Siyaset Emniyet artık Altınok’a emanet

Emniyet artık Altınok’a emanet

11.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümetin bayram öncesi çıkardığı sürpriz kararnameyle İçişleri Bakanı Soylu’nun yakın çalışacağı isimler değişti. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne atanan bakanlık müsteşarı Selami Altınok yine ‘joker’ olarak görevlendirildi

Emniyet artık  Altınok’a emanet

Hükümet, bayram öncesi çıkardığı sürpriz kararnameyle, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yakın çalışacağı isimler ile başkent Ankara’nın valisini değiştirdi. Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan ve ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından geçen vali kararnamesiyle Ankara’nın valisi Mehmet Kılıçlar ile Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz merkeze alındı. Ani değişikliğin Efkan Ala’nın İçişleri Bakanlığı’ndan ayrılmasından hemen sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.

Sürpriz adım

Soylu’nun İçişleri Bakanlığı’na atanmasının ardından kadro değişikliğine gideceği yönünde mülki idare ve emniyet kulislerinde yoğun değerlendirmeler yapılıyordu. Kurban Bayramı sonrasına bırakıldığı değerlendirilen değişiklik için hükümet geçen çarşamba sürpriz bir adım attı.

İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan kararnamede, öncelikle iki ismin yer aldığı bilgisi kulislere yansıdı. Kararname, Ankara’daki valiler toplantısının hemen ertesi günü yayımlanarak yürürlüğe konuldu.

Kocatepe’de tebliğ

Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararnamenin 7 Eylül tarihi taşıması dikkat çekti. Zira açıklama bu tarihten 3 gün sonra yapıldı. Cuma günü Ankara Kocatepe Camii’nde caminin baş imamı Kadir Temel’in cenaze namazına katılanlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar’a kararnameyi, “hayırlı olsun” diyerek sözlü olarak tebliğ etmesine tanık oldu. Gelişmelerden dolayı üzgün olduğu görülen Kılıçlar’ın Erdoğan’a yönelik, “her zaman emirlerinize hazırım” dediği duyuldu. Kılıçlar, görevden alındığı kararname nedeniyle cuma günkü tüm programlarını iptal etti, aynı gün makam odasını topladı.

Haberin Devamı

Yerini Hatay Valisi Topaca’ya bıraktı

Dört valinin merkeze alındığı ve altı valiye de yeni görev verilen kararnameye bakıldığında hükümetin, yeni İçişleri Bakanı Soylu’nun, daha rahat çalışmasını sağlamak amacıyla hareket ettiği görülüyor. Kararnameyle, hükümetin FETÖ’yle mücadelede ‘milat’ olarak adlandırdığı 17-25 Aralık sürecinin öncesinde ve sonrasında görev yapan iki emniyet genel müdürü görevden alınmış oldu. Eski Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, 17-25 Aralık öncesi FETÖ’nün emniyet teşkilatında en güçlü olduğu dönemde 4 yıl genel müdür koltuğunda oturdu. Ala’nın, “81 il emniyet müdüründen 74’ü, 7 bin istihbaratçıdan 6 bin 500’ü FETÖ’cüydü” açıklamasını yaptığı dönemde emniyet genel müdürü olan Kılıçlar, 17-25 Aralık sonrasında bu görevinden alınarak Ankara Valisi yapıldı.

Kılıçlar’ın ismi bu görevdeyken de gündemden düşmedi. Ankara’da yaşanan üç ayrı patlamaya karşın koltuğunu korumayı başaran Kılıçlar, yakın ekibinde yer aldığı Ala’nın ayrılmasıyla birlikte yerini Hatay Valisi Ercan Topaca’ya bıraktı.

Lekesiz eleştirildi

Kılıçlar’dan boşalan Emniyet Genel Müdürlüğü’ne Hatay Valisi iken getirilen Celalettin Lekesiz emniyet içindeki bazı uygulamaları nedeniyle eleştirilen isim oldu. Erdoğan’ın ‘mücadele’ talimatına rağmen Lekesiz, KHK’larda ihraç edilen polislere bakıldığında yeterli mücadeleyi yapmadığı eleştileri ile karşılaştı. Lekesiz’in genel müdür olarak görev yaptığı 17-25 Aralık sonrası mesleğe alınan bazı polislerin FETÖ’den ihraç edilmesi hükümette şaşkınlık yarattı.

