Siyaset Emine Erdoğan’dan G20’de ‘Sıfır Atık’ mesajı: Omuzlarımızda koca bir sorumluluk var

Emine Erdoğan’dan G20’de ‘Sıfır Atık’ mesajı: Omuzlarımızda koca bir sorumluluk var

30.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Doğanın korunması söz konusu olduğunda, ülkeler arasındaki sınırların kalkması ve ortak bir vicdanla hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Emine Erdoğan’dan G20’de ‘Sıfır Atık’ mesajı: Omuzlarımızda koca bir sorumluluk var

Emine Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’nde lider eşleriyle düzenlenen “Okyanuslar: Hayatımızın Değerli Kaynakları” adlı sempozyuma katıldı. Sempozyumun, soru cevap bölümünde söz alan Emine Erdoğan şunları kaydetti:

Haberin Devamı

‘Yerküreye tehdit’

“Yerkürenin ne tür tehditlerle karşı karşıya olduğunu gördük. Fakat inanıyorum ki yeni bir gelecek senaryosu yazmak için biraz vaktimiz var. Doğru adımları atarsak, 2050’de okyanuslarda plastikler değil, balıklar yüzebilecek. Doğanın korunması söz konusu olduğunda, ülkeler arasındaki sınırların kalkması ve ortak bir vicdanla hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir ülke, çöpünü kendinden kilometrelerce uzaktaki bir vahşi depolama alanına gönderdiğinde çöpten kurtulmuş olmuyor. O atıklar, bünyesi mikroplastikle dolu bir balık tabağı olarak hepimizin önüne geliyor. Omuzlarımızda dünya çocuklarına yaşanabilir bir gelecek inşa etmek gibi koca bir sorumluluk var. Ben bu sorumluluk gereği, ülkemde, Türkiye’de, Sıfır Atık Kampanyası başlattım. Temel hedefimiz, çöpleri kaynağında ayrıştırmak ve atıkları geri dönüşümde kullanmak. Öncelikle kamu kurumlarımızda sıfır atık sistemini kurduk. Çocuklarımızı bilinçlendiriyoruz.”

Haberin Devamı

‘Plastik çağı’

Etkinlik sonrası lider eşleri, panoya yazdıkları notlarla dünyaya “okyanus temizliği” mesajı verdi. Emine Erdoğan, panoda “Büyük bir çevre krizi ile karşı karşıyayız. Adeta plastik çağında yaşıyoruz. Araştırmalar, 2050’de okyanuslarda balıktan çok plastik yüzeceğini gösteriyor. 21’inci yüzyıl medeniyetlerinin arkalarında bırakacakları eser, plastik okyanusları ve çöp dağları olmamalı. Günlük yaşamımızda atacağımız çevre dostu adımlarla ‘sıfır atık’ yaşam prensibimiz olmalı” mesajını paylaştı.