Siyaset Hatay’da kilit oylar Ova’dan çıkacak

Hatay’da kilit oylar Ova’dan çıkacak

27.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

3 partinin sıkı yarışına sahne olacak Hatay’da vatandaşın en büyük sorunu ekonomik durum. CHP ve MHP’de aday belirleme ve sıralaması ise teşkilatların tepkisine neden olurken, ucuza çalışan Suriyeliler de Ak Parti’nin oylarını olumsuz etkiliyor

Hatay’da kilit oylar Ova’dan çıkacak

7 Haziran milletvekilleri seçimleri öncesinde Hatay’daki son siyasi durumu görmek için Kilis’ten yola çıktık. Bizi Hatay merkeze getirecek yol güzergâhı her seçimde “kritik” olarak tanımlanan Amik Ovası’ndan geçiyor. Halk arasında “Ova” olarak tanımlanan Hassa-Kırıkhan-Reyhanlı-Kumlu bölgesinin kentteki siyasette ağırlığı yüksek. Seçimi kazanmanın yolu da Ova’dan alınacak oylarda saklı. Akşam üzeri Kırıkhan’da bahçelerde çalışan bir grubun yanına yaklaşıyoruz. Kadınlı erkekli yaklaşık 30 kişilik bir grup, topladıkları taze fasulyeleri çuvallara basıyor. Kırıkhanlılarla Hatay’daki siyasi durumu konuşmaya başladık. Sohbette, köylüler genel olarak ekonomik şartların zorluğundan söz ederken, üretim koşullarının durumu ve üretilen bahçe ürünlerinin satışında yaşanan sorunları arka arkaya sıraladılar.

Haberin Devamı

Hatay il merkezine girerken, yolun her iki tarafındaki TIR parklarında satılmayı bekleyen sıra sıra çekicileri görüyoruz. Kimi 2. el. kimi “sıfır” çekicilerin yüzlercesi, yeni sahiplerini bekliyor. Bu duruma, Suriye krizinin hemen ardından başlayan süreçte bu ülkeye yönelik gerçekleştirilen ihracatın neredeyse sıfıra inmesinin en büyük etken olduğunu öğrendik. Beklenti, savaşın bir an önce bitmesi ve yeniden ihracata başlanmasıyla birlikte, İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en büyük kara taşımacılığının yapıldığı Hatay’a “taze kan” gelmesi.

Ak Parti’ye Suriyeli tepkisi

7 Haziran’la ilgili Hatay ve ilçelerindeki genel durumu şöyle özetlemek mümkün:

Ak Parti listesi tamamen yeni isimlerden oluşturuldu. 1. sıra adayı Adem Yeşildal dışında listedeki isimlere teşkilat tepkisi yok. Listede yer alan bazı isimlerin, MHP kökenli olması dikkat çekiyor. İktidar partisine genel olarak Suriye tepkisi gösteriliyor. Suriyelilerin ucuz iş gücü olarak çalışması yerel halkın tepkisini çekiyor.

Haberin Devamı

Yerel seçimler sırasında partinin ağır topu ve başkan adayı Sadullan Ergin’in yarattığı rüzgâr, son dönemde biraz durulmuş görünüyor. Ak Parti, “Ova”ya hâkim. Buradan gelecek oylara güveniyor. Ancak Reyhanlı’da tablo parlak değil. 4. sıraya konulması beklenen Mehmet Hacıoğlu’nun 8. sıraya konulmasına Reyhanlı bölgesinin tepkili olduğu görülüyor. “Ak Parti’nin oyu var ama listesi zayıf” yorumları yapılıyor. İl teşkilatı, hemen her gün birden fazla açılış ve tören yaparak seçmenin ilgisini sıcak tutmaya çalışıyor. İskenderun ve Antakya’da Ak Parti’nin, yakın rakiplerine göre biraz daha geride olduğu değerlendiriliyor. İl başkanlığına gelen pek çok vatandaş, Ak Parti’nin yeni dönemde de devam edeceğini düşünerek, iş başvuru formlarını doldurup parti yetkililerine teslim ediyor.

