Siyaset HDP, astsubayın başvurusunu kabul etti mi?

HDP, astsubayın başvurusunu kabul etti mi?

25.03.2015 - 15:39 | Son Güncellenme:

HDP; 7 Haziran'da yapılacak milletvekili seçimi için aday adaylığı başvurusunda bulunan bin 501 kişinin profilini çıkardı. HDP'nin aday adayları ile ilgili profil analizinde; öğretmen, akademisyen doktor, mimar ve benzeri meslekler kategorisi oluşturulurken, asker kategorisine yer verilmemesi dikkat çekti. Islahiye doğumlu emekli Astsubay Hasan Sarı, HDP'den Gaziantep milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulunmuştu. Bu durum, Sarı'nın aday adaylığının kabul edilip edilmediği konusunda merak uyandırdı. HDP yetkilileri, Sarı'nın aday adaylığıyla ilgili veri değirlendirmesinin başka bir kategoride yer aldığını dile getirdi.

HDP, astsubayın başvurusunu kabul etti mi

HDP; milletvekili aday adaylığı için partiye yapılan başvuruların profil analizini yaptı. HDP'nin Merkezi Seçim Koordinasoynu'nun aday adayları listeleri ve illerde yapılan eğilim yoklamalarıyla ilgili değerlendirmeleri sürüyor. HDP'ye bin 501 kişi seçimde aday gösterilmesi için başvuruda bulundu. Bunların bin 159'u erkek, 342'si ise kadın. Erkek oranı yüzde 77.5 olurken, kadın oranı yüzde 22.5'te kaldı. En çok bavşuru 35 - 55 yaş aralığındaki kişiler tarafından yapıldı. Başvuruda bulunan kadınların çoğunluğu ise 25 - 35 yaş aralığından oldu. Bir başka deyişle HDP'yi adaylık için seçenler daha çok genç kadınlar oldu. Başvuranların yüzde 47.4'nü ünivedsite kezunları oluşturdu. Başvuruların mesleklere göre oranı da şöyle:

Haberin Devamı

İŞÇİ, EMEKÇİ, İŞSİZ, STK ÇALIŞANI: Yüzde 29.3

SERBEST MESLEK: Yüzde 12.1

AVUKAT: Yüzde 9.2

EMEKLİ: Yüzde 8.8

ÖĞRETMEN EĞİTİM ALANI ÇALIŞANLARI: Yüzde 8.6

DOKTOR, ECZACI, LABORANT, HEMŞİRE: Yüzde 4.7

MÜHENDİS VE MİMAR: Yüzde 4.3

İŞADAMI VE İŞ KADINI: Yüzde 3.2

MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİR: Yüzde 3.1

MÜTEAHHİT: Yüzde 2.9

ÇİFTÇİ: Yüzde 2.7

EV KADINI: Yüzde 2.3

YÖNETİCİ: Yüzde 2.1

SİYASETÇİ: Yüzde 1.8

ÖĞRENCİ: Yüzde 1.8

YAYINCI - YAZAR: Yüzde 1.5

AKADEMİSYEN: Yüzde 1.4

Astsubay Sarı, HDP'den adaylığı adaylığı başvurusunda bulunmuştu.

Ancak meslek kategorileri içinde asker ifadesinin yer almaması dikkat çekti. Bu da, Sarı'nın adaylığının kabul edilip edilmediği konusunda merak uyandırdı. HDP yetkilileri, oranı yüzde 1'in altında olan başvurularda mesleğe göre kategori oluşturulmadığını belirtti. Bunun için de Sarı'nın başvurusu istatistiki olarak emekli kategorisi içinde yer aldı.