Siyaset Haşim Kılıç muhalefetin hedefinde

Haşim Kılıç muhalefetin hedefinde

02.03.2011 - 15:20 | Son Güncellenme:

TBMM Anayasa Komisyonu’nda Anayasa Mahkemesi’nin yapısına ilişkin tasarının görüşmelerinde, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç muhalefetin hedefi olurken, milletvekilleri arasında "hap" tartışması yaşandı.

Haşim Kılıç muhalefetin hedefinde

TBMM Anayasa Komisyonu, AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu Başkanlığı’nda toplandı. Komisyon, 12 Eylül Referandumunda kabul edilen Anayasa değişikliğine paralel hazırlanan, Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştiren "Uyum Yasa" tasarısının alt komisyon raporunu görüşüyor.

Haberin Devamı

Alt komisyon Başkanı AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, komisyona alt komisyon raporu ve değiştirilen maddeler hakkında bilgi verdi.

Alt komisyon raporu üzerine söz alan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, söz konusu yasa tasarısının çok ciddi olduğunu, yargının iş yükünün ağır olduğunu anlatırken, 8 yıllık AKP iktidarının, yargının sorunlarına çözüm getirmediği eleştirisinde bulundu.

-"İKTİDARIN ÖN BAHÇESİ OLDU"-

HSYK, Yargıtay ve Danıştay’dan sonra şimdi de iktidarın, Anayasa Mahkemesi’nin yapısında değişiklik yapmaya çalıştığını dile getiren Bal, "Eskiden HSYK, Yargıtay, Danıştay için ’iktidarın arka bahçesi’ deniliyordu, şimdi bunlar iktidarın ön bahçesi oldu" dedi.

Türkiye’de yargının iktidar tarafından "yandaş bir kurum" haline getirilmeye çalışıldığını öne süren Faruk Bal, tasarının geri çekilmesi gerektiği görüşünü savundu.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın yaptığı açıklamalara vurgu yapan Bal, Kılıç’ın açıklamalarını "siyasi" olarak değerlendirdi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da, yargıyla ilgili düzenlemelerde, Adalet Bakanlığı kadrolarının, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’a taşındığını iddia etti.

Kart, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi başkanlık seçimini hatırlatarak, 153 boş oy çıktığını bununda bir tesadüf olmadığını ima etti. Kart, "Bu nasıl bir tesadüftür? 1-2 gün önce üye olanlar gelip blok halinde boş oy kullanıyor. Bununla gelecek döneme ilişkin mesaj veriliyor" iddiasında bulundu.

-"MEMURLAŞTIRILAN YARGIÇLAR TETİKÇİLİK YAPACAKLAR"-

Kart, iktidar tarafından yargıçların memurlaştırılarak tetikçilik yapacaklarını öne sürerek, "Yapacakları başka şey yok" diye konuştu. Kart şöyle devam etti:

"Onun için onların tazminat sorumluluğunu ortadan kaldırmak gerekiyor. Onlar artık yargıç olmaktan çıkmış, memurlaştırılmışlardır. Onlara dokunulmazlık vermek gerekiyor. Onlara tanınan bu dokunulmazlığın yanında, ayrıca soruşturmaları yapacak, yargılamalara esas teşkil eden hazırlık soruşturmalarını, dokümanları oluşturacak Adalet Bakanlığı ve HSYK müfettişlerine de bu dokunulmazlığı tanımak gerekiyor. 8-9 yıldan beri bürokratlara yönelik dokunulmazlığı işinize geldiği gibi kullandınız. Yolsuzluk yapan belediye başkanlarına yönelik soruşturma mekanizmasını da dokunulmazlık mekanizmasına dönüştürdünüz. Aslında faşizmin temellerini olağanüstü bir maharetle inşa etmeye devam ediyorsunuz."

Haberin Devamı

-"HAŞİM KILIÇ SİYASİ İKTİDARIN MEMURU"-

Kart, komisyonda Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a yönelik sert eleştiriler yöneltti.

Anayasa Mahkemesi Başkanının hukukla ilgisi olmayan keyfi bir davranış içerisine girdiği eleştirisi getiren Atilla Kart, 7-8 yıllık iktidarda AKP’nin desteğini arkasına aldığını ve iktidarın desteğiyle; "siyasi iktidarın memuru" gibi cüretkar ve pervasız tavırlar sergilediğini ileri sürdü. Kart, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç’ın pervasızca tavırlarının, gittikçe tırmanarak bir anlayışa doğru gittiğini asli görevini yapmadığını söyledi.