Lekesiz’in görevde olduğu dönemde, teşkilatta yapılan terfi ve atamalarda dini grupların etkisinin artması tepki çekti. Son 1 yılda cemaatten boşalan makamlar için, farklı dini grupların yaşadığı güç kavgasının kontrol edilemez olması Lekesiz için olumsuz görüntü oluşturdu. Teşkilatta FETÖ ile yeterli mücadele yapılmadığın anlaşılması görevden alınmasının önünü açtı.

Haberin Devamı

Bundan sonra ne olacak?

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne atanan bakanlık müsteşarı Selami Altınok, yine ‘joker’ olarak görevlendirildi. Kariyer olarak geri gitmesine karşın Altınok, bizzat Erdoğan’ın talimatıyla emniyet teşkilatının başına geçti. Mülki idareden gelmesine karşın İstanbul Emniyet Müdürlüğü yaparak polis teşkilatını tanıyıp tecrübe sahibi olan Altınok, teşkilatın sorunlarını bilen ve Soylu ile yakın çalışarak çözebilecek kişi olarak değerlendiriliyor. Altınok’un, dünkü devir-teslim sırasında, “emir aldığımız tek yer sivil iktidardır” sözleri manidardı.

Peki bundan sonra ne olacak? Bu sorunun yanıtı Kurban Bayramı sonrasında yaınt bulacak. Bakanlık bürokrasisinde değişim sınırlı kalmayacak. Zira, Sinop Valiliği’ne vekâleten bakan ve Ala’nın yakın ekibinde yer alan Merkez Valisi Kemal Cirit’in bu göreve atanmayıp yerine merkezden Hasan İpek’in atanması dikkati çeken diğer unsur oldu. Soylu’nun, bayram sonrası il emniyet müdürleri ve emniyet merkez teşkilatında yapacağı tayinlerle güç kavgasının sona erdireceği kulislerde konuşuluyor. Bu kapsamda pek çok polis müdürünün yerinin değişeceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Emir alacağımız merci hükümettir

Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok önce İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevini törenle eski Artvin Valisi Muhterem İnce’ye devretti, daha sonra da Celalettin Lekesiz’den Emniyet Genel Müdürlüğü görevini teslim aldı. Altınok, “Bizim emir alacağımız tek merci milli iradeyle gelmiş hükümettir” diyerek birlik içinde hareket edeceklerine vurgu yaparak “Hükümetin dışında, sivil idarenin, demokratik düzenin dışında hiçbir merciden ve makamdan Türk polis teşkilatının emir almasına, yönlendirme yapılmasına müsaade etmesi mümkün değildir” dedi. Polis teşkilatının 15 Temmuz darbe girişiminde milletine layık bir duruş sergilediğini belirten Altınok, bu duruşun devam edeceğini belirtti. Kurumların baki, görevlerin ise geçici olduğunu, teşkilata da yabancı olmadığı söyleyen Altınok, “Çok değerli genel müdürümüzden, ağabeyimizden bu görevi alırken, onun bıraktığı noktadan polis teşkilatımızı daha ileri noktalara götürebilme adına üzerimize düşen ne varsa yapmaya gayret edeceğiz” diye konuştu. 17 Aralık sürecinden itibaren bu mücadelenin içinde olduğunu hatırlatan Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, “Sayın genel müdürümün zamanında başlatılmış ve devam eden o devlete bağlılık esası üzerine bundan sonra da çalışmalarımız aynen devam edecektir. Bunun dışında bir düşüncesi, bir niyeti, bakışı olan insanların bizim teşkilatımız içerisinde yaşayabilme şansı yoktur” ifadeleri kullandı. (ANKARA Milliyet)

Polis teşkilatının konumu ve tavrı son derece önemli

Görevini Altınok’a teslim eden eski Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz ise Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini dile getirdi. Lekesiz devir teslim töreninde yaptığı açıklamada, “Türkiye, zor bir süreçten geçiyor. Son 2 yılda bu zor süreç devam ediyor, bu zor süreç içerisinde Türk polis teşkilatının konumu oldukça önemli, teşkilatın olaylar karşısında gelişmeler karşısındaki tavrı, sevk ve idare biçimi son derece önemli” diye konuştu. (ANKARA Milliyet)