Siyaset Fazilet'e eski rağbet yok

Fazilet'e eski rağbet yok

11.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fazilet'e eski rağbet yok

Fazilete eski rağbet yok


Tokat'ta 1995'te rakiplerini ikiye katlayan RP çizgisi, FP'yle düşüşe geçti; MHP yükseliyor

Ercüment İŞLEYEN

MHP'nin İç Anadolu bölgesinde gözlenen tırmanışı, Tokat'ta "tavan" yapıyor. 1995 seçimlerinde Tokat'ta esen "Refah" rüzgarının yerini bu kez "MHP" alıyor.
Son genel seçimlerde en yakın rakipleri ANAP ve CHP'yi ikiye katlayarak, üç milletvekilliğini alan RP çizgisi, bu kez FP ile hızlı düşüş yaşıyor.
FP'yi gerileten nedenlerin başında ise, 1995 seçim döneminde bol keseden dağıtılan vaatlerin sonradan unutulması geliyor. Sokaktaki Tokatlı hep aynı şeyi söylüyor:
"Geçen seçimde 'Bu sefer Refah' diyorduk. Ama onlar da boş çıktı.."
FP, gerilemenin önüne geçebilmek için geçen dönem TBMM'ye gönderdiği milletvekillerinden Ahmet Fevzi İnceöz ve Abdullah Aslan'ı bu kez aday bile göstermedi. Yenilenmiş isimlerle seçmenin karşısına çıkıp 1995'te ulaştığı 96 bin 278 oyu korumayı hedefledi.
Ancak FP, belediye başkanlığı seçiminde Nizamettin Aydın'ı ikinci kez aday gösterdi. Tokat'ta bugüne kadar bir belediye başkanı seçimi üst üste iki kez kazanamamış. Ancak FP, ildeki ağır topu Aydın'ı bir kez daha aday göstererek istatistiklere meydan okuyor.
Aydın'a en büyük tepki, 18. maddeye dayanarak, arsa sahiplerinden yeni katılım payları almasından kaynaklanıyor. Aydın ise kendini şöyle savunuyor:
"Bu tepki, bütünün ancak yüzde ikisidir. Tokat'ın her mahallesinde hizmeti eşit tutmaya özen gösterdim. Bu yüzden Tokat'ta belediye seçiminde beş ikinci var. Birinci ise benim."
Gerçekten her parti yerel seçimlerdeki şansını değerlendirirken, "Ya Nizamettin Aydın ya bizim adayımız" diyor. Tokat'ta belediye başkanlığını Aydın'ın bir kez daha kazanması, kimse için sürpriz olmayacak.
Yerel seçimlerin bir başka iddialı partisi ise BBP. Kentte sevilen bir isim olan Mürsel Somuncu'yu aday gösteren BBP, seçmene "Genel seçimde MHP, belediyede BBP" propagandası yapıyor. Tokat'ta milletvekili çıkartacak sayıya ulaşması mümkün görülmeyen BBP, tüm gücüyle yerel seçimlere asılıyor.
Kentin yeni gözdesi MHP'de, hızlı bir propaganda atağı gözleniyor. Toplam 40 kişiden oluşan İl Seçim Koordinasyon Kurulu üyeleri Ankara'ya gönderilerek Genel Merkez'de eğitimden geçirildi.
MHP Tokat İl Başkan Yardımcısı Veli Gökyıldız, seçim kampanyasını "gönül seferberliği" teması üzerine kurduklarını söylüyor. Slogana dayalı propaganda yapmadıklarını anlatan Gökyıldız, "Milletvekili aday adayı olarak 15 kişi başvurdu. Burada yaptığımız önseçim sonuçlarına genel merkez de saygı gösterip, tabanın istediği yönde liste oluşturdu" diyor.
İşsizlik oranının yüksekliğiyle dikkat çeken Tokat'ta, ekonomik yaşam pancar üretimi ve Tekel'in tütün fabrikası ekseninde dönüyor.
Buna karşılık evlerin çatılarını dolduran yaklaşık 80 bin çanak anten, Tokatlı'nın dünyayla bağını televizyon ekranlarıyla kuruyor. Dağlık arazi yapısı nedeniyle televizyon yayınlarının sıradan bir çatı anteniyle izlenmesi güçlük yarattığı için, çanak anten satışı kentte ciddi bir sektör oluşturuyor.
Kentin bir başka özelliği mezhep yapısıyla öne çıkıyor. Bugüne kadar yapılan seçimlerde "blok oy" kullanan Alevi yurttaşlar, her kampanya döneminde partilerin göz bebeği oluyor.
Tokat'ta CHP'nin geleneksel seçmen tabanı olarak görülen Aleviler bu kez oylarını blok kullanmayacak. Ali Haydar Veziroğlu'nun Barış Partisi'nin Tokat'ta ciddi bir etkinliği var. Batıda yakaladığı yükseliş trendini bir ölçüde Tokat'a da taşıyan DSP de, Alevi oylarına talip partiler arasında.
DSP'nin eski il başkanı ve milletvekili listesinin beşinci ismi Togay Yavaş, seçim döneminde kentinde olduğu kadar İstanbul'da da kampanya yürütüyor. DSP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zekeriya Temizel'in Tokatlı oluşu nedeniyle, il örgütü İstanbul'daki Tokatlılar arasında çalışma yapmak için sık sık İstanbul'a kadar uzanıyor.
DYP ise liste başındaki "gedikli milletvekili" Ali Şevki Erek ile bir milletvekilliğini şimdiden garantilemiş gibi görünüyor. Merkez İlçe Başkanı Osman Gönen, çıkartacağı milletvekili sayısı yediden altıya düşen Tokat'ta, oylarını 48 binden 65 -70 binlere taşımayı hedeflediklerini söylüyor.
ANAP'ta ise tüm umutlar, liste başındaki Devlet eski Bakanı Metin Gürdere'ye bağlanmış görünüyor. Merkez ilçe başkanı Baykal Öge'nin seçimlerle ilgili konuşmasında ANAP'tan çok Gürdere adı geçiyor. Ancak ikinci milletvekilliği için onun bile umudu bulunmuyor.
Tokatlılar ise partilerin seçim çalışmalarını uzaktan izliyor. Şimdilik Tokatlılar seçimlere fazla sıcak yaklaşmıyor. Tahminler ise şu sıralamada yoğunlaşıyor:
MHP iki, FP iki, DYP bir, CHP ya da ANAP bir.

