Siyaset ‘Güvenli bölgeyi Türkiye korumalı’

‘Güvenli bölgeyi Türkiye korumalı’

06.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’i Ankara’da kabul etti. ABD’nin Suriye’den çekilmesi, güvenli bölge ve Menbiç yol haritasının değerlendirildiği görüşmede Akar, Jeffrey’e “Fırat’ın doğusunda oluşturulması planlanan güvenli bölgede PKK/YPG terör örgütünün bulunmaması ve emniyetinin Türkiye tarafından sağlanması gerektiği” mesajını verdi.

‘Güvenli bölgeyi Türkiye korumalı’

Jeffrey’den önce ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Palmer, Dışişleri Bakanlığı’nda genel müdür yardımcısı düzeyinde görüşmeler yaptı. Palmer’in temaslarında Suriye konusunun yanı sıra gerekli şartların sağlanması halinde ABD’den alınması planlanan hava savunma sistemi Patriot’lar ve Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 sistemi ana gündemi oluşturdu. Dün temaslarına başlayan Jeffrey ise, Dışişleri Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile bir araya geldi. Daha sonra Savunma Bakanlığı’na geçen Jeffrey, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından kabul edildi. İki isim, görüşmede genel olarak Menbiç ve Fırat’ın doğusu başta olmak üzere Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmelerin ele alındığı belirtildi.

Haberin Devamı

Akar’dan Suriye mesajı

Milli Savunma Bakanlığın’dan görüşmeye dair yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bakan Akar tarafından; uluslararası hukuk ve anlaşmalardan kaynaklanan hak ve menfaatlerimizin korunması konusundaki kararlılığımız, Münbiç Yol Haritası’nın süratle tamamlanması yönündeki haklı beklentimiz, Suriye’nin toprak bütünlüğüne olan duyarlılığımız, Fırat’ın doğusunda tesis edilecek güvenli bölgede PKK/YPG terör örgütü unsurlarının bulunmaması ve emniyetinin Türkiye tarafından sağlanması gerektiği belirtildi. Türkiye’nin sınırlarının ve insanlarımızın güvenliğinin bizim için esas olduğu, Türkiye’nin mücadelesinin DEAŞ’lı ve PKK/YPG’li teröristlerle olduğu, Kürt-Arap kardeşlerimiz ve diğer etnik/dini gruplarla hiçbir sorunumuzun olmadığı, iki ülkenin birlikte çalışarak sorunları çözebileceği yönündeki düşüncelerimiz ifade edildi.”

Haberin Devamı

Jeffrey, en son 25 Ocak’ta Türkiye’ye bir ziyarette bulunmuş, Suriye’den çekilme süreci konusunda ABD ve Türkiye arasında kurulan ortak görev gücü, Ankara’da sürece dair teknik görüşmeler gerçekleştirmişti.