Siyaset Gül'den Bakü'ye "gönül alma" ziyareti

Gül'den Bakü'ye "gönül alma" ziyareti

09.09.2008 - 08:54 | Son Güncellenme:

.

Gülden Baküye gönül alma ziyareti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın maç daveti üzerine gerçekleştirdiği Erivan ziyaretinin ardından, yarın da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le görüşmek için Bakü'ye gidecek. Aliyev'in, Gül'den, Karabağ sorunu çözüme kavuşturulmadan Ermenistan sınır kapısını açmak gibi ileri bir adım atılmamasını isteyecek.

Haberin Devamı

Gül, Ermenistan-Türkiye Dünya Kupası grup eleme karşılaşması nedeniyle cumartesi günü Erivan'a günü birlik ziyarette bulunmuştu. Gül yarın da Erivan ziyaretine temkinli yaklaşmasına karşın, bir açıklama yapmayan Aliyev'le bir araya gelecek.

Gül'ün, Ermenistan'ın Karabağ bölgesini işgal etmesinin ardından sorunlarını bugüne kadar masa başında çözemeyen Bakü ile Erivan'ın ilişkileri konusunda aktif rol üstlenmeye karar verdiği öğrenildi. Sarkisyan ile yaptığı görüşmeye ilişkin detayları Aliyev'e doğrudan aktaracak Gül, bu çerçevede yarın Bakü'ye günübirlik bir çalışma ziyaretinde bulunacak.

Görüşmede, Aliyev'in, Türkiye'nin komşuluk ilişkilerini geliştirme çabasını takdir ettiğini, ancak Ermenistan'ın Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü zedelediğini yeniden dile getirmesi bekleniyor. Aliyev'in, Ermeni tarafı işgal altındaki Karabağ'dan çekilmediği sürece Türkiye'den Ermenistan sınırını açmamasını isteyeceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Gül'ün ise Karabağ sorununu çözüme kavuşturmak için oluşturulan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilat (AGİT) bünyesindeki Minks Grubu dışında Ermenistan ile Azerbaycan'ı, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu çatısı altında buluşturma yolunda adım atması planlanıyor.