Siyaset Erdoğan: 30 Mart'tan sonra yeni siyasi aktörler çıkabilir

Erdoğan: 30 Mart'tan sonra yeni siyasi aktörler çıkabilir

06.02.2014 - 10:50 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan Almanya ziyareti sonrası uçakta yaptığı konuşmada 'Paralel devlet' için Amerika'da da operasyon süreci başlatıldığını' öne sürdü

Erdoğan: 30 Marttan sonra yeni siyasi aktörler çıkabilir

Başbakan Tayyip Erdoğan, 30 Mart’tan sonra siyasette yeni bir dönüşüm olabilir. Bu dönüşümün içinde yeni aktörler ortaya çıkabilir. Bu yerel seçim olduğu için cesaret edemeyebilirler.

Almanya ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere konuşan Erdoğan, 30 Mart'taki yerel seçimlerin bir milat olacağını belirterek, "Ben şunu da söylüyorum. Ak Parti’nin bu seçimlerde alacağı oyun durumu çok çok büyük bir önem kazanıyor. Bakıyorsunuz, bir gazete akla ziyan, kendine göre, masa başı bir anket oluşturuyor" dedi. Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila'nın haberine göre, “Birinci parti olursak demedim. Allah’ın izniyle birinci partiyiz" diyen Erdoğan, Ben, ana muhalefet gibi konuşmam. Ana muhalefet ne diyor; “İktidar partisinin, Ak Parti’nin tek alternatifi biziz” diyor" ifadelerini kullandı. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası Fethullah Gülen cemaatine yönelik "paralel devlet" suçlamalarında bulunan Erdoğan, "Amerika ve diğer ülkelerde de paralel devlete yönelik operasyon başladığını" öne sürdü.
CHP liderinin gündeme getirdiği işadamlarıyla ilgili ses kayıtlarıyla ilgili ne diyeceksiniz?
Bir kere önce SSK’da yaptıklarının hesabını versin. Sen Rahşan Affı’yla kurtulmuş bir adamsın. Önce bunların hesabını ver demek lazım. Bütün sülaleni SSK’ya yerleştirdin. Hani bizim için “şöyledir böyledir” diyorlar ya. Ya bizim iktidarımız döneminde senin kızın Vakıfbank’a girdi. O dönemin Genel Müdürü, konuyla ilgili olarak bu benim kulağıma geldiğinde, bunu bana arkadaşlar sordular. “Çok farklı yerlere çekilir. Madem geliyor, hayırlı olsun” dedim.

Haberin Devamı

Şimdi bakın tam bu TÜRGEV olayı oldu, çok enteresan, kızı Vakıfbank’tan istifa etti. Niye istifa ediyor? Sen orada bir rakam açıklıyorsun. “Bu para nereden geldi?” diyorsun. Bir defa hiçbir bankanın kasasında gayrı resmi para bulunmaz. Her bankaya giren rakam resmidir. Ve bu, o vakfın hesabıdır. Nereden geldiği hepsi orada bellidir. Gizlilik esasına kayıtlı olduğu halde, biliyorsunuz bütün veriler gizlidir. Bu yasa dışı uygulamayı yapan kişi, bir murakıp mıdır, bir müfettiş midir, bir personel midir kimse... Ve her vakfa ne kadar hibe yapılırsa alabilir. TÜRGEV’in “Şuraya kadar alır” diye bir şey yok. Her tür yardımı kabul edebilir. Ama partilerde öyle değil. 20 bin civarının üstüne çıkamazsınız. Sen şimdi bunu söylemekle neyi ispat etmeye çalışıyorsun?

Haberin Devamı

Adam yatıyor kalkıyor TÜRGEV. Niye çünkü Tayyip Erdoğan’ın oğlu, kızı orada. Ee ne olacaktı? Bu vakıf, benim belediye başkanlığım dönemimde kurulmuş. Bunları söyleyen sen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne verilen devlet arazilerini niye konuşmuyorsun? İstek Vakfı’na, Türk Eğitim Vakfı’na verilen yerleri niye konuşmuyorsun? Bunlar hep devletin, Milli Emlak’ın verdiği yerler. Şu an mesela Davutpaşa’daki Çukurambar, aynı şekilde Çarşamba’daki Çukurbostan Fatih Belediyesi’nin bizden önceki dönemlerde bu vakıflara verdiği yerler. Oralar buraları almış da suç işlenmiş diye söylemiyorum. Bu beyefendi samimi olmadığı için söylüyorum.

TÜRGEV ne iş yapıyor? Buraya gelenlerin şahsi bir şeyi var mı? Veya benim oğlumun, kızımın, 17 mütevelli heyetteki arkadaşların kişisel menfaati söz konusu değil. Hepsi orada böyle bir hizmeti yapıyorlar. Şu an 2 bin civarında kız yurtlarda kalıyor, burslar veriliyor. Bundan iftihar etmesi gerekirken beyefendi rahatsız oluyor.
Yeni siyasi aktörler çıkabilir’

“30 Mart bir dönüm noktası olacak” dediniz. Nasıl bir dönüm noktası olacak?
Şimdi, saflar netleşiyor. 30 Mart’tan sonra siyasette yeni bir dönüşüm olabilir. Bu dönüşümün içinde yeni aktörler ortaya çıkabilir. Bu yerel seçim olduğu için cesaret edemeyebilirler. Ama seçimden sonra 2015 için şu anda birileri hazırlığın içine girip bazı adımlar atabilir. Onun için 30 Mart milat olacak. Ben şunu da söylüyorum. Ak Parti’nin bu seçimlerde alacağı oyun durumu çok çok büyük bir önem kazanıyor. Bakıyorsunuz, bir gazete akla ziyan, kendine göre, masa başı bir anket oluşturuyor.

Haberin Devamı

“Birinci olursak” dediniz...
“Birinci parti olursak” demedim. Allah’ın izniyle birinci partiyiz. Ben, ana muhalefet gibi konuşmam. Ana muhalefet ne diyor; “İktidar partisinin, Ak Parti’nin tek alternatifi biziz” diyor.

Yurtdışındaki bakışlar değişecek dediniz? Bunu biraz açar mısınız?
Bütün olay bana göre seçime endeksli. 30 Mart’ta neticeler ortaya çıktığı anda Avrupa’nın bakışı değişecek tamamen. Geçenlerde zannediyorum İngiliz yayın organlarından biri bize vuruyor, fakat seçimin sonucu yine Erdoğan kazanacak. Yani bu kadar kötülemenin anlamı ne? Allah aşkına bu ahlaksızlık değil mi? Beni milletimin ferasetiyle böyle bir kararı vereceğini görüyorsun, fakat yine bunları yapıyorsun. Benim ülkemin içinde zaten sıkıntı yok. Gayet iyi gidiyoruz. Şurada bizim son olarak rahatsızlık duyduğumuz ekonomik olarak, döviz kurları vesaire bu tür konular ki onlarda da bize sürekli, “Merkez Bankası’na müdahale ediyor” diyorlar. Merkez Bankası’na müdahale etsem bir kere faizi yükseltmem. Ben kesinlikle faize karşıyım.

Yazarlar