Siyaset Fırtına, Örnek ve Saygun’u savcılık bıraktı

Fırtına, Örnek ve Saygun’u savcılık bıraktı

26.02.2010 - 02:43 | Son Güncellenme:

Savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, adliyeden önce ayrılmadan gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Türk Silahlı Kuvvetleri'ne dönük doğruymuş gibi gösterilen hususlardaki yanlışlıkları açıklamak üzere yapılmakta olan hukuki sürecin aydınlatılması için burdaydım' diye konuştu.

Fırtına, Örnek ve Saygun’u savcılık bıraktı

‘Balyoz Güvenlik Harekât Planı”na ilişkin soruşturma kapsamında geçtiğimiz pazartesi günü gözaltına alınan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ile eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, dün sabah 72 saat sonra adliyeye sevk edildi. Adliyede işlemleri 10 saatte tamamlanan Fırtına, Örnek ve Saygun, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı.
Soruşturma kapsamında bugüne kadar “kor”, “tüm” ve “tuğ” seviyesinde olan 5’i emekli, 3’ü muvazzaf, 8 general ve amiral tutuklanmasına rağmen en üst seviyede üç emekli komutanın serbest kalması dikkat çekti.

Çolakkadı da bulundu
Fırtına, Örnek ve Saygun, sabah saat 10.15’te İstanbul Adliyesi’ne getirildi. İbrahim Fırtına’nın ifadesini Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk, Ergin Saygun’un ifadesini Ali Haydar aldı. Fırtına ile Saygun’un savcılık sorguları saat 18.30 sıralarında tamamlandı. İki eski komutanın ifade verme işlemleri yaklaşık 4 saat sürdü. Daha sonra emekli Orgeneral Örnek’in sorgusuna başlandı. Örnek’in sorgusu, yaklaşık bir saat sürdü. Örnek’in ifadesini de Savcı Mehmet Berk aldı. İfade alma işlemleri sırasında Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı da hazır bulundu.
Saat 20.15 sıralarında Fırtına ve Örnek’in savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldıkları açıklandı. Kararın duyulmasından 15 dakika sonra adliyeden Örnek’le birlikte çıkan Fırtına, “Gerek şahsıma gerek Hava Kuvvetleri’ne gerekse kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’ne dönük doğruymuş gibi gösterilen hususlardaki eksiklikleri, yanlışlıkları açıklamak üzere yapılmakta olan hukuki sürecin aydınlatılması için buradaydım. Bunu yeterince yaptığıma inanıyorum ve aranızdayım şu an” dedi. Saat 21.00’de emekli Orgeneral Ergin Saygun’un da serbest bırakıldığı açıklandı. Başsavcı Vekili Çolakkadı, “Aralık ayında yine ifadelerini alıp serbest bırakmıştık. Delilleri karartma teşebbüslerine rastlamadık. Bu gerekçeyle tekrar kaçmayacakları düşüncesiyle serbest bıraktık” dedi.
Akşam saatlerinde tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edilen Kurmay Albay Taylan Çakır, Yarbay Levent Çehreli, Albay Hasan Basri Arslan, Yarbay Ertuğrul Uçar, Kurmay Albay Ali Rıza Sözen, Kurmay Albay Ali Türşen, Albay Abdullah Zafer Arısoy, emekli Kurmay Albay Bülent Tunçay tutuklandı. Muvazzaf askerlerden Mehmet Yoleri “sağlık sorunları nedeniyle” tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Sorgusu sırasında rahatsızlanan Yoleri’nin hastaneye kaldırıldığı belirtildi.
Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Semih Çetin, Tuğamiral Turgay Erdağ ve eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli ise sabaha karşı tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Haberin Devamı

Fırtına, Örnek ve Saygun’u savcılık bıraktı

Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun

Balyoz’daki ses kaydıyla kıyas için ses örneği alındı
“Balyoz Darbe Planı”yla ilgili ses kayıtlarının tespiti için adliyedeki sorgu sırasında bazı askerlerden ses örnekleri alındı. “Balyoz Güvenlik Harekât Planı” iddiaları soruşturmasında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen Albay Zafer Arısoy’un avukatı Eda Salman, “müvekkilinin söz konusu plana ilişkin seminere katılmadığını” ifade ederek, “Sorgusu sırasında teknik bir ekip tarafından, seminerdeki ses kayıtlarıyla karşılaştırmak için müvekkilimin ses kaydı alındı. Müvekkilim sorgusunda özellikle camilerin bombalanması söylemleriyle ilgili askeriyenin böyle bir şey yapmasının söz konusu olamayacağını ifade etti” diye konuştu.

