Siyaset Genel Kurul’da gündem terörle mücadele teklifi

Genel Kurul’da gündem terörle mücadele teklifi

24.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu’nda, olağanüstü hal (OHAL) döneminde kullanılan bazı yetki ve usullerin, terörle mücadelenin zaafiyete uğramaması için olağan dönemde de kullanılmasına imkan tanıyacak yasa teklifinin görüşmesi başladı.

Genel Kurul’da gündem terörle mücadele teklifi

Dünkü birleşimde, OHAL’de geçerli bazı tedbir ve uygulamaların 3 yıl daha devamını sağlayan, gözaltı süresini uzatan, valililerin yetkilerini artıran yasa teklifinin geneli ve 1. bölüm görüşmeleri yapıldı. Genel Kurul’da teklifin görüşmeleri öncesi usul tartışması yaşandı.

Haberin Devamı

Usul tartışması

TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop’un, teklifin görüşmelerine geçileceğini belirtmesi üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, TBMM içtüzüğüne göre görüşmelere geçilmesi için komisyonun yanı sıra hükümetin de Meclis’te bulunması gerektiğini ifade ederek, usul tartışması açılmasını istedi. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, yeni sistemde hükümet olmadığını, dolayısıyla “fiili imkansızlık durumu” olduğunu belirterek, “Anayasa üst normdur. Anayasanın gereği olarak burada bakan olmayacaktır. Bu yeni sisteme artık ayak uydurun, bunu kabul edin” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, şu an yürürlükte olan Anayasaya ve iç tüzüğe uyulması gerektiğini savundu. HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, teklifin bir iki hafta daha ertelenerek, iç tüzük tartışmasının öne çekilmesini istedi. AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, görüşmelerde hükümetin varlığının aranmasının doğru olmadığını bildirdi. Konuşmaların ardından Şentop, “Hükümet ve Bakanlar Kurulunun, sistem değişikliği sebebiyle Anayasadan çıkarılmasından dolayı 62. maddedeki hükümlerin şeklen uygulanmasının fiilen mümkün olmadığına, yani fiili imkansızlık sebebiyle Hükümetin görüşme sırasında Genel Kurulda aranmasının gerekli olmadığına dair tutumumda bir değişiklik olmadığını ifade ediyorum” dedi. AK Parti Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Özlem Zengin, kanun teklifinin nedenlerini anlatırken, MHP Genel Başkan Yardımcısı Kalaycı, Türkiye’nin egemenlik hakları çerçevesinde, meşru ve hukuka uygun tutumuyla terörle mücadele ettiğini kaydetti. Kalaycı, son terörist yok edilinceye kadar mücadelenin durmayacağını kaydetti. Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Haberin Devamı

Genel Kurul’da gündem terörle mücadele teklifi

HDP’li Şık’a iki birleşim çıkarma cezası verildi

Teklifin 1. bölümünün maddelerine geçilince sakin başlayan görüşmeler bir anda gerildi. HDP’li Ahmet Şık kürsüde yargı eksenli iktidara yönelik eleştirel konuşmasını yaparken “ahlaksızlığınız” ifadesini kullanınca, Ak Parti sıralarında sert tepki yükseldi. Şık’a, “Özür dile, sözünü geri al” diyen Ak Partililer, kürsüye yürüdü. HDP’lilerin de kürsüye doğru koşmasıyla arbede çıktı. Eski futbolcu Ak Partili Alpay Özalan ile HDP’li sanatçı Barış Atay’ın arbede sırasında karşı karşıya geldikleri görüldü. Kavgayı kadın vekiller araya girerek ayırmaya çalıştı. Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Şentop oturuma ara verdi. Şentop, grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı. Ak Parti, Şık’a ceza verilmesini isterken, HDP Şık’ın konuşmasının hakaret değil siyasi eleştiri olduğunu savundu. Grup başkanvekilleriyle toplantıda uzlaşma sağlanamadı. Verilen aradan sonra Genel Kurul’u yeniden açan Şentop, Şık’ın sarf ettiği sözlerin içtüzüğün ilgili maddesi gereği çıkarma cezası gerektirdiğini dile getirdi. Şentop, Şık’a Genel Kurul’dan 2 birleşim çıkarma cezası önerdi. Yapılan oylama sonucu Şık’a Meclis’ten geçici olarak 2 birleşim çıkarma cezası verilmesi kabul edildi.

Yazarlar