Siyaset Erdoğan Yeşilay sempozyumunda konuştu: Bağımlılık teröre benzer

Erdoğan Yeşilay sempozyumunda konuştu: Bağımlılık teröre benzer

27.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Terörün en önemli finansman kaynağının bağımlılık yapan maddeler olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bağımlılıkla terör birbirine benzer. Bağımlılıkla mücadele terörle mücadeledir” dedi. Erdoğan elektronik bağımlılığına da dikkat çekti

Erdoğan Yeşilay sempozyumunda konuştu: Bağımlılık teröre benzer

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Artık sadece alkol veyahut tütün bağımlılığı değil, elektronik bağımlılık çok daha büyük tehditleri oluşturuyor... Bağımlılıkla terör birbirine benzer. Bunlarla etkin mücadelenin yolu, sivrisineklerle uğraşmak, yanında bataklığı kurutmaktır” dedi.

Haberin Devamı

Yeşilay tarafından WOW Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “2. Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu”nun açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bağımlılık sorununa yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Sancaktepe’de düşen askeri helikopter nedeniyle programa gecikmeli olarak katılan Erdoğan, “Bağımlılıkla terör, birbirine benzer. Her ikisiyle de etkin mücadelenin yolu, sivrisineklerle uğraşmak yanında asıl bataklığı kurutmaya çalışmaktır. Bunu başarmamız lazım. Bağımlılık yapan ürünlere verilen mücadele aynı zamanda terörün kaynaklarını kurutmaya yönelik mücadeledir. Mücadeleyi her alanda yürütmeden terörizmle başa çıkılamaz. Ancak terörle olduğu gibi terör örgütlerinin uyuşturucu ticaretiyle mücadelemizde de yeteri kadar destek alamıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Kültürümüze ters’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şu mesajları verdi;

“Esasen bizim medeniyetimizle, kültürümüzle, tarihimizle, alkol ve tütün bağımlılığını yan yana düşünebilmemiz dahi mümkün değildir. Buna rağmen uyuşturucu ve alkol tüketiminin yaygınlaşmasından, tütün tüketimiyle mücadelede istediğimiz neticeleri bu alanda alamamamızdan eğer şikayet ediyorsak, çalışma yöntemlerimizi demek ki gözden geçirmemiz gerekiyor. Asıl mesele toplumumuzda bu tür kötü alışkanlıkların kök salabilmesine zemin hazırlayan iklimi ortadan kaldırmak olmalıdır. Haramı, helali bilen bir toplumda uyuşturucu, alkol, hırsızlık, haksızlık sorunları olmayacaktır.

‘Cehalet yıkar’

Eskiler ‘Duvarı nem, insanı gam yıkar’ derdi. Ben buna bir de ‘Toplumu cehalet yıkar’ ifadesini ekliyorum. Cehalet öyle bazılarının sandığı gibi okuma yazma bilmemek değildir. Asıl cehalet, kültürünü, medeniyetini ve onun ürünleri olan kavramları, doğruları, yanlışları, iyileri, kötüleri, velhasıl değerlerimizi bilmemektir. Ülkemizde en azından bir kesimin, içinde bulunduğu cehalet karanlığında giderek daha fazla boğulduğunu görmekten üzüntü duyuyoruz... En güzel okulları yaptık, içlerini en modern araçlarla donattık, öğretmensiz sınıf bırakmadık. Ama bu okullara topladığımız çocuklara neler vermemiz gerektiği hususunda yeteri kadar tefekkür edemedik. Kadim tarihimizi, kültürümüzü yeni nesillere aktarma konusunda kayda değer bir netice göremiyoruz. Böyle olduğu için de burada uyuşturucudan, alkolden, tütüne karşı neler yapabileceğimizi konuşmak zorunda kalıyoruz. Hayatını idame ettirmekte zaten zorluk çeken toplumlarda bu tür alışkanlıkların yaygınlaşmasının masum olmadığına inanıyorum.

Haberin Devamı

Elektronik bağımlılık

Tütün alışkanlığının uluslararası şirketler tarafından özendirildiği ortadadır. Bağımlılığın da artık çeşitlendiğini görüyoruz. Bilgisayardan elimizdeki cep telefonuna elektronik araçlardaki bağımlılık daha büyük tehditleri oluşturuyor. 2 yaşındaki yavru her şeyinden kopuyor, odanın içinde onunla meşgul oluyor. Bu ayrı bir tehdit. Bugün Türkiye’de cep telefonu sayısı 70 milyon civarında. Nüfusumuz 81 milyon. Bu çok ciddi olumsuz sinyaller veriyor.

