Siyaset Elçilere videolu ‘cemaat’ tanıtımı

Elçilere videolu ‘cemaat’ tanıtımı

25.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gülen hareketine yakınlığı ile bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, geçen hafta Ankara’da Hilton Otel’de AB ülkelerinin büyükelçileriyle görüştü; elçilere cemaat ve Gülen tanıtıldı...

Elçilere videolu ‘cemaat’ tanıtımı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin büyükelçileri, geçtiğimiz hafta Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ile Ankara’da bir araya geldi. GYV Başkanı Mustafa Yeşil’in gündeme ilişkin elçilerin sorularını yanıtladığı toplantıda, hükümet ile cemaat arasında devam eden gerilim ana gündem maddesi oldu. Toplantının 17 Aralık’taki operasyondan 2 gün sonra 19 Aralık’ta yapıldığı öğrenildi.
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), 19 Aralık’ta AB üyesi ülkelerin büyükelçileri ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Hilton Otel’de düzenlenen toplantıya, GYV Başkanı Mustafa Yeşil’in yanı sıra, GYV Başkan Yardımcısı Hüseyin Hurmalı, GYV Ankara Temsilcisi Hüseyin Mercan ve GYV Araştırma Merkezi Müdürü Ümit Göker de katıldı.

‘Geri adım yok’
Toplantıda, Fethullah Gülen’e verilen 2011 Barış İnşası Ödülü ile ilgili bir tanıtım videosu gösterildi. Ayrıca, Hüseyin Hurmalı, Gülen hareketi ile ilgili elçilere bir sunum yaptı. Başkan Mustafa Yeşil ise büyükelçilerden gelen gündeme ait soruları cevaplandırdı.
Milliyet’in aldığı bilgiye göre, AB büyükelçileri ile önceden planlanan görüşmede, sıcak gündeme ilişkin gelişmeler de konuşuldu. AB büyükelçilerinin, cemaat ile hükümet arasındaki gerilimde, “cemaatin geri adım atmayacağı” yönünde bir izlenim edindiği öğrenildi. Toplantıda elçilerin sorularını cevaplayan Başkan Yeşil’in, devam eden gerilim konusunda, cemaatin duruşu açısından net bir tavır sergilediği iddia edildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bazı gazetelerde ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’yi hedef alan haberlerin yayımlandığı cumartesi günü yaptığı konuşmada, “Büyükelçiler bazı provokatif eylemlerin içine giriyorlar. Biz sizleri ülkemizde tutmaya da mecbur değiliz” sözleri tartışma yaratmıştı. Kamuyounda, Başbakan’ın isim vermeden yaptığı açıklamaların, Ricciardone’ye yönelik olduğu algısı oluşmuş, iki ülke arasında gerilim yaşanmıştı.