Siyaset ‘Hadi gari’ başvurusu

‘Hadi gari’ başvurusu

25.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

AK Parti’den üyelik için isim gelmeyince CHP, TBMM Başkanlığı’ndan üye belirleme sürecinin bir an önce tamamlanmasını talep etti

‘Hadi gari’ başvurusu

CHP, TBMM Genel Kurulu’nca kurulmasına karar verilen ancak AK Parti’nin aday üyelerini tespit etmemesi nedeniyle henüz oluşturulamayan 4 eski bakanla ilgili soruşturma komisyonunun biran önce çalışmaya başlaması için TBMM Başkanlığı’na başvurdu.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yazılı başvurusunda TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten komisyon üyelerinin belirlenmesi sürecinin biran önce tamamlanmasını talep etti.

Anayasa’ya göre süre doldu
TBMM Genel Kurulu 5 Mayıs’ta, AK Partili eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında Meclis Soruşturması açılmasına karar verdi. Soruşturma komisyonu için TBMM Başkanlığı 12 Mayıs’ta parti gruplarına yazı göndererek, aday üyelerin isimlerini bildirmesini istedi.
CHP, MHP ve HDP üyelerini tespit edip 15 Mayıs’ta Başkanlığa iletirken, AK Parti henüz üye bildiriminde bulunmadı. Üyeleri belirlenerek biran önce komisyonun çalışmalarına başlamasını isteyen CHP, 22 Mayıs’ta TBMM Başkanlığı’na başvurdu. Grup Başkanvekili Altay’ın imzasını taşıyan başvuruda şöyle denildi: “Soruşturma komisyonu kurulmasının yüce meclisimizce kabulünden sonra aradan 16 gün geçmesine rağmen üyelerin belirlenme işlemi tamamlanmadığından komisyon çalışmalarına başlayamamaktadır. Anayasamıza göre temmuz ayında TBMM Genel Kurulu ile birlikte komisyonlarda tatile girdireceğinden bu gecikmenin komisyon çalışmalarının kesintiye uğramasına neden olacağı açık bir gerçektir. Bu süreçte komisyon çalışmalarını kesintiye uğratılmasına neden olacak, cumhurbaşkanı seçimlerine ayarlı, TBMM iradesini sakatlayan bir anlayışa zemin oluşturacak işlemlere müsaade edilmemelidir. Yukarıda belirtilen gerekçelerle soruşturma komisyonu üyelerinin belirlenmesine ilişkin sürecin bir an önce tamamlanmasını arz ve talep ederim.”

Üyeleri kura ile belirlenecek
15 üyeden oluşacak soruşturma komisyonu için AK Parti’ye 9, CHP’ye 4, MHP ve HDP’ye birer üye düşüyor. Gruplar, kendilerine düşen üyeliklerin üç katı milletvekilinin ismini bildiriyor. Bildirilecek isimler arasından her parti için ayrı ayrı olmak üzere, başkanlıkça Genel Kurul’da yapılacak ad çekme suretiyle 15 üye belirlenecek.