En küçük adım yok

Uyuşturucu tacirlerinin en önemli hedefi olan okullardaki fiziki güvenliği güçlendiriyoruz. Meselenin tüm taraflarını bilinçlendiriyoruz. Cezaevlerinde uyuşturucudan mahkum olmuş 52 bin şahıs var. Bazıları eleştiride bulunuyor. Burada derdimiz uyuşturucu müptelası olmaktan halkımızı da gençliğimizi de kurtarmak. Gençlerimizin ellerine silah vermekle uyuşturucu madde tutuşturmak arasında fark yok. Bu konuda en küçük geri adım düşünmüyoruz.”

Haberin Devamı

‘Tilkice hareket ediyorlar’

Cumhurbaşkanı Erdoğan elektronik sigaranın büyük bir kandırmaca olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Öyle tilkice hareket ediyorlar ki… Çıkarmışlar elektronik sigara. Efendim işte bunda nikotin yok. Çok ama çok az nikotin var. Dudak alışkanlığı başladığı andan itibaren sigara alışkanlığı başlayacak. Bize çok geldiler. Bir milyon dolarlık yatırım yapacağız. Peki siz bunu yurt dışına ihraç edebilecek misiniz. Sizin meseleniz başka. Siz buradaki gençliği alıştırmak istiyorsunuz. Kusura bakma biz buna müsaade etmeyeceğiz.”

Yılda 207 bin kurban

İstanbul Deklarasyonu ile sona erecek sempozyumda, dünya genelinde yılda 207 bin kişinin uyuşturucu madde kullanımı dolayısıyla hayatını kaybettiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Programa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, milletvekilleri, sivil toplum ve akademik kurum temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Yeşilay’ın Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışmasında dereceye giren Ağrı Güzel Sanatlar Lisesi’nden Metin Yelboğan’ın çizdiği resmi hediye etti.

‘Gezi’yi görenler Paris’i görmüyor’

İslam’la terörün bir araya getirilme çabalarına tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “Müslümanların böyle bir ithama, iftiraya maruz bırakılması küresel düzeyde terörle mücadelenin önündeki en büyük handikaptır. Tüm dünyayı terörizm karşısında ilkeli ve sonuç almaya yönelik bir tutum etrafında buluşmaya davet ediyoruz. Ama dert başka. Bu DEAŞ gibi örgütlerle İslam’ı kirletmek. Buna müsaade etmeyeceğiz. Hıristiyan terörü diyor musunuz, ya da Musevi terörü. Gezi olaylarında uluslararası medya sürekli Taksim’i gösterdi değil mi? Şu anda Paris’te terör eylemleri var, uluslararası medyada bir ses var mı, yok. Dünya sessiz, hiç Paris’i görmüyor.

Niye görmüyorlar? Onların lekelenmesini istemiyorlar. İsteseniz de istemeseniz de dünya bunu takip ediyor.”

KOCA: SEFERBERLİĞE İHTİYAÇ VAR

Sempozyuma katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da “Madde bağımlılığı ile mücadele, düz bir zeminde, tek boyutlu uğraşlarla üstesinden gelinecek bir durum değildir. Madde bağımlılığına zemin hazırlayan sosyokültürel ortamın yok edilmesi, mücadelenin ön şartıdır. Bu, kamunun gücü, kararlılığı ve sivil toplumun katılımı ve hareketiyle yapılması gereken topyekün bir mücadeledir. Yani bir seferberlik gerektirmektedir. Düzenleme ile sigara paketlerinin düz, tek tip hale getirilmesi ve sigarayı tanıtan yazının paketin sadece sınırlı bir alanında yer alması sağlanacaktır. Sinema, internet, sosyal medya ve benzeri ortamlarda tütün ürünlerinin görüntülenmesi yasaklandığı gibi sağlık, eğitim-öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde de tütün ürünleri satışı artık yapılamayacaktır. Bu sayede gençlerimizin sigara ile tanışmalarının önüne bir engel daha koymuş olmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı.