Siyaset Hasdal Cezaevi’nde tutuklu için yer yok

Hasdal Cezaevi’nde tutuklu için yer yok

17.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Muvazzaf askerlerin bulunduğu Hasdal Askeri Cezaevi’nin dolması üzerine bazı tutukluların Maltepe Askeri Cezaevi’ne nakledilmesi kararlaştırıldı. Buna karşı çıkan tutuklu askerler “Biz ayrılmayız” dedi. Nakil durduruldu

Hasdal Cezaevi’nde tutuklu için yer yok

Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk ve diğer davalardan tutuklanan muvazzaf askerlerin bulunduğu Hasdal Askeri Cezaevi kapasitesinin sınırlarına ulaştı. Cezaevi yönetimi alınan kararla, bazı tutukluları Maltepe Askeri Cezaevi’ne nakletmek için harekete geçti. Ancak, bütün tutuklular ortak bir dilekçe yazarak bu karara itiraz etti. Aralarında general ve amirallerin de bulunduğu subaylar “Sıkışık da olsa arkadaşlarımızın gitmesini istemiyoruz” diyerek cezaevi yönetimine başvurdu. Öte yandan Hasdal Askeri Cezaevi’nin hemen yanında yeni bir cezaevi için inşaat çalışmalarının başlatıldığı, geçmişte NATO üssü olarak kullanılan Hadımköy’deki askeri bir birlikte de yeni bir cezaevi inşa edileceği öğrenildi.

KIVRIKOĞLU İMZALAMIŞ
Hasdal Cezaevi’nde bulunan tutukluların sayısı cezaevi kapasitesinin üzerine çıkınca, cezaevi yönetimi durumu cezaevinin bağlı olduğu 3. Kolordu Komutanlığı’na bildirdi. 3. Kolordu ise durumu bağlı olduğu 1. Ordu Komutanlığı’na ileterek bazı tutukluların Maltepe Askeri Cezaevi’ne nakledilmesi için gerekli işlemleri başlattı. Bu konuyla ilgili evrakları ise donemin 1. Ordu Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmadan hemen önce imzaladı.
Bu kararın ardından Maltepe Askeri Cezaevi’nde ilk aşamada 20 kişilik bir koğuş hazırlandı. Bu koğuşa da Askeri Casusluk davası tutuklularının nakledilmesi kararlaştırıldı. Alınan karar gereği geçen perşembe günü, Askeri Casusluk davasından tutuklu olan subaylara Maltepe Cezaevi’ne nakledilecekleri sözlü olarak tebliğ edildi.

ASKERLERDEN?İTİRAZ
Bu kararın tebliğ edilmesi üzerine aralarında teğmenden orgenerale kadar 250 muvazzaf askerin bulunduğu tutuklular cezaevi yönetimine dilekçeyle başvurarak nakil işlemine itiraz etti. Tutuklular dilekçelerinde “Sıkışık da olsa arkadaşlarımızla birlikte kalmak istiyoruz, kimsenin nakledilmesini istemiyoruz” dedi. Alınan karar gereği dün Maltepe Askeri Cezaevi’ne nakledilmeleri gereken tutukluların nakil işlemi yapılmadı. Bunun geçiçi bir işlem mi olduğu, yoksa yapılan itiraz neticesinde sevklerin durdurulmasına mı karar verildiği ise henüz kesinlik kazanmadı.

İKİ CEZAEVİ YAPILIYOR
Hasdal Askeri Cezaevi’nde bu olaylar yaşanırken, iki ayrı askeri cezaevinin daha yapılacağı öğrenildi. Hasdal Cezaevi’nin hemen yanında yeni bir cezaevinin inşaat çalışmaları başlatılırken, Hadımköy’de geçmişte NATO üssü olarak kullanılan askeri bir birim içerisinde de yeni bir cezaevinin inşa edilmesi için çalışmaların devam ettiği belirtildi. Bu cezaevlerinin tamamlanmasının ardından, Hasdal’daki bütün tutuklularin bu cezaevlerine nakledileceği ve halen kullanımda olan cezaevinin de bakıma alınacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

Sıkışık deniyor tutuklular getiriliyor
Avukat Hüseyin Ersöz, Hasdal’dan nakil kararına tepki gösterdi. Perşembe akşamı müvekkillerine tebligat yapıldığını belirten Ersöz şunları söyledi: “Müvekkillerimize yapılan tebligatta kendilerinin Maltepe Cezaevi’ne nakledileceği bildirilmiş. Bu nakil işlemine gerekçe olarak da cezaevindeki yoğunluk gösterilmiş. Ancak hemen ertesi gün Balyoz davasından tutuklanan 5 subay daha Hasdal’a getirildi. Biz de burada hangi kriterlerin uygulandığını sorguluyoruz. Sıkışıklık var deniyor ama bir taraftan da tutuklular gelmeye devam ediyor. Bizim askeri casusluk davasında tutuklanan müvekkillerimizin hangi ölçülere göre nakledilmek istendiğini anlayamadık.”