Siyaset Genelkurmay’dan mahkemeye: JİTEM yok

Genelkurmay’dan mahkemeye: JİTEM yok

30.12.2009 - 01:28 | Son Güncellenme:

Genelkurmay Başkanlığı, Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren 11 sanıklı “JİTEM davası”na gönderdiği yazıda, bünyelerinde “JİTEM” adında herhangi bir birimin mevcut olmadığını bildirdi

Genelkurmay’dan mahkemeye: JİTEM yok

Mahkeme, aralarında PKK itirafçıları Abdulkadir Aygan, Ali Ozansoy ve Adil Timurtaş’ın da bulunduğu 11 sanıklı yargılamaya ilişkin olarak Genelkurmay Başkanlığı’na, “JİTEM adlı bir birimin olup olmadığı, varsa hangi tarihte kurulduğu, faaliyetine devam edip etmediği ve iddianamede belirtilen kişilerin kuruluşa üye olup olmadığı” sorularını yöneltti.
Genelkurmay Başkanlığı’ndan gönderilen ve Genelkurmay Başkanı adına Ceza Hukuk İşleri Müdürü Hâkim Albay Orhan Önder’in imzasını taşıyan “gizli” ibareli yazıda, “Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde kurulmuş JİTEM adında herhangi bir birim mevcut değildir” denildi.
Şırnak’ın İdil ilçesinde 1989’da kaçırılarak öldürülen Tahsin Sevim, Hasan Utanç ve Hasan Caner cinayetlerine ilişkin olarak, JİTEM üyeleri oldukları ileri sürülen PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan, Ali Ozansoy ve Adil Timurtaş ile Hüseyin Tilki, Fethi Çetin, Hayrettin Tokça, Recep Erkal, Mehmet Zahir Karadeniz, Lokman Gündüz, Suriye uyruklu Hacı Hasan (İbrahim Babat) ve Faysal Şanlı hakkında Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Sanıklar, “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve katılmak” suçlamalarıyla gıyaplarında yargılanıyor.

Özgen varlığını kabul etmişti
Bingöl’de 33 erin şehit edildiği Mayıs 1993’te Asayiş Bölge Komutanı olan emekli Orgeneral Necati Özgen, iki hafta önce Can Dündar’ın sunduğu Canlı Gaste programında JİTEM’in varlığına ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Özgen “JİTEM de subay. JİTEM denilen insanlar da subay. Subay, yemek yediği, suyunu içtiği yere ihanet edebilir mi? Böyle bir şey nasıl düşünülebilir” diyerek JİTEM’in varlığını doğrulamıştı.