Kılıç’ın, Anayasa Mahkemesi’nde bekleyen, "Tanık Koruma ve gizli tanık" gibi yasaları beklettiğini, bu şekilde Silivri’ye lojistik destek sağladığı suçlamasında bulundu.

Haberin Devamı

Kart, Haşim Kılıç’a yönelik suçlamalarını, "Sayın Başkan her konuda ahkam kesmek yerine önce kendi asli görevini yap. 3,5 yıldan beri Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı Yasası, Tanık Koruma Kanunu, 4-C mağdurlarıyla ilgili kanunu neden gündeme alıp görüşmüyorsunuz? Birileri size talimat mı veriyor" sözleriyle sürdürdü.

Anayasa Mahkemesi Başkanının, asli görevini yerine getirmediği suçlamasında bulunan Kart, "Zaten hukuki kimliği yok, eğitimi de buna müsait değil. Siyasi iktidarın memuru olduğunu uygulamalarıyla gösteriyor" diye konuştu.

Kart, iktidarın, "Silivri ve benzeri siyasi kimliği ağır basan yargılamalardaki hukuksuzluğun temyiz aşamasını da garanti altına almak istediğini" ve kadrolaşma sayesinde, "Silivri dediniz ama bakın üst mahkeme de bu kararları tasdik etti" denileceğini de söyledi.

Kart’ın sözleri üzerine araya giren Komisyon Başkanı Kuzu, "Sayın Kart sizin sözlerinize katılmıyorum. Bunlar çok sert sözler" diyerek yanıt verdi.

Haberin Devamı

-SABİH KANADOĞLU’NA TORPİL YAPTIRMAYA GİTTİM-

AKP Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu yaptığı konuşmada, Kart’ın, komisyonla ilgili bir konuda Ankara’da yargıya yaptığı başvurunun reddedilmesinin ardından Sincan Ağır Ceza Mahkemesine başvurduğunu hatırlattı. Sıvacıoğlu, Kart’ın, "Memurlaşan yargıçlar tetikçilik yapacak" sözlerine atıfta bulunarak, "Osman Kaçmaz sizin tetikçiniz miydi? Hiçbir yargı camiası tetikçilikle suçlanamaz. Eğer yargı siyasallaşmışsa, HSYK taraflı davranmışsa bu CHP’nin koalisyon ortağı olduğu dönemlerdir" diye konuştu.

Adalet Bakanlığında 12 yıl çalıştığını, o dönem yapılan bir seçimde, Bakanlık Müsteşarı olan Yusuf Kenan Doğan’ın yanındaki Vural Savaş’a "bak şimdi şu seçilecek, bu seçilecek" diye fısıldadığını anlatarak, "Vural Savaş, buna kızıp istifa edip ayrıldı oradan. Yine o dönem bakan olan Mehmet Moğultay’ın kadrolaşma ile ilgili sözlerini kim gizleyebilir" dedi.

Sıvacıoğlu’nun, o dönemde yapılacak bir seçim için dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun yanına gittiğini ve kendisi için torpil yaptırmak amacıyla da gittiğini söyledi.

Sıvacıoğlu’nun bu sözleri üzerine; CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, "Ayıp etmişsin, niye baskı yapıyorsun" demesi gülüşmelere yol açtı. Sıvacıoğlu, "Evet, torpil için gittim. Ama başvurum hiçbir gerekçe gösterilmeden reddedildi. 367 ve diğer konulardaki görüşleriyle Kanadoğlu’nun nereyle bağlantılı olduğu ayan beyan ortada. Yargı şimdi gerçek hüviyetine kavuştuğu, siyasallaşmadan kurtulduğu için hazmedilmiyor" dedi.

-TASARI BAKANLIKTAN DEĞİL, ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN GELDİ-

CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü de, yaptığı konuşmada söz konusu tasarının ilgili bakanlıktan değil, Anayasa Mahkemesi’nden geldiğini öne sürdü. Yapılan düzenlemeler ile bir Anayasa Mahkemesi üyesinin harcırahlarının başbakanın harcırahlarından daha fazla olduğunu belirten Mengü, "Bu yasanın yeniden düzenlemesi gerekir" dedi.

-HAP TARTIŞMASI-

CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bir yasanın kabul edilmesinin ardından, "Millete hapı yutturduk" şeklinde sözler sarf ettiğini söyledi.

Emek’in bu sözleri üzerine AKP’li Kilis Milletvekili Hasan Kara, "Yalan konuşuyorsun" diye tepki gösterdi. Emek, "Ben yalan konuşmam" sözleri üzerine Kara, "Niye sen peygamber misin" diye laf attı. Emek, "Siz millete hapı yutturdunuz, yutturmaya devam ediyorsunuz" diye konuştu.