tablo yaşanmamalı. Bir Baro Başkanı katlediliyor ve bunun faillerinin mutlaka ortaya çıkarılması gerekiyor. Kim olursa olsun, olay mutlaka aydınlatılmalı, failler belirlenmeli ve yargıya teslim edilmeli. Biz siyaseten bunun takipçisi olacağız” dedi.

Kılıçdaroğlu, Özmen’e, “Eğer siyaseten bir zorlukla karşılaşırsanız, bize mutlaka haber verin., yanınızda olacağız” diyerek destek verdi.

Haberin Devamı

‘Vasiyetine uyulsun’

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin kente kurulan barikatlarla ilgili soruları üzerine de, “Elçi barıştan yanaydı. ‘Yollarda barikatların doğru olmadığını’ sürekli olarak ifade ediyordu. Eğer bu vasiyet ise buna herkesin uyması lazım. Barikatlar sorunu çözmez, sorun yaratır. Bu ülkede eğer siz belli sokakları, caddeleri kapatırsanız bu doğru değildir. Diyarbakırlı bunu istemiyor. ‘Diyarbakır kadim bir kenttir’ sözü Elçi’nin basın toplantısındaki sözleridir. Bütün kültürlerin izlerini Diyarbakır’da bulabilirsiniz. Diyarbakır sıradan bir kent değildir. Görkemli bir tarihi vardır, edebiyatı vardır, kültürü vardır. Değişik inançlardan insanların özgürce gezdiği bir kenttir. Eğer siz bu kentin sokaklarını barikatlarla ayırırsanız, bu kabul edilemez. Tahir Elçi’ye seviyorsanız barikatları kaldırın diyoruz” dedi.

Basın açıklamasından sonra Baro binası önünde toplanan ve “Diyarbakır seninle gurur duyuyor”, “Barış istiyoruz” diye slogan atan çocukların yanına giden Kılıçdaroğlu, onlarla sohbet ettikten sonra havaalanına geçti.