Siyaset Gençlik aşısı

Gençlik aşısı

12.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri, Parti Meclisi (PM) anahtar listesinde genç isimlere ağırlık verecek. Bu yıl içinde yapılacak Tüzük Kurultayı’nda da gençlik kotası yüzde 33’e, cinsiyet kotası yüzde 50’ye çıkabilir

Gençlik aşısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu hafta sonu yapılacak kurultay öncesi Parti Meclisi listesine son şeklini vermek için çalışmalarını sürdürüyor. Parti yönetimini 40 yaş altı yeni isimlerle güçlendirmeyi hedefleyen CHP liderinin nihai hedefinin partide gençlik kotasını ve cinsiyet kotasını yükseltmek olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

CHP’de 35. Olağan Kurultay, 16-17 Ocak tarihlerinde Ankara Arena’da yapılacak. Kurultayda genel başkanlık yarışında Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın karşı karşıya gelmesi bekleniyor. Balbay, imza toplama girişimlerine dün itibariyle başladığını, 200’e yakın imzayla genel başkanlık yarışına gireceğini belirtse de genel merkez yönetimi Balbay’ın yeterli imzayı bulamayabileceğini ileri sürüyor. Balbay, “İmza toplamaya başladım. Genel merkezden dileğim, delegelere bir etkisinin olmaması” dedi.

Salon hazırlanıyor

Kılıçdaroğlu’nun ise yenilenen delegasyon ile parti yönetimini güçlendirerek ve yenileyerek çıkmak istediği belirtilen kurultay için salon hazırlıkları sürüyor. Alınan bilgilere göre, Tunceli Milletvekili Gürsel Erol’un ilgilendiği salon düzenine ilişkin olarak hangi afişlerin ve sloganların Arena’da yer bulacağı da netleşti. Alınan bilgilere göre, “Demokrasi Değişim ve Kardeşlik Kurultayı” adı verilen kurultayda salona asılacak sloganlardan bazıları şöyle:

Haberin Devamı

‘Değişimi Ancak Devrimciler Yapar’, ‘El Ele Omuz Omuza CHP İktidara’, ‘Kindar Değil Özgür Gençlik’, ‘CHP’de Birlik Türkiye’de Kardeşlik’, ‘Baskı ve Zulüm Düzeni CHP İle Bitecek’, ‘Özgür Basın Varsa Özgür Toplum Vardır’ ve ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’

Kurultay salonunda Kılıçdaroğlu’nun ve Atatürk’ün posterleri de yer alacak.

Kotalarda artış

Kurultayda ilk gün genel başkanlık seçiminin yanı sıra iki maddelik bir tüzük değişikliğinin ele alınması bekleniyor. Bu nedenle cuma günü Tüzük Komisyonu’nun parti genel merkezinde bir toplantı yapması bekleniyor. Parti yönetimi, tüzüğe bir kez kontenjandan milletvekili seçilen ismin, ikinci kez bu haktan yararlanamamasını tüzüğe eklemeyi düşünüyor. Ancak kulislerde kontenjandan yararlanma hakkının ikiye çıkarılabileceği yönünde bir eğilim olduğu da ifade ediliyor.

Milliyet’in aldığı bilgilere göre bu kurultaya yetişmesi beklenmeyen, ancak yıl içinde yapılacak Tüzük Kurultayı’yla ele alınması beklenen önemli bir düzenlemenin de parti organlarına yönelik cinsiyet ve gençlik kotası olduğu öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun, gençlik kotasını yüzde 10’dan yüzde 33’e, cinsiyet kotasını ise yüzde 33’ten yüzde 50’ye çıkarma eğiliminde olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Genç takviyesi

Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, partiyi yenilemek ve gençleştirmek yönündeki idealini, “40 yaş altı tanınır isimlerle” gerçekleştirmek istiyor. Bu doğrultuda Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Mehmet Karlı’nın kabul etmesi halinde hem Parti Meclisi’nde (PM) hem de MYK’da olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kılıçdaroğlu’nun mevcut MYK’nın üçte biriyle yoluna devam edeceği, diğer isimlerin önemli bir bölümüne PM’de yer vermeyeceği, bazılarını ise düz PM üyesi olarak görevlendireceği konuşuluyor. Parti kulislerinde Uğur Bayraktutan, Hilmi Yarayıcı, Oğuz Kaan Salıcı’nın yeni MYK’da olabileceği konuşuluyor. 2018’e kadar bir seçim görülmemesi nedeniyle, tüm ağırlığını örgütlere vermeyi planlayan Kılıçdaroğlu’nun, hem yerel hem de genel seçimlere iddialı bir örgüt yapısıyla girmeyi hedeflediği ifade ediliyor.