Siyaset Erdoğan-Başbuğ görüşmesi kamuoyuna açıklanmalı

Erdoğan-Başbuğ görüşmesi kamuoyuna açıklanmalı

30.10.2009 - 16:39 | Son Güncellenme:

.

Erdoğan-Başbuğ görüşmesi kamuoyuna açıklanmalı

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ arasında dün baş başa yapılan görüşmenin kamuoyuna açıklanması gerektiğini belirterek "Bu bir Dolmabahçe sohbeti haline dönüşebilir" dedi. Okay erken seçim tartışmalarını "Tüpten çıkan diş macunu gibidir geri dönüşü olmaz" sözleriyle değerlendirdi.

Okay Meclis’te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Erken seçim tartışmalarının hatırlatılması üzerine Okay, erken seçim kararının her zaman Meclis’e gelebileceğini belirterek 22 Ekim’de TBMM’den geçen milletvekili seçimleri ile ilgili yasaya dikkat çekti. Yasaya göre 2010 Kasım’ından önce bir erken seçim yapılabileceğini ifade eden Okay, erken seçimin siyasal iktidarlar için ‘güven tazeleme’ ya da ‘düşüşü önleme’ yöntemi olduğunu kaydetti. Okay "Böyle baktığımızda Meclis her an böyle bir karar alabilir. Son yasa ile birlikte değerlendirdiğimizde erken seçimin ayak izleridir, erken seçim için tedbirler alınmaktadır" dedi. Demokratik açılım sürecinde hükümetin başarısız olduğunu, ABD’nin yılbaşına kadar sürecin tamamlanmasını istediğini belirten Okay, Başbakan Erdoğan’ın Suriye, İran gezilerine dikkat çekti. Okay "Dış politikada bir değişim süreci yaşanıyor. İç politikada sıkıntılar var. Onun için muhtemeldir ki bir erken seçim kararı alınabilir. Nitekim dün Anıtkabir Aslanlı yol başlangıcında da bu tür sohbet olmuştur. Erken seçimin iktidar tarafından ifade edilmesi tüpten çıkan diş macunu gibidir, artık geri dönüşü olmaz" diye konuştu.

-"GÖRÜŞME KAMUOYUNA AÇIKLANMALI"-

Haberin Devamı

Okay, Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ arasındaki görüşme ile İrticayla Mücadele Eylem Planı’na yönelik sorulara da yanıt verdi. Başbakanlıktan görüşme sonrasında yapılan açıklamanın ‘doğru’ bir açıklama olduğunu kaydeden Okay, şöyle konuştu: "Bir araya gelip bir şeyler görüştüklerine göre bunun kamuoyuyla paylaşılması lazım. Çünkü, hukuk süreci işlediğine göre kimi kademelerdeki kişilerin bu sürece ilişkin bir değerlendirme yapma hakkı yok. Hukuk işliyor, yargı gerçekleri ortaya çıkaracaktır. Ama bunu oturup konuşuyorsanız o zaman kafalarda başka sorular oluşur. Bu bir Dolmabahçe sohbeti haline dönüşebilir. Onun için bunun kamuoyuna açıklanması ve kamuoyu ile paylaşılması lazım. Belge bir komplo belgesi mi yoksa gerçekten yapılan bir çalışmanın ürünü mü, bunların hepsi tartışma konusu. Bu tartışmalar içerisinde ıslak imzanın gelişen teknolojide bir makine ile de üretilebileceği ifade ediliyor. Gerçeğin ve doğrunun bulunması için herkesin üzerine düşen görevi yapması lazım"

Haberin Devamı

-"BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR"-

Belge’yle ilgili ihbar mektubu gönderen ‘muhbir’in ifadesinin alınması gerektiğine dikkat çeken Okay, "Muhbirin söylediklerinin hangisi doğru, o da meçhul. Muhbirin, CHP’yi lekelemeye çalıştığı ifadeleri de var. Bunlara baktığımızda muhbirin söylediklerinin doğruluğu da çok ciddi anlamda tartışılabilir.. Çok ciddi anlamda bilgi kirlenmesi var. Hangisi doğru? Bu, yargı sürecinde ortaya çıkacaktır. Şu aşamada buna ilişkin bir şey söylemek mümkün değildir. Hep beraber yargı sürecinin sonucunu bekleyeceğiz. İnanıyorum ki gerçekten hukuk devletinde olması gereken bir yargılama süreci yaşansın ve bu yargılama sürecinde ak ile kara ortaya çıksın." diye konuştu.