Siyaset GATA’YA rütbe ayarı

GATA’YA rütbe ayarı

29.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan, bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısıyla, GATA Komutanı’na rütbe ayarı geliyor.

GATA’YA rütbe ayarı

Mevcut kanunda GATA Komutanı’nın “Harp Akademisi Mezunu bir korgeneral/koramiral” olması şartı kanun metninden çıkarılıyor. Böylece, GATA’ya daha düşük rütbeli ve Harp Akademisi’nden mezun olmamış bir general/amiralin komuta etmesinin önü açılıyor.
Ak Parti tarafından önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunulan ve TSK İç Hizmet Kanunu’nda değişiklik öngören kanun tasarısıyla, GATA Komutanlığı’nda da önemli değişikliklere gidilecek.
Tasarıyla, GATA Komutanı’nın “Harp Akademisi mezunu bir korgenaral/koramiral” olması zorunluluğu kaldırılacak. Böylece GATA’ya Harp Akademisi’ni bitirmeyen daha düşük bir rütbede bir general/amiral de komuta edebilecek. GATA Akademi Kurulu’nda görev yapan 10 kişiden biri olan Sağlık Astsubay Meslek Yüksekokulu Komutanı’nın, bu kuruldaki görevine son verilecek.

General-amiral sıkıntısı
GATA Komutanı Bilimsel Yardımcısı’nın “tümgeneral/tümamiral” olma zorunluluğu kaldırılarak, bu ismin “tuğggeneral/tuğamiral” rütbesinde de olabileceği hüküm altına alınacak. GATA Komutanı Bilimsel Yardımcısı’na verilen “baştabip” unvanı kaldırılarak, “baştabip” unvanı GATA dekan yardımcılarından birisine verilecek. Bu düzenlemenin TSK’daki general/amiral sıkıntısıyla paralel olarak yapıldığı ifade ediliyor.