Haberin Devamı

Fırtına, Örnek ve Saygun’u savcılık bıraktı

Eeski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek

Çetin Doğan için ek gözaltı süresi
Dün adliyeye sevk edilmesi beklenen eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın gözaltı süresi ise bir gün daha uzatıldı. Doğan’ın avukatı İsmail Tepecik, müvekkilinin halen emniyette tutulmasının yasal bir zulüm olduğunu ileri sürdü.
Doğan’ın sağlığının ve moralinin gayet iyi olduğunu belirten Tepecik, şunları söyledi:
“Balyoz Planı diye bahsedilen iddiaları, müvekkilim uydurmaca olarak nitelendiriyor. Darbe ile ilgili bir belge varsa bunlar uydurmadır. Müvekkilim hiçbir yasadışı eylemde bulunmamıştır. Yasal olmayan hiçbir belgenin altında imzası yoktur. Görevi sırasında görevinin gereği olan işleri yapmıştır. Çetin Doğan paşa yasalara aykırı hiçbir şey yapmamıştır.” Tepecik, müvekkilinin yaşananlar karşında bir karamsarlık ya da şaşkınlığa düşmediğini ifade ederek, “Müvekkilimin başına gelenler ‘28 Şubat’ döneminde Batı Çalışma Grubu’nun başında bulunmuş olmasından kaynaklıdır” diye konuştu. Doğan’ın diğer avukatı Celal Ülgen ise, bu sabah adliyeye sevk edilmesini beklediklerini müvekkilinin, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün, eski kuvvet komutanlarının soruşturmalarının başsavcı ya da başsavcı vekili tarafından yapılacağını belirten genelgesi gereğince sorgulanmasını talep edeceklerini söyledi.
“Çetin Doğan’ın emniyette ifadesi alınmaya çalışıldı mı?” sorusunu ise Ülgen, “Kısmi susma hakkı olabileceği gibi tüm susma hakkını kullanabilir. Biz tüm susma hakkını kullandığımız için sadece kimlik bilgilerini verdikten sonra bize herhangi bir soru yöneltilmedi” diye cevapladı. “Soruları gördünüz mü?” şeklindeki soru üzerine Ülgen, “Teker teker soruları inceleme olanağını bize vermediler” dedi. Emekli Org. Çetin Doğan ve emekli Korg. Engin Alan sağlık kontrolünden geçirildi. Doğan ve Alan daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Haberin Devamı

49 gözaltı 31 tutuklu
Balyoz operasyonu kapsamında Pazartesi günü emekli ve muvazzaf olmak üzere toplam 49 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında bugüne kadar 31 kişi tutuklandı, 17 kişi serbest bırakıldı. Tutuklananlar ve serbest kalanlarından bazılarının isimleri şöyle:
Tutuklanan muvazzaf askerler
Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz
Tümamiral Semih Çetin
Tuğgeneral Bekir Memiş
Tuğamiral Aziz Çakmak
Tuğamiral Turgay Erdağ
Albay Yaksek Gürcan
Albay Emin Küçükkılıç
Albay Recep Yıldız
Albay Mustafa Öncel
Albay Murat Özçelik
Yarbay Hanifi Yıldırım
Kurmay Albay Taylan Çakır
Yarbay Levent Çehreli
Albay Hasan Basri Arslan
Yarbay Ertuğrul Uçar
Kurmay Albay Ali Rıza Sözen
Kurmay Albay Ali Türşen
Albay Abdullah Zafer Arısoy

Tutuklanan emekli askerler
Emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın
Emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü
Emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk
Emekli Tümamiral Özer Karabulut
Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli
Emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol
Emekli Tuğgeneral İzzet Ocak
Emekli Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu
Emekli Albay Ümit Özcan
Emekli Albay Emin Küçükkılıç
Emekli Albay Suat Aytın
Emekli Albay Kubilay Aktaş
Emekli Kurmay Albay Bülent Tunçay

Serbest kalanlar
Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına
Emekli Oramiral Özden Örnek
Emekli Orgeneral Ergin Saygun
Emekli Korgeneral Ayhan Taş
Emekli Tuğgeneral Gaffur Aksu
Emekli Tuğgeneral Ahmet Baki Erdoğan
Emekli Koramiral Lütfü Sancar
Emekli Tuğamiral Engin Baykal
Emekli Kurmay Albay Metin Dikici
Albay Cengiz Köylü (Muvazzaf asker, ikinci Ergenekon davası tutuklu sanığı)
Emekli Astsubay Ali Erden

58 amiralden ikisi tutuklu
Balyoz Planı iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve ardından tutuklanan muvazzaf subaylar arasında en üst rütbeli isimler olarak Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, Tuğamiral Aziz Çakmak ve Tuğgeneral Bekir Memiş göze çarpıyor. İki amirali tutuklanan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise halen 58 amiral görev yapıyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 2 oramiral, 5 koramiral, 13 tümamiral ve 38 tuğamiral olmak üzere toplam 58 amiral görev yapıyor.
ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

Fırtına, Örnek ve Saygun’u savcılık bıraktı

Fotoğraflar: Can Uğurcan DHA

Haberin Devamı

BASIN
Emekli komutanların adliyeye girişinin ardından adliyenin ön bahçesinde her zamankinden daha az polis bekletilmişti. Basın mensupları da adli tabibin sürgülü kapısına dayadıkları merdivene çıkarak, ön bahçenin içinden adli tabibin bulunduğu bölüme geçen emekli komutanları rahatça görüntüleyebildi.

Fırtına, Örnek ve Saygun’u savcılık bıraktı

PROTESTO
Eski komutanların getirildiği adliye önünde toplanan bir grup ise, “Balyoz Güvenlik Harekâtı Planı” iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gerçekleştirilen gözaltıları protesto etti. Kendilerini “Halkın Kurtuluş Partisi üyeleri” olarak tanımlayan grup adına bir basın açıklaması yapan avukat Pınar Akbina, “Türk ordusuna ve yargısına karşı genel bir saldırı olduğunu” öne sürdü.