Siyaset ‘Finans kaynağı petrol kaçakçılığı’

‘Finans kaynağı petrol kaçakçılığı’

04.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

IŞİD’in petrol kaçakçılığından günde ortalama 2 milyon dolar kazandığını ifade eden Özçelik, örgütün Türkiye’deki hedef kitlesinin de ‘alt gelir grupları’ olduğunu belirtti

‘Finans kaynağı petrol kaçakçılığı’


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Dış İlişkilerden Sorumlu Başdanışmanı Murat Özçelik tarafından hazırlanan, “IŞİD ve Tezkere” başlıklı broşürde, IŞİD’in Türkiye’deki hedef kitlesinin, “alt gelir grupları”, “dini duygusallığı yüksek ancak bilgi anlamında zayıf kesimler” ile “suça bulaşmış gençler”den oluştuğu belirtildi.

TSK’nın yanındayız
Özçelik tarafından hazırlanan 16 sayfalık, “IŞİD ve Tezkere” başlıklı broşürde, CHP’nin IŞİD’i desteklemesinin söz konusu olmadığı, tezkere tartışmaları sırasında CHP’yi IŞİD yanlısı gösterme çabalarının karşılığı bulunmadığı belirtildi. Broşürde, “Hükümetin IŞİD’i yok etme hedefi yerine ülkemizi çok daha büyük tehlikelere sokacak maceralar peşinde olduğunun anlaşılması, CHP’nin tezkereye karşı olmasının tek nedenidir. Bu hükümetin evlatlarımızı sonu belli olmayan maceralara sürüklemeye hakkı yoktur” denildi.
Broşürde IŞİD’in Türkiye’deki hedef kitlesinin, “alt gelir grupları”, “dini duygusallığı yüksek ancak bilgi anlamında zayıf kesimler” ile “suça bulaşmış gençler”den oluştuğu belirtilirken, “Dernekler ve sosyal medya üzerinden organize olan aşırı Selefi gruplar, evlilik ve finansal destek vaatleri ile dini bilgileri sağlam olmayan, yönlendirilmeye açık gençleri kolaylıkla kandırabilmektedir. Örgütün Türkiye’deki en önemli avantajı iktidarın ve çevresinin örgüte karşı kapsamlı bir propaganda ve kınama faaliyetinde bulunmamasıdır” denildi. IŞİD’in Avrupa’da ise daha çok kimlik bunalımı yaşayan gençleri yönlendirdiği belirtildi.

Dört finansal kaynak
IŞİD’in finansal kaynakları, “petrol kaçakçılığı”, “adam kaçırma”, “vergiler” ve “dış yardımlar” olarak sıralandı. Buna göre IŞİD’in petrol kaçakçılığından günde ortalama 2 milyon dolarlık bir gelir elde ettiği, petrolün büyük bir bölümünü Şam’a sattığı, bir kısmını ise Türkiye, Lübnan ve İran üzerinden sattığı belirtildi. Varil fiyatı 90 dolar olan petrolün IŞİD tarafından 25 dolara satıldığı, Suudi, Kuveytli ve Katarlı zenginlerin örgüte parasal kaynak sağladığı, örgütün Musul Merkez Bankası’ndaki 450 milyon dolara da el koyduğu ifade edildi.

PYD ön plana çıkıyor
IŞİD karşıtı koalisyonun dinamikleri hakkında da bilgi verilirken, “Burada Suriye muhalefetinin aşırı zayıf ve bölünmüş olması endişe oluşturmaktadır. Üstelik hava saldırıları ile senkronize bir şekilde mücadeleyi yürütme konusunda ne kadar başarılı olabilecekleri de tartışmalıdır. Muhalefetin zayıflığı, Suriye’de işbirliği yapacak adres olarak PYD’yi ön plana çıkarmıştır” denildi.
Broşürde, şu tespit ve önerilerde de bulunuldu:

‘Tampon’a NATO zırhı
“Türkiye, eğer tampon bölge oluşturmakta ısrar ederse, bunu tek başına yapmak yerine NATO çerçevesinde gerçekleştirmeye çalışmalıdır. Bu sayede bölgenin saldırıya maruz kalması sınırlanacağı gibi askeri ve ekonomik yükü de paylaşmış olur. Güvenli bölge için de diğer NATO üyelerinin desteği alınmalıdır.

Polisiye önlemler
Türkiye, IŞİD ile mücadeleyi sadece toprakları dışında bir mücadele olarak görmemeli ülke içerisinde de polisiye önlemleri artırmalıdır. IŞİD hücrelerine operasyonlar yapmalı, eleman devşirme adına kullandığı yolları kapatmalıdır.
Türkiye, petrol kaçakçılığı, illegal sınır geçişleri, IŞİD destekçilerinin ülke içindeki rahat hareketleri gibi hususları engelleme adına net bir irade ortaya koymalı ve bunları önlemek için atacağı adımları uluslararası kamuoyuna açık bir şekilde anlatabilmelidir.

Yazarlar