Siyaset Haydi sandığa

Haydi sandığa

31.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Partilerin seçim çalışmaları bitti. 57 milyon seçmen, yerel yöneticileri seçmek için bugün sandığa gidiyor. Seçmenler, bin 389 belediye başkanı ve 50 bin muhtar için oy verecek.

Haydi sandığa

Türkiye, 24 Haziran seçimlerinden 9 ay sonra, bugün yeniden sandık başında. Yaklaşık 57 milyon seçmenin, 194 bin 390 sandıkta oy kullanacağı seçimle, bin 389 belediye başkanı, 50 bin 236 muhtar olmak üzere 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticiler belirlenecek.

Haberin Devamı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı uyarınca, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Vatan Partisi seçime katılacak.

Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, aynı seçim türü için birden fazla oy kullanamayacak. Bir seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy kullanabilecek.

Oylar tek zarfta

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van’daki seçmenler, “büyükşehir belediye başkanı”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy kullanacak.

Haberin Devamı

Büyükşehir olmayan illerde “il genel meclisi üyeliği”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ve “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy verilecek. Köylerde ise, “il genel meclisi üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar meclisi” için oy verilecek.

Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası “beyaz”, il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula “turuncu”, belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası “mavi”, belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası da “sarı” renkli olacak. Oy pusulaları tek zarfa konulacak.

Hastalara seyyar sandıklar

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek. İlk kez 24 Haziran 2018’deki Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde yapılan uygulama, yerel seçimlerle ikinci kez uygulanmış olacak.

Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde 16.00, diğer illerde saat 17.00’den önce oylar sayılmaya başlanamayacak. Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak.

Haberin Devamı

Hamileler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını kullanacak, yaşlıların da sıra bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek, ayrıca bu seçmenlere yardım eden seçmenlere de oy kullanmada öncelik tanınacak.

Cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.

Sandık alanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemelerini engelleyecek nitelikte olamayacak. Sandık kurulu başkanının çağırdığı zabıta kuvvetleri dışında zabıta amir ve memurları ile resmi üniforma giymiş kimseler ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecekler.

YSK kararına göre, seçime katılma yeterliliği olan partiler, seçime girmediği yerlerde de müşahit bulundurulabilecek, sayım, döküm işlemlerini takip edebilecek.

İçki satışı gün boyu yasak

Haberin Devamı

Saat 06.00’dan gece 24.00’e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak.

Oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.

Seçim yasaklarına uymak şartıyla bugün 18.00’den sonra düğünler yapılabilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 6. maddesinde belirtilen silahları köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacak.

Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatlerinde, ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Haberin Devamı

Haydi sandığa

Seçime katılan siyasi partiler

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı uyarınca seçimlere katılan partiler alfabetik sıraya göre şöyle: Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi, İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi ve Vatan Partisi.

Okullar yarın tatil olacak

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı tüm eğitim kurumları, Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin ardından okulların hazır hale getirilmesi amacıyla 1 Nisan Pazartesi günü (yarın) tatil edildi. Oy kullanılacak okullarda, toplanmaya müsait masa ve sandalye düzeneğinden faydalanmamak şartıyla okullardaki kantinler de açık bulundurulacak.

Doğu’da 07.00-16.00 Batı’da 08.00-17.00

YSK kararına göre; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

Haydi sandığa

Bu yıl ilk kez oy kullanacak olan İstanbullu 18 yaşındaki Nazlı Karataştan, yaşadığı şehrin yöneticilerinin belirlenmesinde ilk defa söz sahibi olacağını belirterek, “Güzel bir duygu, açıkçası heyecanlıyım. İlk defa kendi irademle karar vereceğim. Benim gibi 18 yaşına girmiş tüm gençlerin de sandığa giderek bu haklarını kullanmalarını istiyorum” dedi. 73 yaşındaki Gülizar Karataş ise, “İnsanlar sandığa gidip görevini yerine getirsin. Bu yaşıma kadar her seçimde oyumu kullandım. Seçme hakkı olan herkes sandığa gitsin ve oyunu kullansın” ifadelerini kullandı. İstanbul - Milliyet