CHP yeni binayla başladı

CHP, Hatay’daki seçim çalışmaları için imaj değişikliğine yeni il başkanlığı binasını açarak adım attı. Eski Antakya’daki il binasından çıkıp daha modern bir binaya taşınan Ertuğrul Gün yönetimindeki yeni il yönetimi, adayları halka tanıtmak için büyük çaba harcıyor. Listede bilinen isimlerden Mevlüt Dudu’nun dışında hemen tüm adaylar yeni. Kentte çok sevilen eski vekil Refik Eryılmaz’ın listeye konulmaması ve bağımsız aday olması CHP seçmenince eleştiriliyor. Bu durum, “CHP, kendi ayağına sıktı” biçiminde yorumlanıyor. Eryılmaz’ın Samandağ ve çevresinden yaklaşık 20 bin oy alabileceği değerlendiriliyor. Bu oranın Eryılmaz’ın TBMM’ye girmesine yetmemesine karşın, CHP oylarını böleceği ve olası 5. vekilliği engelleyeceği saptaması yapılırken, “CHP’nin oyu var, patlama yapabilirdi, ancak belirsizlik var” değerlendirmesi öne çıkıyor. Belediye Başkanı Lütfi Savaş’ın, Eryılmaz’la sürekli görüşüp iknaya çalıştığı, son olarak kente gelecek olan CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Eryılmaz’ı ikna etmeye çalışacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

CHP’de eleştirilen diğer konu ise, önce İstanbul’dan aday yapılması planlanan ancak daha sonra Hatay’da liste başı yapılan Grup Yorum’un solisti Hilmi Yarayıcı. Yarayıcı’yla ilgili “Hiç tanınmıyor, tepki oyları olacak” değerlendirmesine karşın il başkanı Gün, Yarayıcı’nın özellikle HDP tabanından oy alabileceğini savunuyor.

Hatay’da kilit oylar Ova’dan çıkacak
Büyükşehir belediyesinin CHP’de olması, ana muhalefet partisine büyük avantaj sağlıyor. İl Başkanı Gün, “Ova”dan CHP’ye oy kayması olduğunu iddia ederken, Alevi oyların HDP’ye kayacağı bilgisinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Kendisini 50 yıllık CHP’li olarak tanımlayan taksici İlmiddin Bahçeci, “Bize Ova’dan oy getirecek adam lazım. Adaylar yeni nesil olmalı” diyerek seçmenin beklentisini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

MHP’de teşkilat tepkisi
MHP de diğer iki rakibi gibi sıkıntılı. Halen 2 vekili bulunan MHP, 3. vekil için uğraşıyor, ancak, 1. sıradaki Ahmet Şefik Çirkin’e teşkilat tepkisi var. Çok destekçisi olmasına karşın, kentin kuzeyinde yer alan Dörtyol ve Erzin bölgesinde MHP’liler endişeli. Türkmenlerin yer aldığı bölgedeki Dörtyol, MHP’nin tek belediyesi. Ancak, belediye başkanının teklif ettiği ismin yer bulamaması nedeniyle belediye yönetiminin tepkili olduğu ifade ediliyor. İskenderun’dan büyük destek alan Mete Aslan’ın partiyi toparlayacağı da hâkim görüşlerden biri.
HDP’nin Alevi kozu
Barajı aşması beklenen HDP’nin bölgede pek varlığı olmasa da özellikle CHP’den tepki oylarını alacağı belirtiliyor. CHP’li eski vekil Eryılmaz’ın listeye konulmaması nedeniyle kentteki Alevi oyların yüzde 70’nin HDP’ye geçeceği sıkça konuşuluyor.
Son seçimlerde Hatay’ın TBMM’deki temsilcilerinin 4’ü AKP, 4’ü CHP ve 2’si MHP’den. Seçimdeki genel beklenti; CHP 5, AKP 4 ve MHP 1 olacağı yönünde. Ancak, izlenimlerimiz şu anda durumun CHP 4.5 , AKP 4.5 ve MHP 1.5 olduğu yönünde. Son virajda yapılacak ataklar ve hatalar buçukları ya yükseltecek ya da düşürecek.