Siyaset Erdoğan, bakanlarla seçimin analizini yaptı

Erdoğan, bakanlarla seçimin analizini yaptı

31.03.2009 - 02:04 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 29 Mart yerel seçiminin ardından topladığı Bakanlar Kurulu’nda, kabinedeki bakanlar ile tek tek seçimi değerlendirdi.

Erdoğan, bakanlarla seçimin analizini yaptı

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Bu seçim sonuçlarını alın Türkiye haritasının üzerine yerleştirin, hangi parti nereden ne oy aldı, neden aldı, niçin aldı, neden almadı. Buna baktığınızda o size çok şey ifade eder. Ve bu bakış biraz partilerüstü stratejik bir bakış olmalıdır” dedi. Çiçek, seçimle ilgili değerlendirmeleri bilim adamlarıyla ve araştırma kuruluşlarıyla da yapacaklarını belirtti. Başbakan Erdoğan’ın, 4 saat 50 dakika süren toplantıda bakanlarla tek tek yerel seçim değerlendirmesi yaptığı kaydedildi.
Toplantının ardından bir açıklama yapan Bakan Cemil Çiçek, “Seçimle ilgili değerlendirmeleri bilim adamlarıyla, araştırma kuruluşlarıyla yapacağız. Her yeri belki de ayrı ayrı değerlendirmek gerekecektir. İster lehte olsun, ister arzu edilmeyen sonuçlar olsun” dedi.

AKP’lilerden yorumlar

Bu arada seçim sonuçları, bazı AKP’lilerin ilginç yorumlarını da beraberinde getirdi: 
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen: Biz ‘Mersin’i Dubai yapacağız’ dedik. Ama yağmur yağdığı zaman Mersin Venedik oluyor. Yani herkes hak ettiğini bulur.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ: Türkiye’nin birtakım konjonktürel şartları var. Bu konjonktürel şartlar, oy oranlarımızın daha da yükselmesini bu dönemde engellemiştir diyebiliriz. Neredeyse tüm muhalefet partileri, belli bir medya grubu ile birlikte AKP’ye karşı sistematik bir mücadele yürüttü.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: Oyumuzda gerileme söz konusu, bunu değerlendireceğiz. AKP’nin oyunda gerilemeyi kendilerine başarı olarak görenler de çok heveslenmesin. En iyi hizmeti yapan başkanlarımız bile oy kaybı yaşadı, seçimi alamadı. Bunu sorgulamamız gerekiyor. Demek oluyor ki hizmet de yapacağız, gönül de.
Eski TBMM Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç: AKP’nin Manisa’daki başarısızlığı, Ege ve Akdeniz bölgelerinde alınan sonuçlarla benzerlik taşıyor. Ege’de, İç Ege’de, Akdeniz Bölgesi’nde CHP desteklendi. MHP’nin güçlü olduğu yerlerde MHP desteklendi. Biz buralarda karşımızda bir blok görüyoruz. Bu bloğun içinde MHP, ANAP, DP ve CHP var. Dolayısıyla AKP’ye karşı bloğun bazı illerde netice verdiğini görüyoruz.

Yazarlar