Siyaset Erbakan'a tehdit

Erbakan'a tehdit

03.05.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Erbakan'a tehdit

Erbakana tehdit

İmam Hatip mezunları, 8 yıllık eğitim konusunda tavrını netleştirmeyen Erbakan'a baskı yapıyor. Yarın İstanbul'da 100 bin öğrenci temsilcisinin toplanması planlanıyor. Salı günü 50 heyet Ankara'ya gidecek

İMAM Hatip Liseleri Mezunları Derneği Başkanı İbrahim Solmaz, kesintisiz sekiz yıllık temel eğitimle ilgili Başbakan Necmettin Erbakan'ı uyararak "Tasarıya imza atarsa kendi sonunu hazırlamış olur" derken "karanfil dağıtma" eylemi başlatan Ankara İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneği Başkanı Fehmi Çalmuk da "İmam hatiplerin kılına dokunamazlar" tehdidini dile getirdi.
Solmaz, dünkü basın toplantısında Erbakan'ın kendisine imam hatiplerin orta kısımlarının kapatılmayacağına dair garanti verdiğini belirterek şunları söyledi:
"Bu değişken tavırları anlayamıyoruz. O nedenle ikazlarda bulunuyoruz. Başbakan, milletin iradesine karşı gelemez. Birtakım dayatmalara boyun eğerek, demokrasiye, insan hakları ve özgürlüklerine aykırı olan bu tasarıya imza atacak başbakan, yardımcısı ve bakanları tarihimiz affetmeyecektir."
"Bu tasarıyı bakanların imzalayacağına inanmıyorum. Bakanlarımız milletimize ihanet edemez. Tasarı imzalanırsa hepsini sandığa gömeceğiz" diyen Solmaz, askerlerin imam hatipleri tehlike olarak görmesini şöyle değerlendirdi:
"Ordu nasıl milletin bir parçasıysa imam hatipler de milletin bir parçasıdır. Ordu nasıl var olacaksa imam hatipler de var olacaktır. Tehlike ortada. 1 Mayıs manzaralarını hep birlikte seyrettik. Bölücü afişleri asan imam hatipliler değildir. Tek tip askeri üniforma gibi giyinip askeri yapıyı çağrıştıran imam hatipliler değildir.
Türk bayrağı yerine kızıl bayrak asanlar, ülkeyi kan gölüne çevirenler, ülkeyi satan, karıştıran, yolsuzluk yapanlar, ülkesine ihanet edenler imam hatipliler değildir. İmam hatipliler teröre bulaşmamıştır. İmam hatipliler askere, polise kurşun sıkmamıştır. Askerlerin imam hatiplere karşı çıktığı görülmüş müdür? Mehmet Sağlam imam hatip liseleriyle uğraşacağına, Türk bayrağını yırtan, bölücü afişler asan gençlerin eğitimiyle uğraşsın."
Solmaz konuşmasını şöyle bitirdi:
"Okullarımızın yüzde 99'unu halk yaptırmıştır. Bunların kapatılmasına da müsaade etmeyecektir. Yarından itibaren imam hatiplilerin tavrı başlıyor. Pazar günü (yarın) Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 100 bin öğrenci temsilcisi siyasilere ihtarda bulunacak. Henüz sokağa çıkmayı düşünmüyoruz, ama demokratik hakkımızı kullanacağız. Salı günü 50 heyet Ankara'ya gidecek. RP, DYP ve ANAP şaşkınlık ve infial içinde. Teşkilatları merkeze büyük baskı yapıyor."
Ankara İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneği Başkanı Çalmuk da, sekiz yıllık kesintisiz eğitimin imam hatip liselerinin kapatılması için araç olarak kullanıldığını öne sürerek "İmam hatiplerin kılına bile dokunamazlar" dedi.
İmam hatiplerin kapatılmasını protesto etmek amacıyla karanfil ve bildiri dağıtma eylemi başlatan Çalmuk, siyasi partilerin kendilerini propaganda için kullandıklarını ve silahlı kuvvetlerin de siyasi kaygılarla kullanıldığını ileri sürdü.
Dernek olarak, imam hatiplerin kapatılmasına karşı toplumdaki kızgınlığı da frenlediklerini kaydeden Çalmuk, "İmam hatiplilerin sokağa dökülmesinden yana değiliz, ancak ya imam hatip okulları kapanacaktır, ya da tüm okullar imam hatip olacaktır" dedi.
Çalmuk, basın toplantısının ardından ardından Strazburg Caddesi ve çevresinde karanfil ve bildiri dağıttı.