Siyaset Erbakan’a son darbe

Erbakan’a son darbe

06.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Erbakan’a son darbe

Erbakan’a son darbe


Yargıtay, Erbakan’ın bir yıllık cezasını onadı. Ömürboyu siyasi yasaklı olması gündemde. Hoca, başvurusu kabul edilmezse 4 ay hapis yatacak


       Yargıtay 8. Ceza Dairesi, kapatılan RP’nin siyasi yasaklı lideri Necmettin Erbakan hakkındaki bir yıllık hapis cezası kararını oybirliğiyle onadı. Erbakan, olağanüstü yol olarak bilinen karar düzeltme başvurusunun da reddedilmesinin ardından İnfaz Yasası’na göre 4 ay 26 gün hapis yatacak ve 3 yıl sonra hakları geri verilmezse ömürboyu siyasi yasaklı olacak.

       312 değişirse kurtulur
       “İhtilal dönemleri dışında cezaevine giren ilk Başbakan olacak" Erbakan için tek umut, iç hukuk yolları tükenmeden 312. maddenin kendi lehine değişmesi.
       Yargıtay 8. Ceza Dairesi dünkü oturumunda, Diyarbakır 1 No’lu DGM’nin Erbakan hakkında, TCK’nın “halkı din farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik ettiği" gerekçesiyle verdiği bir yıllık hapis cezasının temyiz başvurusunu ele aldı. “Sanık Erbakan’ın avukatlarınca yapılan başvurunun yerinde olmadığı" tespitini yapan daire, Diyarbakır DGM’nin kararının usul ve yasaya uygun olduğu sonucuna vardı. Gerekçesi önümüzdeki günlerde hazırlanacak olan kısa kararda, “Sanığın yaptığı konuşmanın, TCK’nın 312 / 2. maddesinde tanımlanan halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik ettiğinde şüphe olmadığı" kaydedildi.
       Erbakan’ın avukatı Yaşar Gürkan, tashih - i karar (karar düzeltme) başvurusunda bulunacaklarını bildirdi. İstem öncelikle onama isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş tarafından incelenecek. Başsavcılık başvuruyu reddettiğinde iç hukuk yolları tükenmiş olacağından cezanın infazı aşamasına geçilecek. Bunun için dosya Diyarbakır DGM Başsavcılığı’na gönderilecek.
       Erbakan’ın çeşitli nedenlerle infazın bir kereliğine dört ay süreyle ertelenmesini isteme hakkı var. Karar kesinleştikten sonra Erbakan’ın yargılamanın yenilenmesini isteme hakkı da bulunuyor. Bu talebin yerinde görülmesi için kararın özünü değiştirecek önemli bir yeni bilgi veya belgenin ortaya çıkması gerekiyor.

       AİHM aşaması
       Yaşar Gürkan, iç hukuk yollarını tükettikten sonra, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracaklarını bildirdi. Erbakan, 312. madde üzerinde değişiklik yapılması ve değişikliğin sanık lehine sonuç doğurması halinde cezaevine girmekten kurtulabilecek.
       Cezanın infazına başlanmamış veya infaz tamamlanmamışsa ve bu süre içinde 312. maddede Erbakan davasını etkileyebilecek değişiklikler yapılmış olursa yargılama yeni yasa maddesine göre yeniden yapılacak. Erbakan, dün verilen kararın kesinleşmesinin ardından bütün seçilme haklarını kaybedecek. Erbakan, partisinin kapatılmasından dolayı getirilen beş yıllık siyasi yasak süresi bitse bile milletvekili olamayacağı gibi belediye başkanlığı, muhtarlık ve vakıf yöneticiliği gibi seçimle gelinen hiçbir yerde görev alamayacak.

       Hoca ne demişti?
       Erbakan’ın mahkumiyetine neden olan 25 Şubat 1994’te Bingöl’de yaptığı konuşma özetle şöyle: “Bu ülkede 12 parti yok, iki tane parti var. Hak ve batıl, hakkı temsil eden, Bingöllü kardeşlerimin imanını temsil eder. Kanunlarımızı gavurlar yapacak... Bu ülkenin evlatları asırlar boyu mektebe başlarken besmeleyle başlar. Siz geldiniz besmeleyi kaldırdınız; yerine, Türküm, doğruyum... Sen bunu söyleyince öbür taraftan da Kürt kökenli Müslüman evladı, ‘Ya öyle mi? Ben de Kürdüm, daha doğruyum’ deme hakkını kazandı. Bunlar başörtüsüne müsaade etmiyor. Hırıstiyanlara uşak olmayacağız. Dünya İslam Birliği’ni kuracağız."

