Siyaset 'Engellilerimiz destan yazıyor'

'Engellilerimiz destan yazıyor'

13.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Daha önce sporda kısıtlı varlık gösteren engellilerin bugün adeta destan yazdığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Engelli kardeşlerimiz hayatın her alanında sergiledikleri üstün başarılarla azim ve kararlılıkla hepimize örnek oluyorlar” dedi.

Engellilerimiz destan yazıyor

 

Aslıhan Altay Karataş / ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, atılan adımlar sayesinde engelli vatandaşların özgüvenlerinin yükseldiğini belirterek, “Uzun yıllar dışlanan engelli kardeşlerimiz sporda, sanatta, akademide, siyasette artık göğüslerini gere gere ‘ben de varım’ diyor. Daha önce sporda kısıtlı varlık gösteren engellilerimiz bugün adeta destan yazıyor” dedi.

Haberin Devamı

Spor Aşkı Engel Tanımaz” Özel Eğitim Okullarına Spor Malzemesi Dağıtım Töreni dün Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Erdoğan, konuşmasında özetle şu mesajları verdi:

ASLA YOK SAYAMAYIZ: Engelli kardeşlerimiz hayatın her alanında sergiledikleri üstün başarılarla azim ve kararlılıkla hepimize örnek oluyorlar. Özellikle son dönemde engellilerimiz sporun farklı branşlarında dünya çapında iftihar verici başarılara imza atıyor. Şanlı bayrağımızı her yerde gururla dalgalandıran tüm sporcularımıza ülkem ve milletim adına teşekkürlerimi iletiyorum. Biz de engellilerimizin hayallerini gerçeğe dönüştürebilmeleri için hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz... Başkaları sırtını dönse de biz engelli kardeşlerimizi asla yok sayamayız. Başkaları görmezden gelse de biz engellilerimizi ihmal edemeyiz.

Haberin Devamı

TAHAMMÜL GÖSTEREMEYİZ: Bilhassa engelli vatandaşlarımızın cehalet, bilgisizlik, imkansızlık gibi sebeplerle iki duvar arasına hapsedilmesine tahammül gösteremeyiz. Vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. İnsanlarımızın tamamının imkanlardan ve fırsatlardan eşit derecede faydalanmasını sağlamak bizlerin temel görevidir.

27 BİN SPOR MALZEMESİ: ‘Spor aşkı engel tanımaz’ diyerek 81 ilde 500 özel eğitim okuluna farklı engel gruplarının kullanımına sunmak üzere üretilmiş 27 bin 259 spor malzemesi yola çıkıyor. Böylece 81 vilayetimizdeki binlerce engelli öğrencimizi spor yapma imkanına kavuşturacağız... Engelli kardeşlerimizin de hayatın her alanında bizleri gururlandıracak başarılara imza atacaklarına inanıyorum bunu Tokyo’da gördük şimdi Paris’te de göreceğiz.

ÖNYARGILARIN KURBANI: Türkiye’de çok uzun yıllar engelli kardeşlerimiz ya ihmal edilmiş ya da önyargıların, kalıplaşmış düşüncelerin kurbanı olmuşlardır. Engellilerimize sürekli ‘yapamazsınız, başaramazsınız’ diyerek özgüvenleri törpülenmiştir. Son 20 yılda attığımız adımlarla ülkemize yakışmayan bu tabloyu kökten değiştirdik. Engellilere yönelik pozitif ayrımcılığı anayasal güvence altına aldık...

Haberin Devamı

Okula gidemeyen çocuklarımız için evleri, hastaneleri birer okula dönüştürdük. Ülke genelinde 453 bin özel eğitim ihtiyacı olan çocuk ve gencimize eğitim veriyoruz. Özel eğitim sınıflarında öğrenim gören engelli sayısı 77 bin 600’e çıktı. Engelli evlatlarımızdan 993’üne hastane sınıflarında, 10 bin 552’sine evde eğitim imkanı sağlıyoruz.

Engellilerimiz destan yazıyor

ÖZGÜVENİ YÜKSELDİ: Atılan tüm bu adımlar sayesinde engelli kardeşlerimizin özgüveni yükseldi topluma ve devlete olan güvenleri arttı. Bugün hayatın hiçbir alanında engellilerimiz yok sayılmıyor, görmezden gelinmiyor, bilakis el üstünde tutuluyor. Uzun yıllar dışlanan engelli kardeşlerimiz sporda, sanatta, akademide, siyasette artık göğüslerini gere gere ‘ben de varım’ diyor. Engellilerimiz desteklenip, imkanlar sunulduğunda neleri başardıklarını en net şekilde spor alanında görüyoruz. Daha önce sporda kısıtlı varlık gösteren engellilerimiz bugün adeta destan yazıyor. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunlar tarihimizin en fazla sayıda branş ve sporcuyla katılım sağladığımız organizasyonuydu. Hiç şüphesiz bu tarihi başarıda devletimizin altyapı yatırımları yanında federasyonlara verdiği desteğin payı var. Sadece bu yıl dört engelli spor federasyonumuza yaklaşık 70 milyon lira kaynak tahsis ettik.

Haberin Devamı

45 BİN ENGELLİ SPORCU: Tüm bu teşviklerin meyvesini sadece madalya sayısında değil aynı zamanda sporcu sayısında toplamayı başardık. Engelli sporcu sayısı 2002 yılında 2 bin 763 iken 2021 yılı itibariyle bu rakam 45 bin 441’e çıktı. 2024 Paris Olimpiyatlarıyla ilgili hazırlıklarımıza şimdiden başladık. Paris’te hem sporcu sayısı hem kazanılan madalya sayısında yeni bir rekora imza atacağımıza inanıyorum.