Siyaset Hakların, siyasetin, yargının onarılması için çalışacağız

Hakların, siyasetin, yargının onarılması için çalışacağız

26.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanlığı’na seçildikten sonra ABD’nin başkenti Washington’a ilk resmi ziyaretini gerçekleştirecek olan Kemal Kılıçdaroğlu, cumartesi günü başlayacak ziyaret öncesinde Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde iddialı bir makale yayımladı.

Hakların, siyasetin, yargının onarılması  için çalışacağız

Kılıçdaroğlu, WSJ’nin internet sayfasında dün akşamüstü yayımlanan, bugün de Avrupa ve Amerika baskısında yer alması beklenen ‘Türkiye demokrasisi neden tehlikede?’ başlıklı yazıda CHP’nin vizyonunu anlattı. Mevcut iktidarın laikliği tehdit ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu “Ülkemiz fonksiyonel bir demokratik rejimden hızla uzaklaşarak tek bir kişinin gücü etrafında inşa edilmiş otoriter ve müdahaleci bir rejime sürükleniyor” dedi. Yazıda yargı, basın ve gösteri özgürlüğü alanındaki sıkıntıları sıralayan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin mezhepsel, etnik ve cinsiyetçi çizgilerde kutuplaşmakta olduğunu öne sürdü.

‘Sözde demokratik’
“Türkiye’nin mevcut hükümeti yalnızca sözde demokratik” diyen Kılıçdaroğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan’la ilgili “Kuvvetler ayrılığını sistem hatası olarak nitelendiren bir liderin [...] demokraside yeri yoktur” dedi. Kılıçdaroğlu “Tarih bize demokratik olarak seçilmiş liderlerin de, demokrasinin araçları tarafından kontrol edilip dengelenmedikleri takdirde, diktatörlere dönüşebileceğini gösteriyor” ifadesini kullandı.
CHP lideri, politik sistemi reforme edip özellikle kadınların ve gençlerin siyasete katılımını artırarak Türkiye’de demokrasi ve temel hakların onarılması için çalışacaklarını söyledi. Herkes için kaliteli bir yaşam, sürdürülebilir büyüme ve eşit imkânlar yaratmayı amaçladıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu bu evrensel değerlere dayalı yeni bir anayasa yazımında ülkeye liderlik etmek istediklerini kaydetti.
CHP’nin bu vizyonu Amerikalı dostlarıyla da paylaşacağını yazan Kılıçdaroğlu “Kuvvetler ayrılığını ve halkın yargıya inancını onaracağız. Bunları başarmak yalnızca Türkiye’nin sosyal dokusunu tamir etmekle kalmayacak, ülkenin modern demokratik toplumlar dünyasındaki yerini de garanti altına alacak” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’ndan ‘sessiz’ zirve

Kılıçdaroğlu, önceki gün İstanbul Sheraton Oteli’nde isimleri parti içinde dahi sır gibi saklanan İslami kesimin kanaat önderleriyle bir araya geldi. Aralarında Ak Parti’ye yakın isimlerin de bulunduğu belirtilen zirvenin içeriğine ilişkin bilgi verilmemesi dikkati çekti.
ANKARA Milliyet