TEPKİLER... TEPKİLER

       Ecevit: Mutlu olmadım
       ANKARA Milliyet
       Başbakan Bülent Ecevit, kapatılan RP’nin son Genel Başkanı Necmettin Erbakan hakkındaki hapis cezasının Yargıtay’ca onaylanmasından “mutluluk duymayacağını" belirtti.
       Ecevit, dün Başbakanlık’ta yaptığı açıklamada, Erbakan’ın hapis cezasını Yargıtay’ın onamasını şöyle değerlendirdi:
       “Mahkeme kararına elbette saygılıyız. Saygılı da olmak zorundayız. Ancak Sayın Erbakan’ın altı yıl önceki konuşması nedeniyle cezaevine girdiğini görmekten mutluluk duymayacağımı belirtmek isterim. Kaldı ki, cezalandırılmasına neden olan sözleri sırasında genel başkanı olduğu partisi çoktan kapatıldı."

       Fazilet’liler üzüldü
       Günseli Önal Ankara
       Nazlı Ilıcak - İstanbul: AB’nin eşiğinde olduğu bir zaman diliminde bu karar son derece yanlış. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne imza atmıştır. Bunun 10. maddesinde, düşünce hürriyetinin sınırları açıkça belirlenmiştir. Yargı artık, kararlarını verirken AİHM içtihatını da gözünönde bulundurmalıdır. Buna Batı’dan gelecek tepkiyi düşünebiliyor musunuz? Karar çok üzüntü verici. Artık dünya standartlarında, düşünceye “suç" demek yok.

       Mir Dengir Fırat-Adıyaman
       312. maddenin demokratik olduğunu kimse iddia etmiyor zaten. Başbakanlık yapmış bir kişinin bu antidemokratik maddeden hüküm giymesi Türkiye’nin ayıbıdır. Türkiye, AB’ye girmek, hukuk devletleri ve modern ülkeler arasında yer almak istiyorsa bu ayıp derhal düzeltilmelidir.

       Mehmet Bekaroğlu
       Konu, Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü ve de AB yolundaki Türkiye’nin durumuyla ilgilidir. Bütün dünya, başbakanlık yapmış birinin düşüncesinden dolayı ceza almasını olumlu karşılamayacaktır. Karar, Türkiye’nin AB üyeliği sürecini olumsuz etkiler.

       Salih Kapusuz-Kayseri
       Yargı kararını bir üst mahkeme onayladı. Kararın Türkiye’ye zarar vermesinden endişe ediyorum. Başbakanlık yapmış, fikirlerini söylemekten başka hiçbir zararlı sonuç doğurmamış bir konuşmadan dolayı, yani sadece sanal anlamda yasa metninden hareketle böyle bir cezanın verilmesi fevkalade üzücüdür.

       Abdulkadir Aksu-İstanbul
       Çok üzücü bir olay. Bence yargı kararından çok, yargı kararına esas olan TCK’nın 312. maddesini tartışmalıyız. Daha acısı ve kabulu şayan olmayanı, ömür boyu siyaset yasağı geliyor.

‘Demokrasi’ şairi başkan

       Erbakan’ın mahkumiyet kararını onayan Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nin Başkanı Naci Ünver, Türkiye’nin gündemini etkileyen davalara bakmasının yanı sıra “şair - yazar" kimliğiyle de tanınıyor.
       Nisan 1998’de Milliyet Artıhaber’e verdiği demeçte “Popüler davalara bakıyoruz" diyen Ünver’in başkanlığındaki 8. Ceza Dairesi heyetinin mahkumiyet kararını onadığı isimler arasında Recep Tayyip Erdoğan, Şükrü Karatepe, Hasan Celal Güzel de yer alıyor.

       Öğrencileri cezadan kurtardı
       Naci Ünver, Yusuf Kenan Doğan, Nevzat Tankut, Serpil Çetinkol ve Zeki Aslan’dan oluşan 8. Ceza Dairesi, “Manisalı gençlere işkence yaptığı iddia edilen polislerin yargılanmaları", “TBMM’de pankart açma eyleminin öğrencilere ceza verilmesine gerekçe olamayacağı" kararlarıyla da gündeme geldi.
       TCK’nın 312. maddesi kapsamındaki davaların temyiz makamı olan 8. Daire, Tayyip Erdoğan’ın Siirt’teki şiirli konuşması nedeniyle Diyarbakır 3 No’lu DGM’nin hapis cezası kararını onarken, telefon dinleme skandalına sahne oldu.

       ‘Demokrasinin öyküsü’
       Kimi hükümdarlar burun uzatmışlar bacalara
       Koyduğumuz yasaklara uymayanlar var mı diye?
       Aldıklarında tütün kokusunu
       Vurdurmuşlar evdekilerin topunu
       Giderek değişmiş yasaklar
       Sanık sandalyesine oturtulmuş kitaplar
       Sadece kitaplar mı
       Bunları yazanlar
       Gizlice okuyanlar
       Ve de ozanlar
       Gün olmuş, asalım, demişler aykırı düşünenleri
       Sonunda müebbet olmuş en ehveni
       Bir gün demokrasi gelecek demişler
       Umut bu ya, oturup beklemişler
       Bir ara gelir gibi olmuş demokrasi
       Bir de bakmışlar ki
       Yaşasın yasaklar
       diye haykırıyor yasakçıbaşı

Yazarlar