Siyaset ‘En ufak tacizde gereğini yaparız’

‘En ufak tacizde gereğini yaparız’

17.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Portekiz RTP kanalına Arap ülkeleri ile Katar arasındaki krizi değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çok ciddi bir kumpas görüyorum ve bu şık değil” dedi. Erdoğan, ABD ve PYD’nin Rakka operasyonu hakkında ise “Ülkemize en ufak bir taciz olursa kimseye danışmadan gereğini yaparız” diye konuştu

‘En ufak tacizde gereğini yaparız’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Portekiz’de yayın yapan RTP kanalına bir mülakat verdi.
Erdoğan, geçen ayki ziyaretinde Başkan Donald Trump’a yaptığı uyarılara rağmen ABD’nin Rakka operasyonunu PYD/PKK ile gerçekleştirmekte ısrar ettiğini belirterek, “Biz kendisine diyoruz ki, gelin bunu beraber yapalım. Bir terör örgütüyle bunu niye yapıyorsunuz? Ama baktık ki ısrarlılar, bize düşen de hayırlı olsun dedik, o kadar. Ama şunu da söyledik: Eğer ülkemize en ufak bir taciz olacak olursa biz kimseyle bunu danışmayız, konuşmayız, gereğini de yaparız” diye konuştu.
Pers yayılmacılığı
Türkiye’nin bölgede İran’la ayrı düştüğü konuların yanı sıra ortaklık yaptığı konular da olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Diyelim ki bir Suriye, bir Irak sorununu nasıl çözeriz?
Çünkü bölgede şimdi siz İran’sız bir Irak meselesini çözemezsiniz. Suriye’ye gelince, orada da yine İran’ı bu işin dışında tutmak bu işin çözümüne fayda getirmez. Nitekim rejim İran’la çalışıyor mu? Çalışıyor. İran’ın mezhebi noktadaki yayılmacılığında Suriye bir alan mıdır? Bir alandır. Irak bir alan mıdır? Alandır. Ama ben bu yayılmacılığı mezhebi yayılmacılıktan öte bir Pers yayılmacılığı olarak görüyorum. Ve bu Pers yayılmacılığını da tabii doğru bulmadığımı özellikle ifade etmem gerekir” dedi.
Katar’a kumpas
Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krizle ilgili soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:
“Katar benim 15 yıllık başbakanlık ve cumhurbaşkanlığım döneminde yakından, çok iyi tanıdığım bir ülke. Ve şu anda Katar’a yapılan uygulamanın doğru olmadığını görüyorum. Ve burada aslında çok ciddi bir kumpas görüyorum ve bu şık değil. Müslüman Müslümanla, hele hele böyle bir Ramazan ayında böyle bir yaptırıma gitmemesi gerekir, bunu bizim diyalog yoluyla çözmemiz gerekirdi. Bu konuda Suudi Arabistan Kralı Hadim-ül Haremeyn Şerifeyn burada bu adımı atabilir.”
Erdoğan “Türkiye acaba Katar’ı savunma noktasına kadar hazır mı? Bir savaş çıkarsa Türkiye’nin katılımı söz konusu mu” sorusu üzerine, şu değerlendirmede bulundu:
“Bakın bunlar beklenen, istenen, arzu edilen şeyler değil. Biz bir defa bölgede böyle bir şeyi asla istemeyiz.
Amerika’nın orada üssü var, Fransa’nın üssü var. Biz bölgenin güvenliğine yönelik 2014’te gelen talep üzerine orada bir üs kurma çalışmasını başlattık. Meclis’ten de geçti. Fakat ben Katar’da bu üssü kurarken, Suudi Arabistan’a aynı teklifi yaptım. Değerlenireceklerini söylediler ama cevap gelmedi. Bu üz Körfez’in istikrarı içindir.”

Kobani’de havaalanı

Erdoğan, ABD’nin Halep’in PYD/PKK kontrolündeki Kobani (Ayn el-Arab) ilçesinde inşa ettiği havaalanına değinerek, “Bu havaalanının inşasıyla birlikte tabii oraya yarın uçaklarını da indiriyor. İndirecek. Onunla da oraya yerleşecek. İnsana sormazlar mı, siz bunları niye yapıyorsunuz, niye buralara giriyorsunuz?” dedi.

Okulunu ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da mezun olduğu İstanbul İmam Hatip Lisesi, İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi adıyla yeniden açılıyor.

İnşaatı tamamlanan okulu ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan incelemelerde bulundu. Ziyaret sırasında çevrede toplananlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sevgi gösterilerinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı korumaları çocuklara oyuncak dağıttı. Eski mimarisine sadık kalınarak yenilenen binada yaklaşık 45
dakika incelemede bulunan Erdoğan Ak Parti mahalle temsilcisi olduğunu söyleyen bir kadınla uzun bir süre sohbet etti. İSTANBUL DHA

‘Kabile devleti değiliz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ ile mücadele ve ABD’nin tutumu konusunda, şunları söyledi:
“Şimdi olağanüstü hal ile biz bunun hesabını soruyoruz ve biz bu temizlik harekâtını yapacağız. Şimdi FETÖ’yü biz Amerika’dan istiyoruz, Amerika vermiyor. Niye vermiyor? Bakın terörist başı Amerika’da, 400 dönümlük bir arazi ona tahsis edilmiş veya satılmış, bizi enterese etmez ve sadece yılda 750 milyon dolar ‘charter school’lardan elde ettiği para, fazlası var, azı yok Amerika’dan. Böyle bir adamı biz Amerika gibi bir ülkeden istiyoruz, Amerika hâlâ işte ‘yargı’ diyor bize. Bize, ‘yargı’ diyenler kusura bakmasınlar, onlar da bizim yargımıza saygı duysunlar. Biz kabile devleti değiliz, biz Türkiye Cumhuriyeti devletiyiz, 80 milyon nüfusumuz var bizim.”