Siyaset Güçleri bir kişide toplayan düzenleme

Güçleri bir kişide toplayan düzenleme

12.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP kurmayları, TBMM Başkanlığı’na 316 imzayla sunulan anayasa değişikliği teklifine ilişkin ilk değerlendirmelerini Milliyet’e yaptı.

Güçleri bir kişide  toplayan düzenleme

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan şunları kaydetti:

“Bu tam da söylediğimiz gibi AKP’nin tek adam rejimi yaratma projesinin metnidir. MHP nasıl bir katkı yapmış merak ediyorum. Gelin arabasının aynasına çaput bağlamaya benziyor, MHP’nin katkısı. Tam anlamıyla bir kişiye bütün yetkileri yasama, yürütme, yargı yetkisini veren, güçleri tek elde toplayan bir düzenleme. Buradan demokrasi çıkmaz. Adı cumhurbaşkanlığı ancak patronlu başkanlık rejimi dediğimiz bir tek adam diktatörlüğüdür, bu metin. Bu, başkanlık rejimi de değildir, doğru ifade edilsin. ABD’deki gibi kuvvetler ayrılığına dayalı bir başkanlık rejimi tarifi yok. Bu yapıda, cumhurbaşkanı hem yürütmenin başında, hem TBMM çoğunluğunu belirleyebilecek durumda, hem de yargıyı istediği gibi kontrol edebilecek konumda. HSYK’nın bütün anahtarını Cumhurbaşkanlığı’na vermişler. Bu yapı, her üç kuvveti de cumhurbaşkanının eline veriyor.”

‘Utanç vesikası’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de şunları kaydetti:

“Gelen metin cumhurbaşkanlığı sistemi değil başkanlığın daniskası bir metin. Erdoğan’ın rüyasında göremeyeceği bir metin MHP sayesinde Meclis’e geldi. 15 Temmuz darbe girişiminde meclisin tüm partilerle aldığı aktif rol düşünüldüğünde, ne Erdoğan ne de Yıldırım başkanlık sisteminin ‘b’sini bile ağzına almamışlardı. İki partinin ortak metni diye MHP tabanını ikna etmeye çalışıyorlar, oysa Bahçeli dahil bir tane MHP’linin imzası yok, tamamen AKP’nin metni. Böyle birşeye kalkışsalar Bahçeli, 330’a varmak için gerekli 14-15 imzayı dahi toplayamayabilir ya da MHP’deki fireler bir başka tartışmayı körükleyebilir. Ülkenin dört bir yanında MHP’ye gönül vermişlerin vicdanları bu yapılanları kaldırmaz. Bugünkü ortak olduğu söylenen anayasa metni, MHP tarihinin bir utanç vesikası olarak kayıtlara geçti. Eğer bu metne bu kadar inanıyorlarsa altına imza atsınlar. Görelim kaç milletvekili bu metne imza atabiliyor.”