Siyaset Fındığın irisi DSP'nin

Fındığın irisi DSP'nin

09.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Fındığın irisi DSP'nin

Fındığın irisi DSPnin


Ordu'da seçimin kaderini yine fındık belirliyor; geç ödenen fındık bedelleri ANAP'ı yıpratırken, bundan DSP kazançlı çıkıyor

Atilla Güner


Göz kamaştıran altın ve pırlantalar, İstanbul'la atbaşı giden albenili mağaza vitrinleri ve koşuşturan insanlar... İşte Ordu'nun ön yüzü. Bölgedeki refah pastasından aslan payını alan Ordu'nun geçen yılki fındık geliri 55 trilyon lirayı buluyor. Canlılığın nedeni de bu.
Ama kuyumculara teğet geçenler de yok değil. Gün batımından sonra, başı önde, sırtında bir kara poşetle hızlı hızlı yürüyen genç kadın, biz sormadan söylenmeye başladı yol ortasında:
"Bunlar ne yapacağını şaşırdı. Allahıma kimseye oy vermeyeceksin. Ben bir milyon 900 bin yevmiyeyle ne yapıyorum, kimin umurunda?"
Yalnızca fındık fabrikasında çalıştığını öğrenebildik, ismini gizleyerek ara sokakta süzülüp gitti genç kadın.
Ordulu, sandığa çabuk küsüyor, bunu istatistiklerde de gördük. Son seçimlerdeki yüzde 80'lik katılım oranı, Türkiye ortalamasının altındaydı.

Fındık diyarında siyaset

1995'te TBMM'deki sekiz sandalyenin paylaşımı şöyle olmuş: "ANAP üç, RP iki, DSP iki ve DYP bir". Şimdi yarış yedi milletvekilliği için. Yıllar önce sosyal demokratların önemli mevziilerinden olan Ordu'da CHP, DSP ve ÖDP, seçimlere asılıyor. DSP İl Başkanı Zekai Bayrak, çevresindeki havadan öylesine etkilenmiş ki, önce "7 -0 olur" diyor, sonra bir kaç eksiltme yapıyor. Bazı partiler aday sıkıntısı yaşarken, DSP'ye 40'a yakın aday adayı başvurusu olmuş. DSP'nin ikinci sıra adayı, kentte bir süre vali muavinliği yapmış ve soyadıyla Karadeniz'den uzak olduğu hemen anlaşılan bir idareci: Hasan Fehmi Konyalı.
CHP'liler üç dönemdir temsilci gönderemedikleri Meclis'e Emine Yücetürk'ü göndermek için çalışıyorlar. CHP Merkez İlçe Başkanı Avukat Kenan Çebi, fındık bedellerinin geç ödenmesi nedeniyle, icra dosyalarının rekor düzeyde arttığını, bu durumun ANAP'ı olumsuz etkileyeceğini söylüyor.

Fatsa artık başka

Fatsa, gündemdeki bir ilçe. 12 Eylül'den sonra özel politikalarla bu ilçenin siyasi dokusunun değiştirildiğini öne süren CHP'liler, buradaki belediye başkanlığı seçimine Zeki Muslu'yla giriyor. ÖDP'nin adayı ise, 12 Eylül öncesi başkanlık koltuğunda oturan "Terzi Fikri"nin oğlu Naci Sönmez. "Eski dönemi kapattık" diyen Sönmez, geçmişi eleştirip, sorguladıklarını söylüyor. Koltuğun şimdiki sahibi ANAP'lı Mustafa Kemal Çamaş da yeniden aday.

Sağda durum

ANAP İl Başkanı Salih Zeki Kalyoncu'ya göre, partisi üç milletvekilliğini koruyacak güçte. Partinin ağır toplarından Şükrü Yürür ikinci sıradan aday, ilk sıraya ise eski il başkanı Sefer Koçak yerleştirilmiş. ANAP'lılar, DSP'ye iki, FP ve DYP'ye de birer sandalye düşeceği tahmininde bulunuyor.
DYP, bu seçimlere sancılı giren partilerden. Önseçimde Vakıflar Genel Müdürü Fadıl Ünver ilk sıraya yerleşmiş, ancak genel merkez vetosuyla kendini liste dışında buluvermiş. Şimdi Yener Yıldırım ve İsmail Cerrahoğlu sıralamasıyla seçime giren DYP, kırgınlıklara rağmen bir milletvekili elde etmeyi hedefliyor.
FP de, Meclis'teki iki sandalyeyi koruma gayretinde. İki parlamenter Hüseyin Olgun Akın ile Hasan Öz, Eyüp Fatsa'nın ardından iki ve üçüncü sırayı paylaşıyorlar.

ÖDP'den sıra dışı aday

ANAP'lı Belediye Başkanı Fikret Türkyılmaz yine aday ve iddialı. DSP Neşet Özmen'le, CHP Şehit Torun'la, DYP ise Perran Katırcıoğlu ile yarışa giriyor. FP'nin adayı Engin Tekintaş da belediye başkanlığı seçimlerine iddialı hazırlanıyor.
Ordu'da yerel seçimin çok renkli geçeceği şimdiden belli. ÖDP'nin adayı Enis Ayar'ı, Türkiye de tanıyor. Vosvos şenlikleriyle, dikkatleri Ordu'ya çeken Ayar, öyle bir hayat çizgisinden kopup dönmüş ki baba ocağına, bilen parmak ısırıyor: 1968'lilerin sokağa döküldüğü sırada toplum polisi, sonra İETT görevlisi, 1980'li yıllarda ise İstanbul gece hayatının önemli mekanlarından Şamdan'ın koordinatörü. Şimdi turizmci ve işletmeci. "Herkes parasını koyuyor, biz yüreğimizi" diyen Ayar, sempatik vosvosuyla seçim startını vermiş bile.
68'li bir "fruko", belediye başkanlığı koltuğuna oturursa ne olur, diye düşünüyorsanız, yandaki resme bakın... Nasıl polis ama?...

Ordu

Nüfusu: 840.148
Milli Gelirden Aldığı Pay: 1543 USD
Seçmen Sayısı: 463.247
1995'te Seçime Katılma Oranı: %80.76
1995'te Partilerin Aldığı Oy Sayısı ve Oranı: ANAP 100.929 (%29.9), DSP 71.575 (%21.2), RP 60.253 (%17.9), DYP 43.346 (%12.9), CHP 25.655 (%7.6), MHP 22.787 (%6.8), HADEP 4.944 (%1.5), YDP 2.175 (%0.6), MP 2.074 (%0.6), YDH 1.862 (%0.6), İP 816 (%0.2), YP 476 (%0.1).
1995'te Seçilen Milletvekilleri ve Partileri: Refaiddin Şahin (DYP), Şükrü Yürür (ANAP), Mustafa Bahri Kibar (ANAP), Nabi Poyraz (ANAP), İhsan Çubuk (DSP), Mustafa Koç (DSP), Hüseyin Olgun Akın (RP), Mustafa Hasan Öz (RP).
18 Nisan'da Çıkaracağı Milletvekili Sayısı: 7.