Siyaset Erkaya Karargahta sorgu odası kurdu

Erkaya Karargahta sorgu odası kurdu

09.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Köstebek’ davasında yargılanan Sarmusak, 28 Şubat Komisyonu’na Deniz Kuvvetleri’nde Güven Erkaya’nın kurduğu sorgu odasında askerlerin başına çuval geçirilerek sorgulandığını anlattı

Erkaya Karargahta sorgu odası kurdu

28 Şubat sürecinin en önemli ismi olan ve “Köstebek” davasında gizli belgeleri sızdırmakla yargılanan Onbaşı Kadir Sarmusak, TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesindeki 28 Şubat Alt Komisyonu’nda şaşırtıcı açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Sarmusak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı karargâhında bizzat Güven Erkaya’nın katıldığı sorgu odası kurulduğunu; 28 Şubat’ın EMASYA protokolü ile meşrulaştığını; Ordu’nun Aczimendileri yönlendirdiğini; gizli Batı Çalışma Grubu (BÇG) belgelerini sızdırmadığını anlattı. Sarmusak’ın “uçuk” şeyler anlattığını dile getiren komisyon üyeleri, “Çok iyi kurs almış, teyide muhtaç çok iddiası var” değerlendirmesini yaptı.

Komisyon Başkanı Nimet Baş, Sarmusak’ın, “önemli gizli bilgiler vereceğim” sözleri üzerine komisyondan gazetecileri ve komisyon uzmanlarını çıkardı. 1,5 saat olarak planlanan toplantıda yaklaşık 3 saat konuşan Sarmusak, şunları anlattı:

