Siyaset Fişler Emniyet’in diskinde çıktı

Fişler Emniyet’in diskinde çıktı

17.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tunceli Hozat’ta pek çok kişinin fişlendiği kayıtlar, Emniyet’te ortak kullanılan bilgisayara bağlı harici diskte bulundu. İşişleri Bakanlığı müfettişleri diskin envantere kayıtlı olmadığını tespit etti

Fişler Emniyet’in diskinde çıktı

Tunceli’nin Hozat ilçesindeki fişleme skandalını inceleyen müfettişler, fişleme kayıtlarını ilçe emniyetindeki harici bilgisayar belleğinde bulundu. Milliyet, Hozat’ta ortaya çıkan fişleme skandalı ile ilgili görevlendirilen İçişleri Bakanlığı Mülkiye müfettişlerinin hazırladığı raporun ayrıntılarına ulaştı. Müfettişler, başta kaymakam Metin Eren olmak üzere ilçede görev yapan güvenlik birimlerindeki pek çok kişinin bilgisine başvurdu. Savcılık talimatıyla başlatılan adli soruşturma kapsamında da kaymakamlık, ilçe emniyet amirliği ve ilçe jandarma komutanlığına ait bilgisayarlarda yapılan ön incelemelerde ilçe emniyet müdürlüğündeki bir odada harici bilgisayar belleği bulundu.

Bilgisayar envantere kayıtlı değil
Hozat İlçe Emniyet Amirliği binasında, terörle mücadele, güvenlik ve genel bilgi toplama (GBT) kısımlarının ortak kullandığı odada polis memurlarının kullandığı iki bilgisayardan birisine takılı halde bulunan 1 terabaytlık harici diskin ilçe emniyet amirliği envanterinde yeralmadığı anlaşıldı. Harici bellekte biyografik bilgi fişleri bulundu. Bellek içeriğinin 15 Eylül 2007 günü saat 15.11’de oluşturulduğu, son değiştirme tarihinin 21 Nisan 2010, belgeyi son yazdırma tarihinin 24 Aralık 2008 olduğu tespit edildi.
Meçhul bilgisayar belleğinde silinen kayıt olup olmadığının tespiti için hem savcılık hem de müfettişler imaj alınması kararı verdi. Bu karar üzerine teknik olarak 1 TB’lik bellekte imaj alınıp log dosyalarının incelenmesine başlandı.

Polislerin ifadesi çelişkili bulundu
Müfettişler, bilgisayar çıktısı olarak elde edilen mevcut kayıtlar üzerindeki ilk incelemelerinde, kayıtların nerede, ne zaman ve kim tarafından düzenlendiği ve kimin talimatıyla düzenlendiği yönünde somut veriye ulaşamadı. Harici belleğin bulunduğu odadaki bilgisayarları kullanan polis memurları müfettişlerin talebi üzerine verdikleri ifadelerde, harici bellekle ilgili kesin bilgi veremedi. Polislerden kimi ana belleğin bir yıl, kimi iki yıl önce, kimisi de 1.5 yıl önce kullanılmaya başlandığını anlattı. İntihar eden ilçe emniyet amiri Çağlar Şan’ın sadece 15 dakika süreyle müfettişlerle görüştüğü ve hakkında herhangi bir açığa alma işlemi başlatılmadığı ortaya çıktı.