Siyaset FP'ye kapatma davası açılıyor

FP'ye kapatma davası açılıyor

07.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

FP'ye kapatma davası açılıyor

FPye kapatma davası açılıyor


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Savaş, 'Laiklik karşı eylemlerin odağı' olduğu gerekçesiyle Fazilet için bugün Anayasa Mahkemesi'ne başvuruyor

Ersan Atar Ankara


FP hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, bugün Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, partinin kapatılması istemiyle dava açacak.
FP Genel Başkanı Recai Kutan, partisinin kapatılması istemiyle dava açılacağı haberlerini, "Şimdilik rivayet" diye değerlendirerek, Savaş resmen açıklama yapmadan yorumda bulunmayacağını söyledi.
Alınan bilgiye göre, Savaş, FP'nin "laiklik karşıtı eylemlerin odağı" ve "kapatılan RP'nin devamı olduğunu" öne sürdüğü iddianamede, "Bundan böyle laiklik karşıtı kanun teklifi veren milletvekili hangi partiden olursa olsun, o parti hakkında kapatma davası açmazsam görevimi yapmamış olurum" ifadesini kullandı.
İddianamenin ilk ayağını, "FP'nin Anayasa'nın 68 ve 69. maddelerine göre laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu tespiti" oluşturdu. Bu bölümde, özellikle DGM'de açılan "Milli Görüş" davasından sonra Savcı Nuh Mete Yüksel'in Yargıtay Başsavcılığı'na suç duyurusundaki bilgiler de yer aldı. Savaş, FP'nin "Milli Görüş'ün parlamentodaki temsilcisi olduğu" görüşünü iddianameye yansıttı.
Aynı bölümde, FP'nin, Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesi ve kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın siyasi yasaklarını kaldırmak için sahiplendiği küskünler hareketi sırasındaki tutumuna da yer verildi. Savaş, küskünler hareketi sırasında, "312. madde kaldırılırsa girişimci parti hakkında kapatma davası açma durumunda kalabileceğini" vurgulamıştı.

Merve son damla

Savaş, iddianamesinde, FP İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın türbanla yemin etmek istemesi girişimine de yer verdi. Kavakçı'nın yasadışı İslami terör örgütleriyle ilişkide olduğu iddiasına değerlendiren Savaş, türban krizi sırasında FP'nin izlediği politikayı, "din ve dince kutsal sayılan şeylerin istismar edilemeyeceği" hükmünü içeren Anayasa'nın 24. maddesine göre değerlendirdi. İddianamede, FP'nin, Kavakçı konusundaki tutumunun, "laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu" iddiasına delil gösterildi.
FP Hatay Milletvekili Mehmet Sılay ile FP'nin radikallerinden Ramazan Yenidede'nin türban konusundaki açıklamaları da bu bölümde partinin kapatılması talebine kanıt olarak kullanıldı.

"RP'nin devamı"

İddianamenin ikinci ayağını ise, FP'nin, Anayasa ve yasanın emredici hükümlerine karşın, kapatılan RP'nin devamı niteliğinde olduğu görüşü oluşturdu. TBMM Başkanlığı'ndan FP'ye geçen RP kökenli milletvekillerinin listesini alan Savaş, Savcı Yüksel'in, FP hakkında yaptığı ilk suç duyurusundaki şu ifadeye yer verdi:
"Oğuzhan Asiltürk, Abdullah Gül, İsmail Kahraman, Süleyman Arif Emre, Rıza Ulucak, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Musa Demirci, Ertan Yülek, Temel Karamollaoğlu, Cevat Ayhan, Necati Çelik, Fehim Adak, Bülent Arınç, Bahri Zengin, Hasan Aksay, Aydın Menderes, Osman Yamukaoğulları, Zeki Ünal, Lütfi Doğan, Hanefi Demirkol ve Mehmet Ali Şahin'in 17 Aralık'ta kurulan FP'nin Genel İdare Kurulu üyeleri oldukları anlaşılmıştır."

DGM, Kavakçı için uyardı

Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, hafta başında Yargıtay Başsavcılığı'na FP hakkında yaptığı beş maddelik suç duyurusunda, Kavakçı olayına şöyle yer verdi:
"2 Mayıs 1999 günü TBMM'deki milletvekillerinin ant içme törenine FP'nin İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın türbanıyla girişi, bu hususta Necmettin Erbakan ile olan ilişkisi, milletvekillerinin protestosu, Başbakan'ın konuşması, buna rağmen türbanını çıkarmayışı, yeminini yapmadan Meclis'i terk etmesi, Cumhurbaşkanı'nın olayla ilgili beyanı, Merve Kavakçı'nın 3 Mayıs 1999 tarihli basın açıklaması, yazılı ve görsel basında yer almıştır. Bu bilgi ve belgeler 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu hükümleri uyarınca sunulmuştur."