Siyaset Gözaltına AB kriteri

Gözaltına AB kriteri

19.09.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gözaltına AB kriteri

Gözaltına AB kriteri





AB’ye uyum kriterleri göz önüne alınarak yapılan Anayasa değişiklikleri uyarınca hazırlanan "Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği" yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, yakalanan suçluya hakkındaki iddialar hemen söylenecek, yakalanan kişi yakalanmasına itiraz edebilecek.
Resmi Gazete’de yayımlanan, Adalet ve İçişleri bakanlıklarınca hazırlanan yönetmelik çerçevesinde zanlılar, yakalandıktan sonra şu haklara kavuştu:
• Yakalama sırasında kişiye, geçmişte olduğu gibi, yakalanma sebebi, müdafiden yararlanma ve susma hakları bildirilecek. Yenilik olarak, kişiye "hakkındaki iddialar" da anlatılacak. Bildirim yazılı olarak, bunun hemen mümkün olmaması durumunda sözlü olarak yapılacak.

İtiraz hakkı anlatılacak
• DGM’nin görev kapsamına giren suçlarda bile yakalamadan ve gözaltı süresinin uzatılmasından, yakalananın bir yakını ya da yakalandığını bilmesini istediği kişi haberdar edilecek.
• Yakalanan kişiye, yakalanmaya itiraz etme hakkı bulunduğu bildirilerek, bu hakkın nasıl kullanılacağı açıklanacak.
• Yakalanan kişinin muayenesi, doktor - hasta ilişkisi çerçevesinde yapılacak. Ancak, doktor veya yakalanan kişi, güvenlik gerekçesiyle talepte bulunursa muayene kolluk kuvvetleri gözetiminde olacak. Bu istek belgelendirilecek.
• DGM’lerin görev alanına giren suçlar da dahil gözaltı süresi, cumhuriyet savcısının yazılı emriyle 4 gün uzatılabilecek. Kimse, bu süreler geçtikten sonra hâkim kararı olmaksızın hürriyetinden yoksun bırakılamayacak. Hâkim uzatmaya karar vermeden önce yakalanan kişiyi dinleyecek.
• Her kolluk biriminde yakalanan kişi ile müdafinin görüşmesi için uygun şartlara haiz görüşme yeri ayrılacak.