Siyaset Emniyet’te tartışılan atama

Emniyet’te tartışılan atama

15.07.2009 - 01:46 | Son Güncellenme:

Emniyet Genel Müdürlüğü, Susurluk kazası sonrasında başlayan soruşturmaların önde gelen isimleri arasında yer alan ve daha sonra 2006 yılında en üst rütbede emniyet müdürü olan Sedat Demir’i aktif göreve getirdi. Demir, İstanbul’daki Kemalettin Eröğe Polis Eğitim Merkezi Müdürü oldu.

Emniyet’te tartışılan atama

Milliyet’in aldığı bilgiye göre Emniyet Genel Müdürlüğü, il emniyet müdürleri, merkezdeki daire başkanları ve rutin yıllık tayinlerin ardından bazı polis okulu ve polis eğitim merkezi müdürlüklerine yeni atamalar yaptı.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın ardından değiştirilen 8 polis okulu müdürlüğüne yeni atamalar yapıldı. Bu çerçevede bir dönem Susurluk soruşturmalarının içinde yer alan ve firari ülkücü Haluk Kırcı’nın gözaltından kaçmasıyla ilgili olarak yargılanan polis müdürü Sedat Demir de polis okulu müdürü oldu. 

Cezaevine girdi

İstanbul Asayiş Şubesi müdürü iken Söylemez kardeşler çetesinden rüşvet aldığı iddiasıyla görevinden alınarak cezaevine konulan Demir, üst düzey emniyet yetkilileriyle birlikte yargılanmıştı. 1997 yılında serbest kalan ve delil yetersizliğinden beraat eden Demir, Bahçelievler katliamı ve Susurluk davalarının sanıklarından Haluk Kırcı’nın 1996’daki Emniyet’ten firar etmesine yardımdan da yargılandı. Ancak Demir bu yargılamada da delil yetersizliğinden beraat etti.  Uzun süre aktif göreve getirilmeyen Demir, 2006’daki Emniyet Genel Müdürlüğü terfi çalışmaları kapsamında, gerekçe gösterilmeksizin terfi ettirilmeyince idari yargıya dava açtı.
Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Demir’in terfisini engelleyici bir durum olmadığına hükmetti. Böylece 2006’da Demir,  1. Sınıf Emniyet Müdürlüğü rütbesini idari yargı yoluyla aldı.