* KOMUTANLAR ADINA BORSADA OYNADIM: Üst düzey komutanlar adına borsada oynadım. Ortak hesaplar açılmıştı. Mesut Yılmaz’ın eşinin yeğenini tanıyordum. Birçok bürokratla ilişki kurdum. Tüyolar alıyordum. Tüyolarla komutanlara büyük paralar kazandırdım. Ak Sigorta’ya ilişkin bir tüyo vardı. Oradan yüzde 25 bir kazanç sağladım komutanlara. Bir keresinde 150 bin lira kazandık ve aramızda bölüştük. Komutanlar da Sincan’da tanklar yürütülmeden önce hisse senetlerini satmamı istediler.
* BELGELERİ ÇIKARMADIM, EZBERLEDİM: (Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu ve Hanefi Avcı’ya BÇG belgelerini götürdünüz mü? sorusu üzerine): Bazı belgeleri ezberledim; çıkarmadım. Belgeler gündeme geldiğinde gazeteci Fehmi Koru’yla görüşmek istedim. Üç kez randevu verip ipal etti. Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu, benimle görüşmek istemedi. Benimle Hanefi Avcı ilgilendi, sahip çıktı. Fikri Sağlar’a ulaşamadım. Emniyet istihbarattan Mustafa Aydın diye biri beni dinledi. Adımın da bulunduğu bilgi ve belgeleri Orakoğlu, MGK’ya sunmuş. BÇG konusu o yüzden açığa çıktı. Belgeleri ben vermedim, başka biri vermiştir.
* DEMİREL İHBAR ETTİ: Bu belgeler, MGK’da Cumhurbaşkanı Demirel’in önüne konuyor. Demirel de beni askere ihbar etti. Bana kimse itibar etmiyordu. Ama olayı öğrenen Meral Akşener dik durdu.
* ACZİMENDİLERİ ORDU YÖNLENDİRİYORDU: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ‘şeriat’ kelimesini araştırmamı istedi. Arşivi açtılar 3 gün bu kelimeyi araştırdım. Başka bir kelime kullanmak istiyorlardı. Aczimendilerin nerede, ne yapacakları Deniz Kuvvetleri’nde biliniyordu. Hangi camide, hangi meydanda gösteri yapacaklarını biliyordu. Aralarında ordu elemanları vardı.
* EMASYA MEŞRUİYET SAĞLADI: 28 Şubat’a EMASYA protokolünde revizyon yapılarak hukuki meşruiyet kazandırıldı. 28 Şubat’ta ne yapıldığı ve yapılmak istendiği öğrenilmek isteniyorsa EMASYA protokolüne bakılmalı.
* DHKP-C’YE LOJİSTİK DESTEK: Ordu, DHKP-C’ye lojiktik temin yapıyordu. 1994-1995 yıllarında Adana kırsalında askeri bir aracın terörist örgütlere mühimmat taşıdığı bilgisi vardı. Buna rağmen askeri araca operasyon yapılmadı. Bununla ilgili bilgi, belgeler var. Konuyla ilgili fotoğraflar çekilmişti.(Darbe Komisyonu, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazarak bu iddiayı sorma kararı aldı.)
* SKANDAL ÖLÜM GİZLENDİ: Tunceli kırsalında bir tank atışında Bayrak Land aracı vuruldu. 4 asker şehit oldu. Kurtulan özel eğitimli asker, tankın içine elindeki el bombasını attı. İlk çıkan askerin gözlerini oydu. Olayın ortaya çıkmaması ve tazminat ödenmemesi için soruşturma kapatıldı.(Komisyon, Tunceli Savcılığı’ndan olayla ilgili bilgi isteme kararı aldı)
* MECLİS’TEN GİZLİ TUTANAKLAR GELİRDİ: O zaman yüzbaşı rütbesinde bir askerin eşi Meclis’ten gizli görüşmelerin tutanaklarını alır, getirirdi. Ayrıca gizli kararnameler de gelirdi. Yüzbaşı, benden şüpheleniyordu, odasına girdiğimde bilgisayarı çeviriyordu.
* KARARGÂHTA SORGU ODASI: Deniz Kuvvetleri karargâhındaki kütüphanenin yanında bir sorgu odası kuruldu. 11 subay burada sorguya alındı. Başlarında çuval geçiriliyordu. Bir kaçını bizzat ben getirip, götürdüm. Sorgulamada Erkaya’da bizzat bulunuyordu. Bir sorguda pat diye bir yumruk sesi geldi. Subay yere düştü. Yanımdaki subaya, ‘Bu kadarı fazla olmadı mı?’ diye sorduğumda bir daha beni oraya sokmadılar. Ben de başıma çuval geçirilip, sorguya alındım. Elektrik ve suyla işkence ettiler. 11 gün işkence gördüm, hapis yattım. İfademi zorla aldılar. Beni öldürmek istiyorlardı.
* FİŞLEME YAPILIYORDU: Subaylar irticacı olmadığı konusunda fişlenirdi. Çocuğuna, ‘Erbakan’ adını koydu diye, fişleme yapıldı. Subaylar, milletvekilleri, ailesi, oğulları fişleniyordu. O dönem eğer Erbakan istifa etmeseydi, RP’den 36 milletvekili ayrılacaktı.
* 28 ŞUBAT ERGENEKON BAĞLANTISI: 28 Şubat’ı anlamadan Ergenekon’u anlayamazsınız. MHP lideri merhum Alparslan Türkeş’in cenaze merasimini izledim. Bu süreçte MHP’lilerin ve ülkücülerin etkin yere gelecekleri kuşkusuyla tüm MHP’liler takip ediliyordu. Haklarında da sonra şantaj amaçlı kullanılmak üzere ihtihbarat toplanıyordu. Bazı milletvekilleri, ‘etkilenen, etkilenmeyen, ortada olanlar’ şeklinde kategorilenerek fişleniyordu.
* İSTİHBARAT GRUPLAŞTI: İstihbarat içinde herkes birbiriyle kavgalı haldeydi. Herkes birbirinin açığını arıyordu. Gruplaşmalar vardı. Bu gruplaşmalar, sıkıntı yaratıyordu.
* ORAKOĞLU’NUN KÖPEĞİ: Orakoğlu’nun köpeği kaybolduğunda telsizden anons yaptırırdı. ‘Sizden daha kıymetli. Köpeğimi bulun. Yoksa sizi oyarım’ derdi. Sonra köpek kendiliğinden dönüp eve giderdi. İstihbaratın arabasıyla bahçesine gübre getirilirdi.
* KOCATEPE, ERKAYA’NIN BECERİKSİZLİĞİ: Kocatepe gemisi Erkaya’nın kusuru nedeniyle vuruldu. Erkaya’nın hiç gemi tecrübesi yoktu. Ecevit’in tavsiyesiyle komutanlığı getirildi.

Haberin Devamı

Sarmusak kimdir?

Haberin Devamı

Halen İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görevli olan Kadir Sarmusak, Ergenekon davası sanıklarından JİTEM’in kurucusu olduğu iddia edilen emekli Albay Arif Doğan’ın, Niğde Jandarma Alay Komutanı olduğu dönemde Niğde Emniyet Müdürlüğü’nde istihbarat elemanıydı. Bu dönemde Niğde Emniyet Müdürü olan Bülent Orakoğlu, 28 Şubat 1997’de toplanan Milli Güvenlik Kurulu kararlarının açıklanmasından sonra dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkan Vekilliği’ne atandı. Sarmusak da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda onbaşı rütbesiyle askerliğini yapıyordu.

Haberin Devamı

Bana bir şey olur mu?

Haberin Devamı

Sarmusak’ın, ifadesi sırasında komisyon üyesi MHP milletvekili Özcan Yeniçeri’ye, “Bana bir şey olur mu?” diye sorduğu, Yeniçeri’nin de, “olur” yanıtını verdiği öğrenildi. Yeniçeri, borsada oynama iddiaları konusunda Sarmusak’ın başının yargıyla derde gireceğini dile getirdi.

BÇG’yi kurdu 28 Şubat’ı yaptı

Kocatepe gemisinin batmasında hiçbir gemi bilgisi olmayan Erkaya sorumludur. BÇG’yi bizzat Erkaya kurmuş ve yönlendirmiştir. 28 Şubat’ın planlayıcı ve örgütleyicisi bizzat oydu.