İli: TOKAT
İlçeleri: Merkez, Almus, Artova, Başçiftlik, Erbaa, Niksar, Pazar, Reşadiye, Sulusaray, Turhal, Yeşilyurt, Zile.
Nüfusu: 695.862
Milli Gelirden Aldığı Pay: 1985 USD
1995 ve 1999 Seçmen Sayısı: 381.541 / 404.651
1995'te Seçime Katılma Oranı: %84.57
1995'te Partilerin Aldığı Oy Sayısı ve Oranı: RP 96.278 (%30.7), ANAP 49.801 (%15.9), CHP 49.796 (%15.9), DYP 48.605 (%15.5), MHP 40.556 (%12.9), DSP 15.969 (%5.1), MP 2.047 (%0.7), HADEP 2.228 (%0.7), YDP 1.004 (%0.3), YDH 937 (%0.3), İP 685 (%0.2), YP 439 (%0.2).
1995'te Seçilen Milletvekilleri ve Partileri: Ali Şevki Erek (DYP), Metin Gürdere (ANAP), Hanefi Çelik (ANAP), Ahmet Fevzi İncieöz (RP), Abdullah Arslan (RP), Bekir Sobacı (RP), Şahin Ulusoy (CHP).
18 Nisan'da Çıkaracağı Milletvekili Sayısı: 6.